Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik anyag lassítja a...

Melyik anyag lassítja a legeredményesebben a neutronokat? (levegő, víz, ólom, beton)

Figyelt kérdés
2011. jan. 19. 17:27
 1/9 Silber ***** válasza:
A reaktorokban grafitot (szabályozórúdként), és bórt szoktak használni.
2011. jan. 19. 17:33
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, de a 4 lehetőség közül kéne választani, azért irtam oda :)
2011. jan. 19. 17:41
 3/9 anonim ***** válasza:
én azt hiszem hogy az ólom mert annak van a legnagyobb sürüsége.. de nem tudom :D
2011. jan. 19. 17:46
 4/9 anonim válasza:
A legjobban a bor, de a felsoroltak közül az ólom nyeli el legjobban a sugarakat.
2011. jan. 19. 17:50
 5/9 Silber ***** válasza:
Ha valóban a négy közül kell választani, akkor én is az ólomra szavaznék. A gammasugarakat is ólommal szokták elnyeletni, a víz egy közepes mértékű elnyelő (D2O jobb).
2011. jan. 19. 17:55
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Igaz, hogy a sugárzást az ólom jól elnyeli, de a neutronok lassítására kevésbé ideális, mivel túl nagy az atomtömege. Moderátornak (neutron-lassító közeg) olyan anyagok alkalmasak, melyek tartalmaznak viszonylag kis atomtömegű molekulákat (pl. hidrogén), melyeknek tömege közel van a neutronéhoz. Ennek oka, hogy az ilyen atomokkal való ütközéskor veszít a legtöbbet a mozgási energiájából.

Megpróbálom szemléletesen elmagyarázni: képzeld el úgy a helyzetet, hogy a neutron egy labda, ami gyorsan száguldozik valahol, miközben ütközik a közeget jelképező kövekkel/kavicsokkal.

Ha magához képest nagyon könnyű kaviccsal ütközik, akkor az ütközésnek nincs nagy hatása: a labda kicsit eltérül, kicsit lassul, de nagyjából ugyanúgy megy tovább. A kis kavics felvesz valamennyi energiát, de mivel kicsi a tömege, nem tud sokat.

Ha magához képest nagyon nagy tömegű dologgal ütközik (valóságos sziklával:P), akkor nem nagyon tudja elmozdítani, nagyjából rugalmasan lepattan róla. Ugyan az iránya megváltozik, a mozgási energiája nem sokkal csökkent.

Ha ellenben nagyjából ugyanolyan tömegű kődarabbal ütközik, mint önmaga, akkor a kő elindul, az ehhez szükséges energiát pedig a labda elveszti, azaz lelassul.

Ha részletesebben érdekel, akkor például tekintsd rugalmas ütközésnek az eseményt és írd fel, hogy hogyan függ a tömegek viszonyától az elvesztett mozgási energia.

A fenti érvelés miatt a felsoroltak közül a víz lassítja legjobban a neutronokat a benne lévő hidrogénatomok miatt. Ha részletesebben érdekel, olvass utána a moderátoroknak, az atomerőművek működésének. Most például hirtelen ezt találtam:

[link]

, de töménytelen info van a témáról.

2011. jan. 19. 21:24
 7/9 anonim ***** válasza:
A szentségit, tényleg a víz, akkor ezt elrontottam a műszaki kémia vizsgán.
2011. jan. 19. 21:32
 8/9 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, még néhány dolgot hozzáfűznék az előző hozzászólásokhoz.

1.: A szabályozórudakat nem a neutronok lassítására használják, hanem az elnyelésére, amivel szabályozzák a láncreakció sebességét (esetleg le is állítják). A lassításra ellenben azért van szükség, mert az urán "nem szívesen" hat kölcsön a láncreakcióban keletkező gyors neutronokkal. Ha elég sok (megfelelő koncentráció és tömeg) hasadóképes urán van jelen, akkor működik gyors neutronokkal is a dolog (pl. atombomba), de ezt nehéz szabályozni. Ezért, hogy az erőmű működjön, de kézben lehessen tartani, moderátort kell alkalmazni a neutronok lassítására. Azaz a szabályozórudak elnyelik a neutronokat, ami hátráltatja a láncreakciót, míg a moderátor csak lassítja őket, ami épp ellentétesen: elősegíti a láncreakciót.

3., 4.: Az különböző hullámhosszú elektromágneses sugárzások (mint pl. a gamma-sugárzás) elnyelése és a neutronokkal való kölcsönhatás két teljesen különböző dolog.

2011. jan. 19. 21:36
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! :) Én is azért voltam megzavarodva mert olvastam h hidrogén tartalmu dolgok lassitják legeredményesebben de az ólom meg beugrott hogy az gátolja legjobban az ilyen sugárzás féléket .. ugylátszik akkor összekevertem a kettőt :) és bizony műszakikémia vizsga (Y) :D
2011. jan. 20. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!