Lehetséges a halhatatlanság?
Én alapvetően a lélek halhatatlanságára szerettem volna kilyukadni. Nem olyan formában, mint ahogyan szokták mondani elhunytakról "lelkünkben örökké élni fogsz", hanem inkább, mintha a test egyfajta - ami nyilván szükségszerű biológiai velejárója a sejteknek/szöveteknek - elnyűtt ruhadarab lenne, ledobjuk és újat öltünk. Elég fantazmagórikus, de mikor azt hallom, hogy az ember az agyának kb. 5-8%-át használja ki, ugyanakkor azt is hallani, hogy az ember BÁRMIRE képes (és ez szó szerint értendő) elgondolkodom. Ez a két téma számomra szorosan összefügg. Ha az ember agyának 90%-át kihasználná, talán előző életekből való tapasztalatokat is át tudna vinni egy másik testbe?
Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy olyan nagyszerű emberek, mint Einstein, meg sok-sok művész, értékes ember csak úgy eltűnik és csupán néhány évtized az osztályrésze ebből a csodás életből...
Lehet nem kellene így értelmeznem?
"Elég fantazmagórikus, de mikor azt hallom, hogy az ember az agyának kb. 5-8%-át használja ki, ugyanakkor azt is hallani, hogy az ember BÁRMIRE képes (és ez szó szerint értendő) elgondolkodom. Ez a két téma számomra szorosan összefügg. Ha az ember agyának 90%-át kihasználná, talán előző életekből való tapasztalatokat is át tudna vinni egy másik testbe?"
Ki kell ábrándítsalak, ez egy urban legend. Az agyunknak a 100%-át használjuk. Ha nem használnánk az egészet, akkor az ellentmondana az evolúciónak, mert ami haszontalan, az előbb-utóbb eltűnik.
Elvileg ha azonosítani tudnánk azt, amitől egy ember az, aki, és azt képesek lennénk átültetni egy másik (akár mesterséges) testbe, akkor nem lenne akadálya.
Csak nem tudom, hogy ennek tudományosan mennyi alapja van.
De elméletileg a test halhatatlansága is lehetséges, ha elérjük a sejtek tökéletes anyagcseréjét, amelyek ezáltal tökéletesen képesek osztódni és nem megy tönkre a test.
Bár betegségbe így is belehalhatunk. Azon kívül a tökéletes anyagcsere, a tökéletes osztódás így sem érhető el, de akár többszörösére növelhető lenne az élettartam. (Hallottam olyat, hogy a test így is 190 éves életre lenne képes, csak a "rossz" táplálkozás, egészségtelen környezet, stressz, alkohol, cigi stb. miatt lassan megmérgezzük magunkat.)
Négy és fél órája volt egy hasonló kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Egyébként ahogy én tudom kísérleteztek azzal, amit előttem mondtak, de nem sok sikerrel. Az öregedés egy elég összetett folyamat.
"de mikor azt hallom, hogy az ember az agyának kb. 5-8%-át használja ki"
Ami nem igaz. Csak városi legenda.
"ugyanakkor azt is hallani, hogy az ember BÁRMIRE képes (és ez szó szerint értendő) elgondolkodom."
Ami szintén nem igaz. Nagyon sok mindenre képes az ember, de bármire nem.
"szaporodunk, és ezek után evolucionális szempontból már nincs többé hasznunk."
Miért? Szükségszerű, hogy egy egyed csak x ideig legyen szaporodóképes? Illetve ha hosszabb (akár örök) lenne az életünk, nagyságrendekkel kevesebb (és lassabb) szaporodás is elég lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!