Igaz-e, hogy a CO2 okozza az üvegházhatást?
Ez nem olyan magasröptű tudományos kérdés, csak éppen láttam egy ellenvéleményt egy filmen: Globális felmelegedés csalás" címmel egy, a hivatalos verziónak ellentmondó érvelést vezettek le.
Állítólag nem a CO2 okozza a melegedést, hanem fordítva: a CO2 emelkedés a melegedés következménye és a melegedés igazi oka sokkal szorosabb összefüggésben van a naptevékenységgel!
Azért mondják a kritikusok ezt, mert ugyanis valóban együtt mozog a hő és a CO2 értéke a geológiai jégrétegekben, de kimutatták, hogy a magasabb CO2, csak 800 éves késéssel jelenik meg. Tehát nem tehető felelőssé a CO2 kibocsátásunk (élővilág, ipar) a felmelegedés okaként.
Mi lehet az igaz? Már csak azért is, mert az uralkodó elmélet miatt milliárdokat költenek az ellenkező felfogású területre.
Az szerintem nettó hülyeség, hogy a co2 kibocsátás zöme a II. vh előtt keletkezett. Európában meg Amerikában lehet, hogy azóta nem nőtt nagyon nagy mértékben, köszönhetően az egyre szigorodó határértékeknek, stb, de Ázsiában tutibiztos, hogy most kezd igazán növekedni, és ők nem 2 millióan vannak, az biztos. Másfelől ne felejtsük a húsevésből fakadó gázkibocsátást, ami co2 és metán vegyesen, és hajmeresztő értékek vannak. Kína most kezd el húst enni, beláthatatlan hatásai lesznek.
Ha meg logikusan gondolkodunk, akkor az a kérdés, kinek lenne érdeke felfújni a veszélyeket? Épp ez a vicc, hogy a gazdasági érdek az elbagatellizáláshoz fűződik, ennek ellenére egyre többen verik a vészharangot. Érdekes módon egyedül a nagy kibocsátású országok lefizetett fizikusai próbálják csökkenteni a veszélyekről szóló érvek súlyát.
Gondoljunk bele csak logikusan. A carbon kori erdőkből keletkeztek a föld nagy szén és kőolajmezői, ezek lekötötték a co2-t. Ha ezt elégetjük, mint ahogy nagy részét már elégettük (vö. olajhiány), akkor visszajuttatjuk a légkörbe. Most nézzük meg a carbon kor előtti korok co2 értékeit, aztán mérlegeljük milyen hatással lenne ez a mai mezőgazdaságra.
"Az szerintem nettó hülyeség, hogy a co2 kibocsátás zöme a II. vh előtt keletkezett"
Nem is ezt mondta a film és én sem ezt írtam. A melegedés java része ment végbe a háborút megelőző évtizedekben (az 1800-as évektől - nem pontosan emlékszem mikortól), amikor még nem volt, csak töredéke a CO2 kibocsátás a mainak.
Igen, a "kellemetlen igazság" c. film is foglalkozik Al Gore előadásával. Most akkor mi lehet az igazság? Nincs késésben a melegedés után a CO2 emelkedés? Mert emezek tényként állították.
Ebből meg az következne, hogy a CO2 csak évszázadokkal később követi a felmelegedést.
És hát logikusan hangzik, mivel a felmelegedés az óceánokban csak sok idő után okozza azt, hogy onnan jelentősebb mértékben CO2 kerüljön a légkörbe. Ők is ezzel magyarázták - lassan tud csak felmelegedni az a rengeteg víz.
Ha a klímaváltozás, az ózonlyuk, a felmelegedés, mind egy nagy átverés lenne, akkor sem lenne értelmetlen védeni a környeztet, és átállni megújuló energiaforrásokra.
Persze, sajnos ezek a dolgok léteznek, ezért is kell minél előbb cselekednünk.
Ha ez egy általános természetes felmelegedés lenne, akkor nem 50-100 év alatt menne, végbe, hanem sokkal lassabban.
Az igaz, hogy a ózont tönkretevő gázok lassabban (jó pár éves késéssel jutnak el az ózonrétegez, hogy kifejtsék negatív hatásaikat.
De ha az egyik lombikba levegőt a másikba CO2-t is teszel és lezárod, miközben van benne egy hőmérő, akkor amelyikben a széndioxid van egy-két fokkal melegebb lesz mint a másik. Ebből az jön le, hogy a széndioxid melegíti a levegőt, és nem fordítva.
Azok a gázok, amik második körben, már nem az emberi tev. miatt, hanem a melegedés hatására szabadulnak fel, mint pl. a permafrost-ba zárt metán, biztosan késnek pár 100 évet, de az már mindegy, mert ha az kiszabadul, nekünk meszeltek.
A golf áramlat idevágó kérdés lehet, a szokásos klímaváltozások miatt nem állt még le eddig, most viszont úgy néz ki, hogy az üvegházhatás miatt leállhat. Ilyen jelenségből van még egy pár. Általában azt szokták felhozni, hogy volt már ilyen is, meg olyan is, ezek mind beleférnek a normális klímaingadozásba. Csak azt nem teszik hozzá, hogy most EGYSZERRE van sok furcsa dolog a klímával kapcsolatban. A témához érdemes elolvasni Antalffy Tibor, Van-e jövőnk c. könyvét. Eddig a legjobb ilyen témában, amit olvastam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!