Miért 360 fok egy kör? A mateknanárom mondta hogy reggelre mondjam meg neki lhogy miért!
A kört nem szívesen veszem ekvivalensnek egy szöggel. Inkább úgy gondolom helyesnek a kérdést, hogy miért 360° egy teljes szög.
Leggyakrabban a mezopotámiaiaktól eredeztetik. Ők mérték meg először, hogy a Föld 365 nap alatt tesz egy teljes "kört" a Nap körül (365 esténként látták az égnek ugyanazon a részén ugyanazokat a csillagképeket). Ehhez a 360 közel van, és elég sok az osztója is, ami kényelmessé teszi a használatát (fele, harmada, negyede, ötöde, hatoda, nyolcada, kilencede stb. mind egész szám).
Persze lehet más magyarázat is, de nekem és sokaknak ez tűnik legvalószínűbbnek.
Mellesleg a mezopotámiaiaknak tulajdonítják, hogy egy "hét" az pont hét napból áll, ezt az általuk felfedezett vándorló égitestek (bolygók, aliasz Nap, Hold, Mars, Vénusz, Merkúr, Jupiter, Szaturnusz) tiszteletére találták ki, és a 360-ból jön az is, hogy egy óra éppen 60 perc és egy perc 60 másodperc.
Elnézést, de az "okkal lett így", az azért nem helyes. Az véletlen, hogy a szög mérésére gyakorlatilag a fokot és a radiánt használják. Lehet magyarázni az ókori babilón dolgokkal. De hogyha én azt mondom, hogy egy teljes kör 40 "kiskutya"-ra osztható, és elfogadják a szabványügyi hivatalban, akkor azután már okkal lesz pi radián 20 kiskutya mértékű? Ugye hogy nem. Csak annyi van, hogy más a mértékegység. 1 font véletlenül kb. fél kiló, egy kilowatt véletlenül 1,4 lóerő és kész.
A 360 fok igenis a 6-os és 10-es számrendszer "mezopotám tisztelete" miatt alakult ki.
És ettől függetlenül! a radián a körcikk területének és kerületének szögből való számolásának egyszerűsítése miatt jött a görögöktől.
Ui: Utána néztem wikipedián a szög, fok és radián kifejezéseknek.
A radiánnál tévedtem abban, hogy bár a pi a görögöktől ered, de csak később használták szögmértékegység gyanánt.
Viszont a fokra semmi magyarázat nincs, hogy miért van belőle 360. Szerintem "véletlenül pont az tetszett a mezopotámoknak". A 6-os-10-es számrendszer, a 365 nap kerekítése és a sok osztó hangzik a legvalószínűbbnek. :)
Egy nap is "véletlenül" 24 óra. Az tetszett valakinek, pontosabban a 12. De ha akkor éppen a 9 tetszett volna valami befolyásos embernek, akkor egy nap 9 óra, vagy 18 óra lenne és nem 24. Lásd:
te nagyon szerencsés vagy!
amikor én voltam gimnazista, se mobiltelefon, se számítógép, semmi nem volt. ti meg azonnal akármire választ kaptok.
irigyellek titeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!