Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől alakult ki a világegyetem?

Mitől alakult ki a világegyetem?

Figyelt kérdés
Nyilván senki nem tudja a választ, de mégis, ki mit gondol? Szerintem kell, hogy legyen egy ,,felső hatalom" (fogalmazzunk így), ami ezt a mindent magába foglaló valamit létrehozta, elvégre ez a sok anyag, ez a mérhetetlen sok energia, amit a csillagok évmilliárok óta emésztenek, ez nem létezhetett mindig, és nem lehetett csak úgy a semmiből. Valaminek létre kellett hoznia, mert az energia nem örök (és várhatóan egyszer ugyanígy el is fog fogyni, évmilliárdok múlva). Persze nem kell rögtön a katolikus Istenre gondolni, de szerintem egy ,,felsőbb hatalom" létezését érdemes átgondolni, az előbb leírtakból kiindulva.
2011. jan. 4. 16:40
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Érdekes elképzelések... de a fő kérdésre is tessék válaszolni :)
2011. jan. 4. 22:05
 12/18 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok:

Látod, azon, hogy mitől alakult ki, nagyon sokat filozofáltam már, de igazából képtelenség felfogni ezt ép ésszel. Az emberi agy alkalmatlan erre(legalábbis a sima halandóké, mint jómagam).

2011. jan. 4. 22:26
 13/18 anonim ***** válasza:

A természettudományos rovatban vagyunk, istenek itt nincsenek. Nem azért, mert lehetetlen, hanem azért, mert ellenőrizhetetlen. Ilyen alapon mondhatnád azt is, hogy a világot Festéktüsszentő Hapci Benő tüsszentette. Nem?

Amúgy meg nem is magyaráz meg semmit: mert akkor az isten hogy keletkezett?

A tudomány mai állása szerint az ősrobbanás 2 óriási membrán ütközésével keletkezett (membránelmélet).

Már volt itt mostanában 2 ilyen kérdés, ahol a kérdező mindenáron téríteni akart. Nem te tetted fel ezeket?

2011. jan. 5. 01:01
 14/18 anonim ***** válasza:

Ezt egy elég jó hasonlattal lehet szemléltetni, értelemszerűen csak példa lesz, mivel az univerzum hatványozottan bonyolultabb ennél:

(tehát össze sem lehet hasonlítani a kettő komplexitását, ezért PÉLDA)

Fogj egy marék színes homokot a kezedbe úgy, hogy teszem azt, egy kanálnyi zöld, egy kanálnyi kék és egy kanálnyi barna homokszemből álljon. Tegyük fel, hogy sikerül teljesen összeráznod / összekeverned. Feltételezzük azt is, hogy a homokszemek csak és kizárólag a színűkben térnek el.

Ez nem valami beugratós feladat, szóval ne kifogásokat vagy kiskapukat keress, hogy mondjuk fúj a szél, izzad a tenyered, stb.)

A kérdés szempontjából adott feltételek vannak, ezeket most el kell fogadni.

Ülj egy üres, lehetőleg minél simább felületű asztal mellé, és ahogy ezt a maréknyi homokot felette tartod 5-6 centire, nyisd ki a markod.

> Szinte egész biztos, hogy semmi szabályos formát nem fog "kiadni" ez a maréknyi homok.

> Szinte egész biztos, hogy nem fognak csak úgy maguktól különválni szín szerint a homokszemek.

> Kijelenthető, hogy szinte isteni csodának minősülne, ha mégis szabályos, színre bontott rendszer alakulna ki köztük, irdatlanul minimális az esély erre, tényleg mondhatnánk, hogy kizárt hogy véletlen legyen, ez vagy csoda, vagy felsőbb hatalom.

Ha nem jön össze sem a külön színekre bontás, sem valami konkrét forma "kirajzolása", tegyük fel, hogy hiánytalanul össze tudod söpörni a markodba ezeket a homokszemeket, és újra kezded a "szórást".

Most gondold el azt, hogy legjobb esetben is 80-120 évet él egy ember. Ha alvás, evés, minden más tevékenység nélkül végeznéd ezt, nagyon sokszor meg tudnád ismételni a fenti példát.

Ehhez az emberöltőnyi 80-120 évhez képest most gondolj

ezer évre, sok esetben több mint tízszerese az életünknek... aztán tízezer év... aztán százezer év... egy millió év... tíz millió... száz millió... egy milliárd... tíz milliárd...

Az univerzum korát már csak természetéből adódóan is elég bő limitben találgatják, sokan azt gondolják, 13,6 milliárd éve alakult ki.

Most gondolj bele, ha valaki képes lenne 13,6 milliárd évig megállás, pihenés nélkül a fenti marék homokszemes példát ismételgetve.

SZINTE BIZTOS, hogy ilyen irdatlan hosszú idő alatt már csak a nagy számok törvénye alapján is lesz egy olyan eset (nagyon de nagyon sokadszorra), amikor azok a homokszemek szín szerint külön rendeződnek, vagy kirajzolnak egy konkrét, szabályos ábrát.

Mindez csak rávezetés, nem bizonyíték. Egyáltalán nem vetem el mint lehetőség egy teremtő tudat létezését.

De mint elgondolkodási alap, mindenképpen hasznosnak tartom ilyen szemszögből is nézni a kérdést.

2011. jan. 5. 08:40
 15/18 anonim ***** válasza:

"Már volt itt mostanában 2 ilyen kérdés, ahol a kérdező mindenáron téríteni akart. Nem te tetted fel ezeket?"

Nem ő tette fel a kérdést, én voltam. És nem akartam téríteni, csak megkérdőjelezek bizonyos tudományosnak elfogadott állításokat. Ha ez zavarja a tudományba vetett hitedet, próbáld meg megvédeni azt!

Például válaszoljál erre:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Ne érts félre, tisztelem a tudományt, de csak egészen addig, ameddig nem lépi túl a határait.

2011. jan. 5. 11:39
 16/18 A kérdező kommentje:

Hogy ütközhetett össze 2 membrán, ha az ősrobbanás előtt nem volt semmi? Ezt szajkózza minden természettudományos szöveg, erre most kiderül, hogy mégis volt? Ez ellentmondás. Ja, és ha mégis volt 2 membrán, akkor azok miből lettek?

Amúgy meg a ,,felsőbb hatalom" (persze csak ha feltesszük, hogy van), soha nem keletkezett, soha nem született, egyszerűen mindig is létezett. Ezt mi csak azért kérdőjelezzük meg, mert ezt képtelenek vagyunk felfogni. Ez olyan, mint a vak ember, aki vakon született, és soha nem látott semmit. Sok mindent hall a körülötte levő dolgokról, de képtelen felfogni, hogy akár egy pöttyös bögre hogyan is néz ki. Mondhatják neki, hogy pöttyös, és henger alakú, de mivel soha nem látott se pöttyöt, se hengert, képtelen felfogni. Valahogy így vagyunk mi is az örökké létezés fogalmával. Amúgy nem állítom, hogy van, sőt, talán nincs is. Ez is csak egy feltételezés.

2011. jan. 5. 16:19
 17/18 anonim ***** válasza:
62%
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a válaszadók vélekedései milyen evilági tapasztalatokon nyugszanak?
2011. jan. 6. 21:02
 18/18 anonim ***** válasza:

Ez olyan kérdés mint pl.: mi az élet értelme?

Mindenkinek van rá valamilyen válasza, de semmivel se bizonyítható, hogy az úgy van. Ha már erre a kérdésre is tudnánk a valós választ, akkor talán már ismernénk a világ létrejöttének miértjét, és hogyanját:)

2011. jan. 12. 18:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!