A fekete lyuk körül a mágneses térre is hat a gravitáció?
Mert ugye ha nem kaphatunk információt a fekete lyukból (eseményhorizont mögül), akkor a mágnesességét sem mérhetjük, csak ami körülötte keletkezik. (Ott keletkezik?)
Ha viszont a mágneses térre nem hat a gravitácó, akkor az eseményhorizont mögött kiinduló mágneses erővonalakat is mérhetnénk.
A mágneses teret a Maxwell-egyenletek határozzák meg teljesen egyértelműen, és azokban nem szerepel semmiféle gravitációs tag. Tehát a mágneses térre külön nem hat a gravitáció úgy, mint a részecskékre.
A gravitációs tér azonban a téridő görbülete, így minden, ami a térhez köthető, módosul a hatására.
Vagyis a tömeg nem magát a mágneses mezőt torzítja el, hanem azt a teret, amiben a mágneses mező (is) benne van.
Nem akarok kötekedni, de...
"A mágneses teret a Maxwell-egyenletek határozzák meg teljesen egyértelműen"
Ha emlékeim nem csalnak 2 vektor és 2 skalár egyenlet van, amik összesen 8 egyenletet adnak, amíg a két térmennyiség csak 6 komponenssel rendelkezik, tehát TÚL van határozva a rendszer és nem teljesen meghatározott. Az más kérdés, hogy nem inkonzisztens. Épp ez is arra mutatott, hogy jónak ugyan jó az a 4 Maxwell egyenlet, de van jobb tárgyalásmódja is, és itt jön be a relativisztikus elektrodinamika a maga három letisztult egyenletével a Minkowski térben. Csak megjegyeztem.
Valószínűleg igazad van, bár én úgy gondolnám, ha valami túlhatározott, akkor épp hogy nem határozatlan :) De a relativisztikus részéhez tényleg nem értek, ezért inkább nem teszek határozott kijelentéseket.
Viszont úgy emlékszem, a relativitás is még a specrel keretében tárgyalja az elektrodinamikát, tehát gravitáció ott se nagyon jöhet be a képbe. De ha tévedek, javíts ki, engem is érdekel ez.
Azt mindenesetre furcsának tartanám, ha kiderülne, hogy a mágneses mezőt "vonzza" a gravitáció. :)
Igazad van, a speciális tárgyalja az elektrodinamikát és ennek most sok köze a kérdéshez sem volt, csak annak idején, amikor relativitáselméletet tanultam nagyon belém égett ez a dolog a túlhatározottsággal és ezért ütötte meg a szemet amit írtál és reflex szerűen írtam. :D
Egyébként amennyire én átlátom ezt az egészet teljesen korrekt volt a hozzászólásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!