Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fekete lyuk körül a mágneses...

A fekete lyuk körül a mágneses térre is hat a gravitáció?

Figyelt kérdés

Mert ugye ha nem kaphatunk információt a fekete lyukból (eseményhorizont mögül), akkor a mágnesességét sem mérhetjük, csak ami körülötte keletkezik. (Ott keletkezik?)

Ha viszont a mágneses térre nem hat a gravitácó, akkor az eseményhorizont mögött kiinduló mágneses erővonalakat is mérhetnénk.

2010. dec. 22. 11:49
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

"ha hülyeséget írtam, bocs" - semmi gond. :D

De ugye értitek, mi szeretnék kérdezni? A fény elhajlik a nagy tömegű testek mellett, de az egy pálya, egy időbeli dolog. A mágneses tér meg valamennyire statikus. A nagy tömegű testek mellett az is torzul?

2011. jan. 10. 16:36
 12/25 anonim ***** válasza:

Nem a fény (útja) hajlik el. Az egyenesen halad.

A tér(-idő) görbül.

A mágneses tér is a térben van, tehát úgy láthatjuk, mintha az is torzulna, de valójában a téridő görbül ott is.

2011. jan. 16. 07:30
 13/25 anonim válasza:
És ha a Tér(idő) nem más mint egyfajta elektromágnesesség? (Tesla)
2011. jan. 17. 12:53
 14/25 A kérdező kommentje:

Ha a mágneses tér is torzul, akkor elvileg van tömege, hisz hat rá a gravitáló tömeg. Vagy ha nincs tömege, akkor nem csak két tömeg hathat egymásra gravitációval? (Mint pl. Nap - foton)

Bocs, nem kötekedni akarok, csak tényleg nem értem. Nincs itt egy kis ellentmondás?

2011. jan. 17. 13:36
 15/25 A kérdező kommentje:
Senki? Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg a kérdést?
2011. jan. 24. 16:33
 16/25 A kérdező kommentje:
Nem adtam ám fel... :)
2011. jún. 1. 15:36
 17/25 anonim ***** válasza:
0%
Mivel a mágnesesség közvetítő részecskéje a foton, és a foton rendelkezik tömeggel, ezért a mágneses mező is torzulni látszik majd a fekete lyuk extrémerős gravitációs mezejében. Az előttem szólónak, hogy a fény egyenesen halad, és csak a tér torzul annak csak részben volt igaza. A fekete lyuk tömege hat a foton nem nyugalmi tömegére, aminek következtében torzulni fog a pályája, persze a téridő görbületét is hozzá kell számolni.
2011. nov. 7. 13:44
 18/25 A kérdező kommentje:

"a mágnesesség közvetítő részecskéje a foton"

Hű, ez nekem új. De mindig tanul az ember.

2011. nov. 7. 13:59
 19/25 anonim ***** válasza:
0%

A mágnesség közvetítője a virtuális foton. A fotonoknak nincs tömege, a tér görbül és nem a mágnesesség közvetítője mozdul el. A nem nyugalmi tömegre nem hat a gravitáció, ha így lenne, akkor a gravitáció prizmaként működne, ami nem igaz.

Tehát az eseményhorizonton kívüli anyag mágneses tere észlelhető kívülről, a belső anyagé nem.

2011. nov. 7. 18:48
 20/25 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, hogy miért emelted ki a kérdést, mert szerintem már megválaszolták, főleg az utolsó pár válaszban. Mivel a mágneses kölcsönhatás is a térben terjed, a fekete lyukak pedig kvázi önmagába visszahajlítják a téridő szerkezetét, így semmilyen anyag nem juthat ki a fekete lyukból. És persze az elektromágneses kölcsönhatást közvetítő virtuális részecskék sem. Tehát ha egy mágnes beesik a fekete lyukba, akkor azon kívül nem észlelhető a mágneses mezője.

Az egy egészen más kérdés, hogy a lyuk közelében lejátszódó folyamatok kelthetnek-e mágneses mezőt! De a belül lévő anyag, vagy energia közvetlen módon nem juthat ki!

2014. márc. 27. 20:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!