A fekete lyuk körül a mágneses térre is hat a gravitáció?
Mert ugye ha nem kaphatunk információt a fekete lyukból (eseményhorizont mögül), akkor a mágnesességét sem mérhetjük, csak ami körülötte keletkezik. (Ott keletkezik?)
Ha viszont a mágneses térre nem hat a gravitácó, akkor az eseményhorizont mögött kiinduló mágneses erővonalakat is mérhetnénk.
"ha hülyeséget írtam, bocs" - semmi gond. :D
De ugye értitek, mi szeretnék kérdezni? A fény elhajlik a nagy tömegű testek mellett, de az egy pálya, egy időbeli dolog. A mágneses tér meg valamennyire statikus. A nagy tömegű testek mellett az is torzul?
Nem a fény (útja) hajlik el. Az egyenesen halad.
A tér(-idő) görbül.
A mágneses tér is a térben van, tehát úgy láthatjuk, mintha az is torzulna, de valójában a téridő görbül ott is.
Ha a mágneses tér is torzul, akkor elvileg van tömege, hisz hat rá a gravitáló tömeg. Vagy ha nincs tömege, akkor nem csak két tömeg hathat egymásra gravitációval? (Mint pl. Nap - foton)
Bocs, nem kötekedni akarok, csak tényleg nem értem. Nincs itt egy kis ellentmondás?
"a mágnesesség közvetítő részecskéje a foton"
Hű, ez nekem új. De mindig tanul az ember.
A mágnesség közvetítője a virtuális foton. A fotonoknak nincs tömege, a tér görbül és nem a mágnesesség közvetítője mozdul el. A nem nyugalmi tömegre nem hat a gravitáció, ha így lenne, akkor a gravitáció prizmaként működne, ami nem igaz.
Tehát az eseményhorizonton kívüli anyag mágneses tere észlelhető kívülről, a belső anyagé nem.
Nem tudom, hogy miért emelted ki a kérdést, mert szerintem már megválaszolták, főleg az utolsó pár válaszban. Mivel a mágneses kölcsönhatás is a térben terjed, a fekete lyukak pedig kvázi önmagába visszahajlítják a téridő szerkezetét, így semmilyen anyag nem juthat ki a fekete lyukból. És persze az elektromágneses kölcsönhatást közvetítő virtuális részecskék sem. Tehát ha egy mágnes beesik a fekete lyukba, akkor azon kívül nem észlelhető a mágneses mezője.
Az egy egészen más kérdés, hogy a lyuk közelében lejátszódó folyamatok kelthetnek-e mágneses mezőt! De a belül lévő anyag, vagy energia közvetlen módon nem juthat ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!