Igaz, hogy Szarvaskőre egész télen nem süt a nap?
Figyelt kérdés
Az Egri Csillagokban van egy ilyen lábjegyzet Szarvaskő leírásánál: "Ma kis falu áll a jobbágyházak helyén, s a falu arról nevezetes, hogy egész télen át nem látja a Napot."2010. dec. 19. 10:59
1/5 anonim válasza:
miért lenne igaz? Magyarországon nincsnek több 1000m-es függőleges sziklafalak(Eiger), amik északi árnyékában meglapulhatna egy kis falu. Ilyen eXtrém esetben igaz lehetne. De a falu épp délies kitettségű, ragyogóan süt ott a nap mindig és még hegy sincs előtte.
2/5 anonim válasza:
Az emberi települések általában olyan helyeken alakultak ki, ahol a lehetőségekhez képest jó élni, ez, gondolom, egyértelmű. Ki építkezett volna olyan helyre, ahova nem süt nap télen, ha van jobb is???
3/5 A kérdező kommentje:
Akkor miért írja ezt Gárdonyi a lábjegyzetben? Úgy tudom, hogy ott a vár romjainak otthont adó hegy alatt van valami kempingféle, szóval ha nem is pont a faluban, de oda lehet, hogy nem süt be a nap. Gárdonyi egyébként Szarvaskőt név szerint nem említi, csak egy "kis falut". Mármost ki tudja, hogy ez mit takart az ő idejében és mi van va helyette. De az a kemping gyanús nekem:D
Egyébként tudtok külföldön ilyen településeket?
2010. dec. 19. 12:14
4/5 anonim válasza:
Érdekes, nem tudom, miért írhatja mégis. Talán a legbölcsebb lenne megkérdezni egy szarvaskői lakost. :) Netán ennek az irománynak a szerzőjét.
5/5 anonim válasza:
Szerintem igaz! Én is sokszor hallottam már, ráadásul Szarvaskőt minden irányból hegyek veszik körbe, a legnagyobb pont déli irányból amin egy kilátó is van. Most hétvégén voltam Szarvaskőben, és a falut déli irányból határoló hegygerinc felett még épp hogy elment a Nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!