Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent a szumma ebben a...

Mit jelent a szumma ebben a képletben?

Figyelt kérdés

Van egy képletem amit nem tudok kiszámolni. Pontosabban nem tudom mit kell a szumma helyére írni.10 gyerek testmagasságát lemértem, kiszámítottam az átlag testmagasságukat.

A képlet: S=szumma (Xi-Xátlagtestm. ) a négyzeten, ez az egész osztva N elemszámmal és ez az egész négyzetgyök alatt. Mit kell a szumma helyére írni? Mivel kell megszorozni a zárójelben lévő eredményt?A gyerekek testmagassága összeadva a szumma?Vagy mi?

Köszönöm!

2010. nov. 26. 07:41
 1/4 anonim ***** válasza:
A summa jel az a sorozatos összeadás szimbóluma. Gondolom van valami ilyesmi alatta, hogy 'i=0' vagy 'i=1', felette meg hogy 'n'. Azaz i meg 0 (vagy 1)-től n-ig, ami a [0,n] és a természetes számok metszetét jelenti, mint befutandó halmaz. De tetszőleges halmazbefutás jelölhető, pl i eleme [0..10], vagy i eleme P(X) (ami X hatványhalmazát jelöli), ezzel i befutja X összes részhalmazát, és azokra szummázol.
2010. nov. 26. 08:11
 2/4 anonim ***** válasza:

Magyarra lefordítva:

Ha jól veszem ki, akkor valami statisztikai paramétert számolsz (valamilyen szórás?). Van mondjuk 30 gyerek, eltérő magasságúak, mondjuk 50 cm, 52 cm, ketten 53 cm-esek, 60 cm, 62 cm stb. Ennek veszed a sima átlagát, ez lesz X átlag, (összeadod és osztod 30-cal), ez lesz mondjuk 59,65 cm. Ezután mind a 30 gyerek esetében elvégzed a következő műveletet: [magasság - 59,65], azaz például 50-59,65=-9,65, majd ezt négyzetre emeled (a példában (-9,65)^2 = 93,1225.

Vagyis lesz 30 darab számod. Innentől kezdve nem tudom, hogy mit csinálsz, mert nem értem a leírásodból, de szerencsére csak három lehetőség van.

Nézd meg a képet:

[link]

Ha a képleted úgy néz ki, mint az első, akkor a négyzetre emelt számokat kell összeadni, majd ezt az összeget osztani az elemszámmal (példánkban 30), majd az egészből gyököt vonni. Gyanítom, hogy ez lesz a nyerő megoldás.

Ha a képleted úgy néz ki, mint a második, akkor először a négyzetre emelt számot el kell osztani az elemszámmal, azaz a fenti példában 93,1225/30 = 3,104, majd ezt kell elvégezni harminc esetben, és ezeket összeadni (majd ebből jön a gyökvonás), de mivel ez ugyanazt az eredményt adja mint az előző, ezért nem szokták így megadni. Mindenesetre ezt jelentené, ha ilyen lenne.

Az utolsó esetben pedig minden elemmel külön elvégzed a kivonás-négyzet-osztás-gyökvonás kombót, majd a számokat szépen összeadod.

2010. nov. 26. 11:05
 3/4 anonim ***** válasza:
a képfeltöltésen adott képen az első kettő ugyanazt adja, csak más sorrendben végzed el a műveleteket (egyiknél minden tagot osztasz, a másiknál az összeget osztod, a végeredmény ugyanaz).
2010. nov. 26. 11:13
 4/4 A kérdező kommentje:
Szia!Itt is, mint privátban nagyon-nagyon köszönöm!!!!!Bár mindenki ilyen lenne mint Te!:)
2010. nov. 26. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!