Gravitáció lassítja az időt?
Figyelt kérdés
A tudomány már kísérletekkel bizonyította, hogy a gravitációs tér igen érdekes hatással van a téridőre is. Például úgy, hogy lassítja az időt.
Észrevehetően kimutatható időkülönbség keletkezik két atomóra között, ha az egyiket egy több emelet mély pincében, a másikat pedig egy felhőkarcoló tetején helyezzük el.
-Tehát a gravitáció és a sebesség lassaítja az időt, nade hogyisvanez?
2010. nov. 24. 20:30
1/16 anonim válasza:
sztem a időt semmiképp, de az atomórában végbemenő reakciót lassíthatja...
3/16 anonim válasza:
a gravitációt nem tudom, de a másikat elmondom. Ugye fénysebességnél semmilyen tömeggel rendelkező test nem mehet gyorsabban. Ahogy gyorsulsz úgy lassul az idő a határérték védelmében. Ez a jelenség az Időditaláció
4/16 anonim válasza:
Igen, a gravitáció nem más, mint a téridő görbülete. Minél nagyobb ez a görbület, annál jobban lelassul az idő is. A Földön is ki lehet mutatni atomórákkal ezt az eltérést (ahogy írtad, pl. egy felhőkarcoló esetében), egy átlagos neutroncsillag felszínén már kb. 70 százalékkal lassabban járnának az órák, mint a Földön, egy fekete lyuk eseményhorizontján pedig egyszerűen megáll az idő is.
5/16 A kérdező kommentje:
Ez a hetvenszázalék nem semmi, primitív példával élve ott "később romlana meg egy alma"?
2010. nov. 24. 20:55
6/16 A kérdező kommentje:
Később mint itt
2010. nov. 24. 20:56
7/16 anonim válasza:
Én arra jottem rá, remélem, nem hulyeség, hogy a sebesség onmagában nem lassítja az idot. Ahogy kozelít egy test a fénysebességhez, úgy novekszik a tomege, ezáltal korulotte a gravitáció is (ill. egyre jobban meggorbul a térido), és ennek a megnovekedett gravitációnak koszonhetoen lassul le az ido.
8/16 anonim válasza:
Aha, külső szemlélő számára egy neutron csillag felszínén valószínűleg még 100 év múlva is tökéletesen ehető lenne az alma :)
Sőt, az időkülönbség egy gyorsan mozgó bolygó esetén is fellép, tehát pl a Merkúron lassabban telik az idő, mint a Földön, és a nap felszínén évente hat perccel kevesebb idő telik el, mint a Föld felszínén a gravitációs torzulás miatt :)
9/16 anonim válasza:
Itt az a lényeg, hogy a Tér mint dimenzió nem létezik idő nélkül, csak együtt vannak. A téridőben történő deformációval az időre is hatást teszünk. A sebesség esete az más, ott az idő megnyúlik azt a speciális relatívitás elmélete tárgyalja.
10/16 anonim válasza:
bocs hogy újabb kérdés, na de hogy mutatjuk ki azt hogy van idő? hol van ez bizonyítva, hogy ez nem csak egy emberiség álltal kitalált fogalom, ami a 2 esemény közti távolságot mutatja meg, hanem tényleg létező dolog?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!