Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiai kérdés, pls SOS?

Kémiai kérdés, pls SOS?

Figyelt kérdés

Egy kereskedelmi forgalomban is kapható, zöld színű, szilárd A vegyületet 2 mol/dm3

koncentrációjú

salétromsavban oldunk. Az anyag savban bomlik, amelynek eredménye egy sötét színű csapadék az

oldatban.

legfontosabb, mi lehet A vegyület? Tudom, hogy ezzel nem lehet teljesen kizárni mindent, de csak zöld színű vegyületeket soroljatok. Sajnos a google nem sokat segített rajtam, szóval hozzátok fordultam. Kérlek segítsetek, bármi jó, ami zöld színű vegyület. Értelmes válaszokat kérek. :)

2010. nov. 19. 20:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

ennyi információból megoldhatatlan a feladat.

Ráadásul a színét se tudjuk a csapadéknak.

2010. nov. 19. 21:01
 2/11 A kérdező kommentje:
nem konkrétumot kértem. Ha lenne egy zöld színű vegyület, amely HNO3-al sötét színű csapadékot ad, akkor valószínüleg meg van oldva a feladat. Egyébként annak örülnék, ha csak kereskedelmi forgalomban kapható zöld színű anyagokat tudnátok sorolni. Vas-ammónium-szulfát kizárva, CuCl2.xH2O kizárva, más meg hirtelen nem jut eszembe, ami reagál is a salsavval...
2010. nov. 19. 22:58
 3/11 Silber ***** válasza:

Biztos nem lehet patina? Megmagyarázná a jelenségeket. Ez zöldes színű, amelyet ha feloldassz tömény HNO3-ban (savas feltárást végzel), akkor kék színű Cu(NO3)2-t kaphatunk.

"Hydrated forms of copper nitrate, also blue". Ez tömény oldatban mély színt adhat.

2010. nov. 19. 23:39
 4/11 A kérdező kommentje:
Hát... nem. Mert a szöveg írja, hogy csapadék képződik, de a réz(II)-nitrát nagyon jól oldódik vízben, hacsak nem vmi komplex képződik, mondjuk bázisos-réz nitrát. de ez itt most ki van zárva.
2010. nov. 20. 09:35
 5/11 anonim ***** válasza:

a probléma az, hogy szinte minden nitrát jól oldódik vízben. Így olyat is nehéz találni, ami csapadékot képez. Pláne olyat ami sötétet.

Ha nem a csapadék, hanem az oldat lenne sötét színű, lehetne pl. króm(III) só

2010. nov. 20. 09:38
 6/11 Silber ***** válasza:

Hohó... Lehet ráleltem a megoldásra. A kérdéses anyag a CoO lehet. Feltételezem, hogy festékekben használhatják. Ez egy zöld színű por, amely salétromsavval Co(OH)NO3 komplexet képez.

[link]

[link]

2010. nov. 20. 11:00
 7/11 A kérdező kommentje:
Szép. De a CoO nem a legjobb, inkább a Co(OH)2. Szerencsére ez is zöldes-kékes, pigmentként használják, és HNO3-al tényleg csapadékot ad. Viszont adja e a feladat által továdd megadott szempontokat? A csapadékot kénsavas H2O2-ben oldva, az oldat színtelen. Ekkor keletkezhet Co(SO4)3?. Mert ez szerintem, színtelen, ha nem az lenne, kérlek segítsetek.
2010. nov. 20. 13:32
 8/11 anonim ***** válasza:

"Ekkor keletkezhet Co(SO4)3?. Mert ez szerintem, színtelen, ha nem az lenne, kérlek segítsetek"

Te láttál hatvegyértékű kobaltot? Nekem van CoSO4-om és narancsvörös mindegyik változata a vízmentes meg a 7H2O-s is.A kobaltnak nincs színtelen vegyülete

2010. nov. 25. 23:48
 9/11 A kérdező kommentje:
Hoppsz, Co(SO4)3 elírás volt, Co2(SO4)3 akart volna lenni. Köszi, hogy szóltál. De vmi tippet adhattál volna azért, ha kobalt az...
2010. nov. 26. 15:53
 10/11 anonim válasza:

A Tisztelt Kérdező úgy látszik nincs tisztában a VegyÉSZtorna versenyszabályzatával: A verseny egyéni, a bizonyíthatóan csoportos megoldásokat nem fogadjuk el.

A versenyszabályzat az alábbi linken megtekinthető:

[link]

Kérem, hogy ezentúl lehetőleg egyedül, külső segítségek nélkül oldja meg a kijelölt feladatot.

További jó munkát!!!

2010. dec. 13. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!