Kémiai kérdés, pls SOS?
Egy kereskedelmi forgalomban is kapható, zöld színű, szilárd A vegyületet 2 mol/dm3
koncentrációjú
salétromsavban oldunk. Az anyag savban bomlik, amelynek eredménye egy sötét színű csapadék az
oldatban.
legfontosabb, mi lehet A vegyület? Tudom, hogy ezzel nem lehet teljesen kizárni mindent, de csak zöld színű vegyületeket soroljatok. Sajnos a google nem sokat segített rajtam, szóval hozzátok fordultam. Kérlek segítsetek, bármi jó, ami zöld színű vegyület. Értelmes válaszokat kérek. :)
ennyi információból megoldhatatlan a feladat.
Ráadásul a színét se tudjuk a csapadéknak.
Biztos nem lehet patina? Megmagyarázná a jelenségeket. Ez zöldes színű, amelyet ha feloldassz tömény HNO3-ban (savas feltárást végzel), akkor kék színű Cu(NO3)2-t kaphatunk.
"Hydrated forms of copper nitrate, also blue". Ez tömény oldatban mély színt adhat.
a probléma az, hogy szinte minden nitrát jól oldódik vízben. Így olyat is nehéz találni, ami csapadékot képez. Pláne olyat ami sötétet.
Ha nem a csapadék, hanem az oldat lenne sötét színű, lehetne pl. króm(III) só
"Ekkor keletkezhet Co(SO4)3?. Mert ez szerintem, színtelen, ha nem az lenne, kérlek segítsetek"
Te láttál hatvegyértékű kobaltot? Nekem van CoSO4-om és narancsvörös mindegyik változata a vízmentes meg a 7H2O-s is.A kobaltnak nincs színtelen vegyülete
A Tisztelt Kérdező úgy látszik nincs tisztában a VegyÉSZtorna versenyszabályzatával: A verseny egyéni, a bizonyíthatóan csoportos megoldásokat nem fogadjuk el.
A versenyszabályzat az alábbi linken megtekinthető:
Kérem, hogy ezentúl lehetőleg egyedül, külső segítségek nélkül oldja meg a kijelölt feladatot.
További jó munkát!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!