Igaz ez? "...a só (NaCl) gátolja a patogén mikroorganizmusok életfolyamatait" - többi ⤵️
Amiket itt kérdezel, annak semmi értelme. Tehát a következő kérdésedet az ezotériába írd ki - nagyon kérlek!
Amúgy nem kell minden orvosi szakkifejezésre külön kérdést kiírnod, mert teljese elég, ha a bőrgyógyászod utasításai szerint kezeled a bőrgombás betegségedet!
A kérdező innen másolta ki a szöveget (hogy miért nem tűntette fel, jó kérdés):
Az egész alfejezet (A candidasis kezelése), ahonnan a szöveg számrazik, nem tartalmaz hivatkozásokat a szövegben. (Mondjuk ez az egész oldalra igaz, csak a végén vannak felsorolva a források, jó kérdés, hogy ez a rész melyikből származik...)
Nem mondom, hogy az egész "A candidasis kezelése" fejezet hülyeség, mert például a bevezető bekezdésben írtak igazak, bár érdekes, miért gondolta a szerző ezzel kezdeni az alfejezetet. A pontokba szedett részeknél viszont vannak gondok.
- A szénhidrátok nem savasítják a szervezetet. Eleve a vér pH-ját (ha ezt érti a "szervezet savasításán" a szócikk írója) semmilyen étel nem tudja savasítani. Eleve a lúgosító kúrák (hacsak nem a gyomor pH szabályozására vonatkoznak) teljesen átludományosak.
- Az idézett szövegrészben a "fiziológiásan sózott" kifejezés számomra elég nehezen értelmezhető. A fiziológiás sóoldat olyan sóoldat, aminek ozmotikus koncentrációja megegyezik egy vérplazmáéval. Egyrészt számomra eleve nehezen értelmezhető, mit akar a "fiziológiásan sózott" kifejezés szilárd táplálék esetében jelenteni. Másrészt egy fiziológiás sóoldat értelemszerűen semennyire nem káros emberi patogének számára. Ahogy a 2. válaszoló írta, az igaz, hogy erős sózással lehet tartósítani, de az elég messze van a fiziológiás oldattól.
- Ahogy az alábbi cikkben írják, az immunerősítés nem egy túl pontos fogalom (és értelmes) fogalom.
- A szervezet méregtelenítése természetesen fontos, de a "méregtelenítő funkciók megerősítése" instrukciónak ismét elég áltudományos szaga van.
A maradék két pont korrektnek tűnik számomra, de összességében ez az alfejezet elég gáz...
(Amúgy a szócikk eleji figyelmeztetés is árulkodó: "Ez a szócikk sürgős javításra/bővítésre szorul, mert vállalhatatlan, katasztrofális állapotban van.")
Most akartam megadni a linket, de egyébként úgy gondolom, hogy nem nehéz rákeresni, annyi, hogy kijelöli az ember és keresés.
Emiatt eredetileg úgy véltem, hogy felesleges megadni.
Pont arra vonatkozott a kérdés, hogy igaz-e, ami ott áll.
A Wikipédia szócikkeket ki tudja, kik szerkesztik.
Ezért voltam kíváncsi az itteniek véleményére. Mármint azokéra, akik tudnak válaszolni érdemben.
Igen, só és a füstölés nagyon régi étel tartósítási módszer és tesztelték is. Röpke kereséssel is találsz még róla információkat.
Chemical Safety Facts - American Chemistry Council
"Nátrium-klorid"
"Kulcspontok/Áttekintés
A nátrium-klorid alapvető tápanyag, és az egészségügyben használják a betegek kiszáradásának megelőzésére.
Élelmiszer-tartósítószerként és ízesítőként használják az íz fokozására."
"Mire használható a nátrium-klorid?
A nátrium-kloridot évezredek óta használják élelmiszerek ízesítésére és tartósítására. A nátrium-kloridnak az élelmiszerek fűszerezésén és tartósításán kívül más felhasználási területei is vannak."
National Library of Medicine
"Só/sav oldat antimikrobiális mechanizmusa levágott fiatal kókuszdióból izolált mikroorganizmusokon"
"Az eredmények azt mutatták, hogy a 30% (w/v) NaCl-oldat valamennyi mikroorganizmussal szemben antimikrobiális tulajdonságokat mutatott, a csíraszámcsökkenés mértéke 0,00–1,49 log CFU/mL tartományban volt. A 30% (w/v) CA-oldattal végzett kezelés minden mikroorganizmust gátolt, a csíraszámcsökkenés mértéke 1,50–8,43 log CFU/mL tartományban mozgott. A 15:20% (w/v) só/sav oldat volt a legkisebb koncentráció, amely hasonló antimikrobiális hatást mutatott a NaOCl-hez, valamint erős antimikrobiális hatást fejtett ki a Gram-negatív baktériumok ellen."
Nature
"A préselt nátrium-klorid (CSC) hatékonysága E. coli és Candida auris ellen percek alatt, valamint a tesztelési módszerek javítása"
"Absztrakt"
"A tanulmány célja az volt, hogy jellemezze az új antimikrobiális felületi préselt nátrium-kloridot (CSC), hogy hatását a valós idejű fertőzéskontroll szempontjából relevánsabb időpontokban"
"Az antimikrobiális CSC legalább 99,9%-kal csökkenti az E. colit az érintkezés első két percében, és legalább 99%-kal csökkenti a C. auris számát egy perc alatt."
Nátrium-klorid - wiki
"Ehető formájában általában fűszerként és élelmiszer -tartósítószerként használják."
A méregtelenítés pedig a szervet alapvető működése és nagy részeben a máj végzi. Például az alkoholt is agykárosodási veszélyt jelentő méregként kezeli és nekilát az ártalmatlanításának.
Máj - wiki
"A máj (latinul: hepar) a gerincesek egyik szerve. Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőttben a testtömeg 2%-a (1,2 – 1,5 kg). Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében, illetve tárolásában."
Máj - en.wiki
"A máj egy fő anyagcsere- szerv , amely kizárólag a gerinces állatokban fordul elő , és számos alapvető biológiai funkciót lát el, például a szervezet méregtelenítését , valamint az emésztéshez és a növekedéshez szükséges fehérjék és egyéb biokémiai anyagok szintézisét . [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]"
Ettől még kérdező azért ne vegyél meg akármilyen szereket, amik jó esetben amúgy csak egy egészséges összetevők tablettában (és nem is igazán ismerem azokat).
#8. Nagyon köszönöm a részletes válaszodat!
#9. Ezt egyáltalán nem értem, hogy jön ide: "Ettől még kérdező azért ne vegyél meg akármilyen szereket, amik jó esetben amúgy csak egy egészséges összetevők tablettában"
:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!