Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz ez? "...a só (NaCl)...

Igaz ez? "...a só (NaCl) gátolja a patogén mikroorganizmusok életfolyamatait" - többi ⤵️

Figyelt kérdés
"A fiziológiásan sózott szénhidrátok kivételt képeznek a tiltott élelmiszerek közül, mivel a só (NaCl) gátolja a patogén mikroorganizmusok életfolyamatait, egyben a candidáét is, valamint a fiziológiásan sózott szénhidrátok emésztésekor keletkező glükózt teljes mértékben a jótékony tejsavbaktériumok használják fel."

ma 09:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
0%

Amiket itt kérdezel, annak semmi értelme. Tehát a következő kérdésedet az ezotériába írd ki - nagyon kérlek!


Amúgy nem kell minden orvosi szakkifejezésre külön kérdést kiírnod, mert teljese elég, ha a bőrgyógyászod utasításai szerint kezeled a bőrgombás betegségedet!

ma 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Amit írtál nem értem. A sózással el lehet pusztítani mikroorgazmusokat. A sózás egy viszonylag régi tartósítási eljárás. Ha a saját testedben próbálkozol ezzel, akkor olyan mennyiségekről beszélünk, ami már téged is tartósít. Gondolom ez nem cél.
ma 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:
Nincs bőrgombás betegségem és soha nem is volt! Ha nem értesz a témához, ne írj! Ez nem a téves feltételezéseidről szól!
ma 09:59
 4/14 A kérdező kommentje:
#2. Köszönöm. (Az idézet a Wikipédiáról származik.)
ma 10:01
 5/14 anonim ***** válasza:
Melyik Wikipédiás cikket idézted? Linkeld be, kérlek!
ma 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 sadam87 ***** válasza:
86%

A kérdező innen másolta ki a szöveget (hogy miért nem tűntette fel, jó kérdés):

[link]

Az egész alfejezet (A candidasis kezelése), ahonnan a szöveg számrazik, nem tartalmaz hivatkozásokat a szövegben. (Mondjuk ez az egész oldalra igaz, csak a végén vannak felsorolva a források, jó kérdés, hogy ez a rész melyikből származik...)

Nem mondom, hogy az egész "A candidasis kezelése" fejezet hülyeség, mert például a bevezető bekezdésben írtak igazak, bár érdekes, miért gondolta a szerző ezzel kezdeni az alfejezetet. A pontokba szedett részeknél viszont vannak gondok.

- A szénhidrátok nem savasítják a szervezetet. Eleve a vér pH-ját (ha ezt érti a "szervezet savasításán" a szócikk írója) semmilyen étel nem tudja savasítani. Eleve a lúgosító kúrák (hacsak nem a gyomor pH szabályozására vonatkoznak) teljesen átludományosak.

- Az idézett szövegrészben a "fiziológiásan sózott" kifejezés számomra elég nehezen értelmezhető. A fiziológiás sóoldat olyan sóoldat, aminek ozmotikus koncentrációja megegyezik egy vérplazmáéval. Egyrészt számomra eleve nehezen értelmezhető, mit akar a "fiziológiásan sózott" kifejezés szilárd táplálék esetében jelenteni. Másrészt egy fiziológiás sóoldat értelemszerűen semennyire nem káros emberi patogének számára. Ahogy a 2. válaszoló írta, az igaz, hogy erős sózással lehet tartósítani, de az elég messze van a fiziológiás oldattól.

- Ahogy az alábbi cikkben írják, az immunerősítés nem egy túl pontos fogalom (és értelmes) fogalom.

[link]

- A szervezet méregtelenítése természetesen fontos, de a "méregtelenítő funkciók megerősítése" instrukciónak ismét elég áltudományos szaga van.

A maradék két pont korrektnek tűnik számomra, de összességében ez az alfejezet elég gáz...

(Amúgy a szócikk eleji figyelmeztetés is árulkodó: "Ez a szócikk sürgős javításra/bővítésre szorul, mert vállalhatatlan, katasztrofális állapotban van.")

ma 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:

Most akartam megadni a linket, de egyébként úgy gondolom, hogy nem nehéz rákeresni, annyi, hogy kijelöli az ember és keresés.

Emiatt eredetileg úgy véltem, hogy felesleges megadni.


Pont arra vonatkozott a kérdés, hogy igaz-e, ami ott áll.


A Wikipédia szócikkeket ki tudja, kik szerkesztik.


Ezért voltam kíváncsi az itteniek véleményére. Mármint azokéra, akik tudnak válaszolni érdemben.

ma 10:36
 8/14 TappancsMancs ***** válasza:
80%

Igen, só és a füstölés nagyon régi étel tartósítási módszer és tesztelték is. Röpke kereséssel is találsz még róla információkat.


Chemical Safety Facts - American Chemistry Council


"Nátrium-klorid"

"Kulcspontok/Áttekintés

A nátrium-klorid alapvető tápanyag, és az egészségügyben használják a betegek kiszáradásának megelőzésére.

Élelmiszer-tartósítószerként és ízesítőként használják az íz fokozására."

"Mire használható a nátrium-klorid?

A nátrium-kloridot évezredek óta használják élelmiszerek ízesítésére és tartósítására. A nátrium-kloridnak az élelmiszerek fűszerezésén és tartósításán kívül más felhasználási területei is vannak."

[link]


National Library of Medicine


"Só/sav oldat antimikrobiális mechanizmusa levágott fiatal kókuszdióból izolált mikroorganizmusokon"

"Az eredmények azt mutatták, hogy a 30% (w/v) NaCl-oldat valamennyi mikroorganizmussal szemben antimikrobiális tulajdonságokat mutatott, a csíraszámcsökkenés mértéke 0,00–1,49 log CFU/mL tartományban volt. A 30% (w/v) CA-oldattal végzett kezelés minden mikroorganizmust gátolt, a csíraszámcsökkenés mértéke 1,50–8,43 log CFU/mL tartományban mozgott. A 15:20% (w/v) só/sav oldat volt a legkisebb koncentráció, amely hasonló antimikrobiális hatást mutatott a NaOCl-hez, valamint erős antimikrobiális hatást fejtett ki a Gram-negatív baktériumok ellen."

[link]


Nature


"A préselt nátrium-klorid (CSC) hatékonysága E. coli és Candida auris ellen percek alatt, valamint a tesztelési módszerek javítása"

"Absztrakt"

"A tanulmány célja az volt, hogy jellemezze az új antimikrobiális felületi préselt nátrium-kloridot (CSC), hogy hatását a valós idejű fertőzéskontroll szempontjából relevánsabb időpontokban"

"Az antimikrobiális CSC legalább 99,9%-kal csökkenti az E. colit az érintkezés első két percében, és legalább 99%-kal csökkenti a C. auris számát egy perc alatt."

[link]


Nátrium-klorid - wiki


"Ehető formájában általában fűszerként és élelmiszer -tartósítószerként használják."

[link]


A méregtelenítés pedig a szervet alapvető működése és nagy részeben a máj végzi. Például az alkoholt is agykárosodási veszélyt jelentő méregként kezeli és nekilát az ártalmatlanításának.


Máj - wiki


"A máj (latinul: hepar) a gerincesek egyik szerve. Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőttben a testtömeg 2%-a (1,2 – 1,5 kg). Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében, illetve tárolásában."

[link]

ma 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Máj - en.wiki


"A máj egy fő anyagcsere- szerv , amely kizárólag a gerinces állatokban fordul elő , és számos alapvető biológiai funkciót lát el, például a szervezet méregtelenítését , valamint az emésztéshez és a növekedéshez szükséges fehérjék és egyéb biokémiai anyagok szintézisét . [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]"

[link]


Ettől még kérdező azért ne vegyél meg akármilyen szereket, amik jó esetben amúgy csak egy egészséges összetevők tablettában (és nem is igazán ismerem azokat).

ma 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:

#8. Nagyon köszönöm a részletes válaszodat!

#9. Ezt egyáltalán nem értem, hogy jön ide: "Ettől még kérdező azért ne vegyél meg akármilyen szereket, amik jó esetben amúgy csak egy egészséges összetevők tablettában"


:)

ma 11:39
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!