Igaz ez? "...a só (NaCl) gátolja a patogén mikroorganizmusok életfolyamatait" - többi ⤵️
A kijelentés egyes részei tudományosan helytállóak, de vannak benne félreértések vagy túlzott egyszerűsítések. Nézzük meg részletesen:
1. "A só (NaCl) gátolja a patogén mikroorganizmusok életfolyamatait."
Részben igaz.
A só (nátrium-klorid) ozmotikus stresszt idéz elő, ami sok mikroorganizmus számára kedvezőtlen környezetet teremt. Magas sókoncentráció mellett a sejtek vizet veszítenek (plazmolízis), ami akadályozhatja növekedésüket vagy el is pusztíthatja őket.
➡ Példák:
Tartósítás: A sózás (pl. húsoknál, sajtoknál) valóban csökkenti a patogén baktériumok (pl. Listeria, Salmonella) elszaporodását.
Hatékonyság mikroorganizmusonként eltérő: Néhány mikroorganizmus (pl. halofil baktériumok) jól tolerálja a magas sótartalmat.
➡ Fontos kiegészítés:
A só nem sterilizáló szer, csak gátolja vagy lassítja bizonyos patogének növekedését, de nem pusztít el minden kórokozót!
2. "A fiziológiásan sózott szénhidrátok kivételt képeznek a tiltott élelmiszerek közül..."
Ez a kijelentés több szempontból problematikus:
Mit jelent pontosan a "fiziológiásan sózott szénhidrát"? Ez nem egy általánosan használt tudományos kifejezés.
Az "élettanilag megfelelő" sómennyiség nem feltétlenül változtatja meg a szénhidrát anyagcseréjét vagy annak hatását a mikroorganizmusokra.
3. "A só (NaCl) gátolja a candidát is."
Részben igaz, de nem ilyen egyszerű.
Candida albicans egy élesztőgomba, amely bizonyos körülmények között patogén lehet.
A magas sókoncentráció valóban gátolhatja a növekedését, de nem feltétlenül pusztítja el.
Egyes Candida törzsek sós környezetben is túlélnek, különösen ha biofilmet képeznek vagy adaptálódnak.
➡ Tény: A só csökkentheti a Candida növekedését bizonyos környezetekben, de önmagában nem elegendő annak teljes visszaszorítására.
4. "A fiziológiásan sózott szénhidrátok emésztésekor keletkező glükózt teljes mértékben a jótékony tejsavbaktériumok használják fel."
Ez túlzó állítás, és biológiailag pontatlan.
Glükóz sorsa az emésztés során: A glükóz elsődlegesen a szervezet energiaforrása, a véráramba kerül, ahol sejtek (beleértve az emberi sejteket is) felhasználják.
Tejsavbaktériumok szerepe: Valóban képesek fermentálni a glükózt, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag ők használják fel, és főleg nem azt, hogy minden glükózt ők dolgoznak fel.
Bélmikrobiom összetétele: A belekben sokféle mikroorganizmus él, és a glükóz nem kizárólag a tejsavbaktériumoké.
➡ Tény: A bélben zajló folyamatok ennél sokkal összetettebbek, és a glükózt a szervezet és más baktériumok is felhasználják, nem csak a jótékony tejsavbaktériumok.
Összegzés
A só valóban gátolhatja bizonyos patogén mikroorganizmusok szaporodását, de nem minden esetben és nem teljes mértékben.
A Candida növekedése is visszaszorítható sóval, de ez nem tekinthető egy univerzális vagy hatékony kezelésnek.
A glükóz anyagcseréje nem korlátozódik kizárólag a jótékony tejsavbaktériumokra, ezt több szervezet és mikroba is felhasználja.
A fiziológiásan sózott szénhidrátok fogalma nem egyértelmű, és nincs rá tudományos bizonyíték, hogy ez kiemelkedően fontos lenne a mikrobiális egyensúly szempontjából.
Tehát a kijelentések részben igazak, de leegyszerűsítőek és nem pontosak minden szempontból.
#11. Neked is nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő választ!
Aki pedig lepontozza a részletes válaszokat, neki üzenem, hogy növessz belátást + gerincet és ne a jó válaszokat pontozd le.
Kérdező - akkor legközelebb egyenest a ChatGPT kérdezd, ha neked ez a zagyva copy-paste trollkodás a dicséretes!
🤦
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!