Hogyan értelmezzem a vízben és zsírban oldódó vitaminokat?
Például a C-vitamin előfordul a paprikában, vagy a burgonyában, hogy jön ehhez a víz?
Ami a zsírban oldódó vitaminokat illeti: a D-vitamin bár a zsíros tejben is előfordul, de a napfényből is ki lehet nyerni.
Nem értem tehát ezeket a megfogalmazásokat.
Mi alapján sorolnak be valamit a vízben és zsírban oldódó kategóriába?
A zsírban oldódó anyagok olyan anyagok, amik zsírban oldódnak jól, a vízben oldódók meg olyanok, amik vízben. Mint ahogy a nevük is mutatja.
"de a napfényből is ki lehet nyerni."
Nem, a napfényből nem lehet kinyerni.
Akkor a C-vitamin a paprikában fogyasztva nem is olyan hatásos, hanem jobb, ha kifacsarom a citromlevet, és megiszom?
"Nem, a napfényből nem lehet kinyerni"
Úgy értem, hogy be lehet onnan szerezni. Ha kiállok a Napra. Pl. nyáron.
"Akkor a C-vitamin a paprikában fogyasztva nem is olyan hatásos, hanem jobb, ha kifacsarom a citromlevet, és megiszom?"
Nem tudlak követni...
"Úgy értem, hogy be lehet onnan szerezni. Ha kiállok a Napra. Pl. nyáron."
Nem lehet onnan beszerezni. A szervezeted elő tudja állítani a Nap UV sugarai segítségével. (Az a helyzet, hogy a D vitamin nem is valódi vitamin, nem olyan anyag, ami a szervezeted nem tud előállítani.)
"Nem tudlak követni..."
Abból indulok ki, hogy ha a C-vitamin vízben oldódik, akkor jobban kifejti a hatását, ha vizes formában veszem magamhoz, mint ha szilárd formában veszem magamhoz.
Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha babona lenne, de na. Max majd kijavít valaki, ha tévedek.
5 ös vagyok
A vitaminokat két fő csoportra oszthatjuk: léteznek zsírban, illetve vízben oldódóak. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és a H-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok közé pedig az A-, D-, E- és K-vitaminokat sorolhatjuk.a zsírban oldódók elraktározódnak a májban és a zsírszövetekben. Ezek az A-, a D-, az E- és a K-vitamin, és a többi zsírral együtt szívódnak fel az elfogyasztott táplálékból.
ezt találtam röpke 10 mp alatt:)
#4
"Abból indulok ki, hogy ha a C-vitamin vízben oldódik, akkor jobban kifejti a hatását, ha vizes formában veszem magamhoz, mint ha szilárd formában veszem magamhoz."
A paprikában, egyéb gyümölcsökben, zöldségekben elég sok a víz. Úgyhogy úgy is vízben oldott formában veszed magadhoz. (Amúgy ha szilárd formában (pl. tabletta) veszed magadhoz, akkor is feloldódik legkésőbb a gyomrodban.)
#5:
Én tisztán emlékszem hogy az én tankönyvemben nem volt benne hogy mik ezek. Két részre voltak osztva a vitaminok, és a két rész valahogy elnevezve. És ennyi, tanuld meg. Ennél kreténebb dolog kevés elképzelhető van. Meglep, hogy még nem szedték ki a NAT-ból, bár lehet hogy a tankönyv már leírja hogy mik ezek, meg hogy miért is említi őket.
Mindenesetre az internet valamivel jobb (persze ez már chatGPT generált lötty (még ha valódi orvosok(?) is vannak feltüntetve szerzőnek), szóval akár direkte
meg lehet kérdezni azt is):
> Although they play an important role in your health and body functions, not all vitamins are created equal. Knowing which vitamins do what and which ones are water or fat-soluble will save you a bit of headache.
> Fat-soluble vitamins are absorbed with the other fats from the food you eat. When they’re absorbed in this way, they go with the fats and are stored in your body’s fat tissue and liver.
> Fat-soluble vitamins can stay in your body for a while. When they’re stored in your body’s fat, they can be stored for up to 6 months until your body needs them.
> Water-soluble vitamins aren’t long-term like fat-soluble vitamins. They don’t get stored in your body. They enter your bloodstream, and anything your body doesn’t need is eliminated through your urine.
> Since water-soluble vitamins don’t last long in your body, they need to be replenished frequently.
> Vitamins are classified as either fat-soluble or water-soluble based on how the body absorbs and stores them. The fat-soluble vitamins—A, D, E, and K—are absorbed with fat and stored in the liver, muscles, and fatty tissue. The water-soluble vitamins, such as vitamins B6, B12, niacin, riboflavin, and folate, dissolve in water and not stored in the body.
> Fat-soluble vitamins can accumulate and cause harm if taken in excess, whereas water-soluble vitamins are safely flushed out through urine. Both types are essential for health, as they support a variety of bodily functions. If you are skipping meals, dieting, or a picky eater, you could be at risk for a vitamin deficiency.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!