Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy értelmezzem az eloszlás-,...

Hogy értelmezzem az eloszlás-, és sűrűségfüggvényeket?

Figyelt kérdés

Mondjuk P(a)=0.5*(1+a^2) eloszlás függvény. a legyen egy szög szinusza 0 és 90 fok között. Ha mondjuk a=60°-ot veszek, akkor P(1/2)=0.625. Ha jól értelmezem wikit, akkor ~63% valószínűséggel ebben az eloszlásban mindig 60° alatti érték jön ki? Nem teljesen értem ezt...

A sűrűségfüggvény mi ad meg? Jó lenne ezeket végre megérteni, sajnos nem tanultam valószínűségszámítást, ellenben használnom kéne.

2015. ápr. 10. 22:12
 1/6 A kérdező kommentje:
Az eloszlásfüggvénynek nem azt kéne megadni, hogy az adott szög mekkora valószínűséggel jön be?
2015. ápr. 10. 22:18
 2/6 A kérdező kommentje:
Esetleg, ha valaki egy-egy példával elmagyarázná őket, akkor nagyon örülnék.
2015. ápr. 10. 22:27
 3/6 anonim ***** válasza:

A kérdéskiírásban jól értelmezted az eloszlásfüggvény jelentését.

P(a) eloszlásfüggvény: annak a valószínűsége, hogy a valószínűségi változó értéke (a szög szinusza) "a"-nál kisebb.

A sűrűségfüggvényt megpróbálom úgy elmagyarázni, hogy a deriválás, integrálás ismerete nélkül is megértsd.

Diszkrét valószínűségi változók esetén egyszerű a helyzet. Például a póker kombinációk. Véges számú kombináció van, mindegyikhez meg tudod határozni, mekkora valószínűséggel jön ki.

Folytonos változók esetén nehezebb a helyzet.

Az egyszerűség kedvéért legyen a változó maga a szög, ne pedig a szinusza.

A szög 0-90° között végtelen sok értéket felvehet.

Ezekhez nem tudsz valószínűséget rendelni úgy, mint a pókerkombinációkhoz.

Pl. annak a valószínűsége, hogy pont 1 radián, azaz tű pontosan 57,29577951…° lesz a szög értéke, nulla. De bármi mást is mondhattam volna, 30,00000…°-ot, bármit.

Viszont meg tudod határozni, mekkora valószínűséggel esik egy tartományba, mondjuk 57-58° közé, vagy 30° valamekkora környezetébe.

A sűrűségfüggvényt úgy képzeld el, mint az adott szög nagyon kis környezetéhez tartozó valószínűséget.

Ha egy szélesebb tartomány, mondjuk 50-60° közé esés valószínűsége érdekel, akkor összeadjuk a sűrűségfüggvény értékeit ezen a tartományon.

(pontosabban felintegráljuk, ami az összegzés megfelelője abban az esetben, ha az összegzési tartományon végtelen sűrűn vannak a pontok, mint 50-60° között is)

Ha meg van adva, hogy a szög 0 és 90° közé esik, akkor a sűrűségfüggvény 0 és 90° között felintegrálva 1.

0 és "x" szög között felintegrálva pedig épp a P(x) eloszlásfüggvényt kapjuk, hisz ez azt adja meg, hogy az szög mekkora valséggel esik 0 és "x" közé, azaz mekkora valséggel kisebb, mint "x".

2015. ápr. 10. 23:26
 4/6 A kérdező kommentje:
Analízist és lineáris algebrát tanultam, szóval jöhetett volna a deriválás/integrálás csak valszámot nem tanítottak és emiatt vannak ezek az értetlenkedéseim. Így nagyon érthető volt, köszönöm szépen! Még egy kérdésem lenne. Ezek alapján a szöges példán maradva az eloszlásfüggvénynek a szög monoton növekvő függvényének kell lennie, nem? Számolgattam még tegnap, és egy szinuszhoz hasonló "púp" görbe jött ki egy eloszlás függvényre. Ezt nem igazán tudom így értelmezni. Mondjuk 45°-nál van a maximuma, utána hogy lehetséges, hogy csökken? Úgy látom ez inkonzisztens az eloszlásfüggvény definíciójával. Avagy csak én hiszem azt, hogy eloszlásfüggvényt számoltam ki és az közben valami más?
2015. ápr. 11. 08:56
 5/6 anonim ***** válasza:

Így van, az eloszlás függvény monoton nő.

Hogy néz ki maga a feladat?

2015. ápr. 11. 11:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Nincs konkrét feladat csak "szárnypróbálgatás". Kicsit tisztult azóta a kép. Nem az eloszlásfüggvényt néztem, hanem a relatív gyakoriságot és az volt szinuszhoz hasonló. Az eloszlás függvény szépen monoton nő. Köszönöm!
2015. ápr. 12. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!