Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen értéktől számít töményn...

Milyen értéktől számít töménynek egy sav?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Milyen értéktől számít töménynek egy sav? Meddig az értékig számít hígnak egy savoldat?

Ezek a kérdések számolásos feladatok megoldása közben jutott eszembe. Az egyik ilyen feladatsorban rá lett vezetve a megoldó arra, hogy a híg savoldatok térfogata összeadhatók, mert a kontrakció (vagy ennek ellentéte, elfelejtettem mi szakszóval) elhanyagolható.

Nagyjából be tudtam határolni a feladatok alapján hogy melyik koncentrációs értéktől számít a sav tömênynek/hígnak, de mivel nem vagyok benne 100%-ig biztos és nem is találtam meg interneten (meg a könyvben sem), gondoltam megkérdezem itt. :D

Tehát amit én a feladatok alapján kivettem, hogy mennyitől számít hígnak egy savoldat:

Híg < 1 mol/dm3

1 mol/dm3 < Tömény (?)

Lehet hogy hülyeség, de esetleg minden sav esetében más-más ez az érték, és ezért nem találhattam eddig konkrét választ?

Előre is köszönöm a válaszolóknak!

jan. 13. 07:25
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

AI+ nem tartom relevánsnak a kérdés szempontjából.

Számolásos feladatban az számít, hogy (a feladat írója szerint) ideális oldatként lehet-e kezelni az adott oldatot, vagy sem.

A határ valahol 0.1 és 0.001 M között lehet szerintem. De már jártam úgy hogy a feledat írója a 98% kénsav ~1:1 higításánál nem számolt a kontrakcióval. (ami alég fura, mivel a tankönyvi példa térfogati kontrakcióra pont ez)

A válsz ezzel szemben csak felsorolja a kereskedelmi forgalomban kapható koncentrált savak töménységét különböző mértékegységekben.

febr. 4. 12:41
 12/12 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm.
febr. 6. 15:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!