Milyen értéktől számít töménynek egy sav?
Sziasztok!
Milyen értéktől számít töménynek egy sav? Meddig az értékig számít hígnak egy savoldat?
Ezek a kérdések számolásos feladatok megoldása közben jutott eszembe. Az egyik ilyen feladatsorban rá lett vezetve a megoldó arra, hogy a híg savoldatok térfogata összeadhatók, mert a kontrakció (vagy ennek ellentéte, elfelejtettem mi szakszóval) elhanyagolható.
Nagyjából be tudtam határolni a feladatok alapján hogy melyik koncentrációs értéktől számít a sav tömênynek/hígnak, de mivel nem vagyok benne 100%-ig biztos és nem is találtam meg interneten (meg a könyvben sem), gondoltam megkérdezem itt. :D
Tehát amit én a feladatok alapján kivettem, hogy mennyitől számít hígnak egy savoldat:
Híg < 1 mol/dm3
1 mol/dm3 < Tömény (?)
Lehet hogy hülyeség, de esetleg minden sav esetében más-más ez az érték, és ezért nem találhattam eddig konkrét választ?
Előre is köszönöm a válaszolóknak!





Ezt leginkább az adott tevékenységkör igényei szerint határozzák meg.
Például salétromsav esetében már a 65%-os kvázi-azeotróp oldatot is így szokják nevezni a sulilaborban, de egy nitráló-üzemben csak a 90% fölötti koncentráció számít töménynek!





Attól függ. Hogy ki kérdezi. Az átlagember, vagy egy vegyész, vagy az ipar. A mol/dm3 koncentráció éppen nem jó ennek a kifejezésére. És nem minden sav folyékony halmazállapotú. A sósavgáz (HCl) az gáz, a citromsav meg szilárd kristályos anyag. Mind a kettő vizes oldatában viselkedik savként. Sósavból már a 36%-os oldat is "füstölgő" sósav (vagy tömény sósav), míg citromsavból 100 ml vízben csak 133g-ot tudsz feloldani, ennyi a szilárd anyag oldhatósága 20 fokon. Míg például a kénsav az éppen folyadék (standard állapotban) van 100%-os kénsav is, de még képes kéntrioxidot elnyelni, szóval kvázi 100%-nál töményebb is előállítható ipari körülmények közt, amit óleum-nak szokás nevezni.
Ha érdekel, ragozhatnám még tovább, de a fentiek miatt minden savra külön-külön van egy általános vélekedés, hogy az tömény-e, vagy sem. Általános kijelentés nem tehető. (Na ezeket a dolgokat nem szereti még a chatgpt, ahol nem lehet az általános rizsát tolni...)





Híg (sav) oldatnak meg az számít, amire érvényesek a hígy oldatok törvényei.
Igen, ez egy körkörös definíció.
De tény, hogy vannak bizonyos egyszerű könnyen levezethető törvények, amiket épp ezért nagyon szeretünk.
Ezek az oldat töményedésével pontatlanná válnak. És mindenféle faktorral kell őket korrigálni (pl aktivitási koeficiens)
Az változó, hogy egy adott komponens adott vonatkozásban meddig kezelhető hígként.
Ha pl a pH-t nézzük:
pH= -lg[y•c(H+)]
y az aktivitási koeficiens.
y(pH=3)= 0.967
y(pH=2)= 0.914
y(pH=1)= 0.83
Híg savaknál azt szokták mondani, hogy pH=~ -lg[c(H+)]
Tehát y~1
Namost pl 0.967~1 ?
Attól függ mi a feladat...
Utolsó Válaszolók!
Köszönöm a részletes válaszokat. Érdekes (és számomra kissé emészthetetlen és emelt) dolgokat írtatok, szerintem (legalábbis remélem) nem fog kelleni ezekhez a középiskolai feladatsorok megoldásához. :D





A sav töménységét általában a molaritással (M), azaz az oldat literenkénti mol-koncentrációjával fejezik ki. Azt, hogy egy savat töménynek tekintünk-e, a koncentrációjától függően határozzuk meg.
Általános besorolás savak esetében:
Híg sav:
𝑐
<
1
c<1 M
Közepesen tömény sav:
1
≤
𝑐
<
6
1≤c<6 M
Tömény sav:
𝑐
≥
6
c≥6 M
Koncentrált (legmagasabb laboratóriumi töménységű) sav: A lehető legnagyobb koncentráció, amely az adott sav esetében elérhető. (Pl. koncentrált kénsav kb. 18 M.)
Példák gyakran használt tömény savakra:
Sósav (HCl): Töménynek számít 12 M fölött.
Kénsav (H₂SO₄): Töménynek számít 18 M fölött.
Salétromsav (HNO₃): Töménynek számít 15-16 M fölött.
Ecetsav (CH₃COOH): Töménynek számít 17 M fölött.
Másik mérőszám: Tömeg%-os koncentráció
Egy sav töménységét gyakran tömeg%-ban is megadják. Például:
Tömény kénsav: ~96-98%
Tömény sósav: ~37%
Tömény salétromsav: ~65-70%
Ecetsav (jégecet): ~99-100%
Összegzés
Egy sav töménynek számít, ha a koncentrációja legalább 6 M, de egyes esetekben a laboratóriumi gyakorlatban 10 M feletti értéket is tekinthetünk töménynek. Ha tömeg%-ban nézzük, akkor általában 30% felett tekintünk egy savat töménynek.





További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!