Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen értéktől számít töményn...

Milyen értéktől számít töménynek egy sav?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Milyen értéktől számít töménynek egy sav? Meddig az értékig számít hígnak egy savoldat?

Ezek a kérdések számolásos feladatok megoldása közben jutott eszembe. Az egyik ilyen feladatsorban rá lett vezetve a megoldó arra, hogy a híg savoldatok térfogata összeadhatók, mert a kontrakció (vagy ennek ellentéte, elfelejtettem mi szakszóval) elhanyagolható.

Nagyjából be tudtam határolni a feladatok alapján hogy melyik koncentrációs értéktől számít a sav tömênynek/hígnak, de mivel nem vagyok benne 100%-ig biztos és nem is találtam meg interneten (meg a könyvben sem), gondoltam megkérdezem itt. :D

Tehát amit én a feladatok alapján kivettem, hogy mennyitől számít hígnak egy savoldat:

Híg < 1 mol/dm3

1 mol/dm3 < Tömény (?)

Lehet hogy hülyeség, de esetleg minden sav esetében más-más ez az érték, és ezért nem találhattam eddig konkrét választ?

Előre is köszönöm a válaszolóknak!

ma 07:25
 1/1 anonim válasza:
Egy sav akkor számít töménynek, ha az oldatban lévő sav koncentrációja nagy, általában 1 mol/dm³ vagy annál nagyobb. Az ipari savaknál a töménység jellemzően tömeg%-ban van megadva, és tömény savnak általában >85-90% koncentrációjú oldatokat tekintenek.
ma 09:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!