Az alkoholfogyasztás tekinthető úgy, hogy az ember mérget visz be a szervezetébe?
Már egy 2. video-t látok ezzel kapcsolatban.
Ez tényleg így van? Szó szerint méregnek tekinthető ha valaki alkoholt iszik, vagy ez csak "költői túlzás"?
#1
Most eszembe jutott, hogy erről is hallottam, hogy egy kis vörösbor még egészséges is...
#2
De, ha ez így van, akkor az csak legenda, hogy egy kis vörösbor jó?
4: Kiegészítve a korábbiakat. Jelenleg nem igazán ismert olyan anyag amelyik nagy mennyiségben a szervezetbe jutva ne okozhatna mérgezést, akár halált. Talán a tiszta oxigén az amelyiket még a legjobban tolerálja a szervezet, de az is tud halálos lenni (legtöbb helyen 8 órára teszik azt az időt ami után már károsít az is).
Ismert pl. a vízmérgezés. A túlzott cukorbevitel is képes durva dolgokat okozni. Mindkét anyag olyan, hogy nélkülözhetetlen az emberi élet számára. Mégis előfordul olyan koncentráció és bevitel, hogy az ember belehal (és ehhez még cukorbetegnek sem kell lenni pl. cukor bevitel esetén).
Egy ilyen esetben a kérdés mindig, hogy mennyit és milyen gyorsan juttatunk a szervezetbe.
A pálinka gonosz ital,
Aki issza hamar meghal!
Télen fagyaszt,
Nyáron lankaszt,
Okos ember nem issza azt!
😎
Okés, valóban minden élelmiszer és ital nagy mennyiségben sok és mérgező, de 1. mások az arányok, mások az elfogyasztható mennyiségek és 2. más a hatása is kisebb mennyiségeknél a víznek, az alkoholnak vagy az almalének is.
És ne értsd félre, tényleg jó és hasznos infó, hogy a túlzott mennyiségek egészséges ételekből és italokból is károsak, csak néha a neten ez már kissé úgy hangzik, mintha a kis mennyiség meg nem árt semmiből sem. Legalábbis hasonlóan jön ki néhol a téma.
A víz például szükséges a megfelelő mennyiségben. Vízből nem árt például fél liter, de 1 liter sem. Almalénél is ugyanez van. És például 1 liter víz vagy almalé nem okoz semmilyen fejfájást ami egy ártalom a méreg miatt.
Az alkohol ellentétben a vízzel már kis mennyiségben is ártalmas, ártalmas a vízzel azonos mennyiségnél, mert valójában a szervezet csak nagyon kis mennyiségben képes lebontani és üríteni. Nagyon kis mennyiségben! Ami kb óránként 1-2 dl sör. :)
Alkoholnál a szervezet tiltakozik ellene és egy több lépcsős folyamat révén megpróbálja átalakítani ártalmatlan vegyületekké, de minden fázisban csak újabb mérgek keletkeznek. Vagyis a szervezet az alkoholt több lépcsőben átalakítja újabb és újabb mérgekké, mire sikerül mindegyik fajtából kicsit kiüríteni, de van maradványa is, amit nem tud kihajtani. Na abból a méregből lesz a fejfájás és más emésztési tünetek (hányinger, stb).
A folyamat végét szokták csak kiemelni, hogy végül vízzé és szén-dioxiddá bomlik, amit a szervezet már megfelelően tud kezelni. Csak közben egyre újabb és újabb mérgekre alakítva képes odáig eljutni a kémiában a szervezet, hogy víz és szén-dioxid legyen belőle.
- A feldolgozás közben több méreg fajtának is maradékai lesznek a szervezetben és károsítják az agyat és a szervezet más részeit.
- A nyilvánvaló tanulsága az, hogy ami erős fejfájást és hányingert (stb) okoz az ételek és italok normál mennyiségénél az bizony mérgező.
Valójában a szervezet szinte azonnal jelez, hogy baj van és minden anyagcserét leállít, hogy legyen elég kapacitása a méreg kiürítéséhez. Vagyis hiába fogyaszt valaki zsíros ételt, az legfeljebb hígítja az alkoholt, de nem alakítja át. A "sörhas" sem az alkohol "hasznos energia" tartalma miatt van, mert az alkohol nem tápanyag és nem hasznosul semmiféle tápanyagként. A sörhas úgy alakul ki, hogy az alkohol leállítja a zsír feldolgozást a méregtelenítés idejére, és nincs zsír feldolgozás amíg alkohol van a szervezetben (ami sok idő) és az súly gyarapodáshoz vezet. (Mellékesen - csak nagyon kicsi mennyiség tud zsírrá alakulni, nagyon kicsi!)
Amúgy a másnaposság vagy a hányás is mérgezési tünet.
És az alkohol tényleges feldolgozási mennyisége pedig úgy alakul, hogy egy 70 kg-os felnőtt ember esetén óránként 7 gramm alkohol lebontására képes a szervezet. Ez 5%-os alkoholtartalmú sörből csak 1,7 dl ÓRÁNKÉNT! 😉 Az meg nem igazán a szokásos mennyiség környéke.
Na szóval tényleg van olyan, hogy a szervezet feldolgozza az alkoholt, de az a mennyiség ténylegesen nagyon kevés.
Az óránként ~1,5 dl sör alkoholtartalmára szerintem indokolatlan és téves azt mondani, hogy "a szervezet feldolgozza az alkoholt". Az ismert fogyasztási mennyiségeket valójában nem tudja megfelelően feldolgozni és mérgek maradnak még hosszú idő után is a szervezetben, azok mérgezési tüneteivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!