Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csak az egyenlőség-reláció...

U. Xorter kérdése:

Csak az egyenlőség-reláció lehet definiáló?

Figyelt kérdés
Olyat már láttunk, hogy a legyen-egyenlőséget (x:=1) kiterjesztették nemegyenlőségre (x:≠0), kisebb-nagyobb esetleg eleme relációra. De mi a helyzet a definiáló egyenlőséggel? Az egyszerűség kedvéért így jelölöm: d/dx f def= (f(x+dx)-f(x))/dx. Ez kiterjeszthető más relációkra? Beszélhetünk definiáló kisebb-nagyobb vagy eleme relációról? Azaz van értelme és szintaktikailag is helyes valamit aszerint definiálni, hogy mihez képest kisebb, mivel nem egyenlő, milyen halmaznak eleme/nem eleme, de konskrétan nem definiáljuk, hogy mivel egyenlő? eps def> 0?

dec. 25. 05:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
79%

Matematikailag ezek a "definíciók" értelmezhetők, de nem tekinthetők szigorú definíciónak a szokásos értelemben. Az igazi probléma az, hogy a definíció célja az, hogy egy fogalmat pontosan, egyértelműen meghatározzon. Ha egy fogalmat csak relációkkal definiálunk, akkor az meghatározatlanságot hagy maga után.

Az ilyen jelölések gyakran előfordulnak filozófiai vagy informális matematikai szövegekben, de ritkán jelennek meg szigorú matematikai keretek között. Az, hogy ϵ def>0, például értelmezhető, de általában ezt axiómaként vagy feltételként kezeljük, nem pedig valódi definícióként.

Az ötlet, hogy a definiáló egyenlőséget más relációkra terjesszük ki, matematikailag izgalmas spekuláció, de a gyakorlatban nehezen alkalmazható. A definiálás célja az, hogy egy fogalom jelentését pontosan rögzítse, míg a relációk általában két objektum közötti kapcsolatot írnak le.

dec. 25. 06:46
 2/14 anonim ***** válasza:
86%

Az "egyenlőség" itt csak egy jelölés technikai egyszerűsítés. Nem véletlen, hogy sok helyen /külföldi szakirodalmak/ a definiciót (ha pontosan jelölni akarják) akkor ":=" írásjellel jelölik, hogy az embert ne vezesse félre az "=" jel használata.

Amit 1-es írt, hogy a definiciónak egyértelműnek kell lennie. Nagyjából úgy lehet megofgalmazni, hogy választunk egy új fogalmat és pontosan meghatározzuk, hogy mit értünk alatta. Ezt általában valami egyszerűsítés miatt vezetjük be. Pl. definiálok egy "Be" (Bejgli Egység) fogalmat, ami azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt Magyar ember mennyi bejglit fogyaszt el karácsonykort és a TKe ennek megfelelően lesz a Töltött Káposzta Egység.

De lehet ezeknél bonyolultabb fogalmakat is definiálni. De lényeg, hogy a definiciónak egyértelműnek kell lennie. Azaz pontosan tudni kell, hogy valami megfelel-e a definiciónak vagy sem. Pl. tovább visszük a "Be" gondolatatot akkor bevezethetjük a "DBe" és az "MBe" fogalmakat a Diós és a Mákos bejglire. Ha meg valaki gesztenyéset eszik akkor az kilóg mert az se nem Diós se nem Mákos. Esetleg vizsgálhatjuk, hogy mennyi MBe felel meg 1 DBe-nek és, hogy ezt hogy kell átváltani Be-re. De itt a definició egyértelmű. (esetleg kölcsönösen egyértelmű, bár az nem követelmény, mert akár ugyanarra használhatunk más és más definiciós jelölést /mint azt használjuk is, gondoljunk arra, hogy az az egyszerű definiió, hogy "négyzetgyök" minden nyelven másképpen fog hangzani, holott ugyanaz a matekamtika "fogalom" van mögötte, nem tudom értelmezhető ez így). Ebbe nem fér bele a "relációs" gondolat. Pl. nem fog kijönni, hogy a gesztenyés bejgli kicsit mákos is meg kicsit diós is. Nincs túl sok értelme.

Természetesen ahogy 1-es írta, majd vizsgálható az így definiált dolog tulajdonsága, ott már elképzelhető relaációs kapcsolat, pl. az, hogy a DBe mindig nagyobb, mint MBe és társai. De ez már nem a definicióhoz tartozik, hanem a definiált dolog tulajdonságainak vizsgálatából fog következni.

Hiszen ezek a definiciók alapvetően "egyszerűsítések" ld. fent említettem a négyzetgyököt. Bevezetjük, ""B" ngy-e jelenti azt az "A" számot, amire igaz lesz az, hogy A*A=B" nem is kellett itt "formálisan" kiírni az "=" vagy a ":=" jelet. Ez egy "egyenlőség definició" a kérdező ködösségében. Arra szolgál, hogy ahol ngy-t kell használni ne kelljen végig mindig leírni, hogy mire gondolunk. 1x definiáljuk és utána használjuk. Most csak így a Lorentz tag jutott eszembe ami 1/ngyök(1-v*v/c*c) na ha ezt ki kéne fejteni, hogy mit értünk ngyök(1-v*v/c*c) alatt és végig vinnünk kéne magunkkal a definiciós "azonosságot" akkor a spec.rel sebesség transzf.képlete nem lenne ennyire egyszerű hanem fél oldalt töltene ki. Sőt azt is bevezethetjük, hogy azt mondjuk, hogy a g(gamma)-val jelöljük innen kezdve a Lorentz tagot és rengeteg egyenlet tovább egyszerűsödik. Aztán majd külön játék a lorentz tag vizsgálata.

Boldog bejgli evést mindenkinek :)

dec. 25. 12:34
 3/14 T. Feri ***** válasza:
54%
Tekintsük az 5 évnél fiatalabb gyerekeket. Ez egy egyenlőtlenséggel való definíció.
dec. 26. 14:49
 4/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm #2-es és #3-as válaszát, #1-esnek pedig azt, hogy bemásolta a ChatGPT válaszát. Szerintem rosszul tudtok valamit, ezért rákerestem a wikin erre a jelölésre:

[link]

Kiderült, hogy én tudom rosszul, mert a link szerint két azonos dolgot akartam szétválasztani. Az egyik jelölés a kettős pont, utána relációs jel (pl. x:=2), a másik pedig a relációs jel felette a def rövidítéssel (jobb híján ezen a fórumon írásban csak elé írom: f(x) def= x²). Az egyiket úgy hallottam kiejteni, hogy legyen egyenlő, a másikat úgy, hogy definíció szerint egyenlő. Nekem valamiért az volt a benyomásom, hogy az előbbi inkább csak valami alkalomszerű, ad hoc értékadás, a másik pedig egy életre szóló definíció – vagy legalábbis egy tudományterületen belül. sin(x) def= ... Viszont akkor ebben nincs is konszenzus?

Válaszolók! Ti, akik használjátok az egyiket, használjátok a másikat is? Ha igen, akkor akár egy gondolatmeneten belül?

Talán egyetértünk abban, hogy lehet olyat írni és értelme is van annak, hogy x :> 0 vagy f :eleme N. Na de olyan van-e, hogy x def< y vagy u def-eleme A? Erről szól a kérdés.

dec. 26. 15:59
 5/14 anonim ***** válasza:
szedjed a gyógyszert, tanácsolja a chatgpt
dec. 26. 17:43
 6/14 Tom Benko ***** válasza:
54%
Írni lehet, értelmezni nem. Eleve az egyenlőtlenség nem egyértelmű, úgyhogy a definíciód, aminek célja az egyértelműsítés, nem lesz egyértelmű. Itt tulajdonképpen a logikai és a matematikai egyenlőség fogalmát kutyulod.
dec. 26. 20:20
 7/14 Tom Benko ***** válasza:
100%

@T. Feri: nem. A definíciód megint egyenlőséggel definiál:

F:={x|(x\in Gyerekhalmaz)&(Életkor(x)<5)}

dec. 26. 20:23
 8/14 anonim ***** válasza:

"Viszont akkor ebben nincs is konszenzus?" -> Ez egy érdekes felvetés, és aki tudománnyal foglalkozik az tudja, hogy "nincs konszenzus". És nem is lehet konszenzus. Pont azért amit fent is írtam már, hogy pl. ott vannak a nyelvi sajátosságok. És itt nem csak arra gondolok, hogy pl. az a szám, hogy "2" angolul two, magyarul kettes (vagy kettő), lengyelül dwa, németül zwei és sorolhatnám. Hanem eltérés van a nyelvek szerkezetében is (pl. hogyan néz ki egy jelzős szerkezet, egy birtok viszony stb. stb.). És ez tükröződik nem egyszer a matematikai jelölésekben is. Ugyanis ezek a jelölések egy "gondolat menetet" írnak le.

Nyilván való, hogy vannak elterjedten használt jelölések amiket nagyjából a fél világ elfogad, és azt követi (ilyen pl. a mi kultúr körünkben az arabszámok használata, az alapvető írásjelek, alapvető függvények). De ezek nem kőbevésett dolgok. Aztán amikor jönnek a bonyolultabb dolgok akor az is előfordul, hogy egy jelölést csak egy adott könyv használ. Nem véletlen, hogy ahol nagyon nagy szükség van arra, hogy mindenki ugyanazon a jelölésen ugyanazt értse a könyvben (általában a végén) ezt részletesen le is írja, hogy az adott könyvben melyik jel pontosan milyen jelentéssel értendő.

De már pl. a tizedes pont és a tizedes vessző és az ezres elválasztó jel sem egyértelmű. Pl. a Magyar helyesírás szerint 123 456,789 és az 123.456,789 alak is helyes. Itt tizedes vesszőt használunk, angol szövegkörnyezetben a tizedes vessző helyett pontot kell használni és a szám 123 456.789 formátumú lesz, vagy nagy ritkán találkozni 123'456.789 alakkal is. Ha már ez sem egységes már Európán belül, akkor el kell fogadni, hogy egy-egy bonyolultabb jelölés sem lesz az.

Ami viszont szinte az egész világon "konszenzus", hogy egy művőn belül (ami lehet egy fél oldalas cikk, vagy egy 13 000 oldalas tankönyv) ugyanazt úgyanúgy kell használni. És (főleg egy 13 000 oldalas tankönyv esetén elfér benne az összes jelölés magyarázata, hogy mit és mivel jelölünk).

Valamint bejön pont ennél amit te felhoztál példának a := def= alak, hogy az adott környzetben mi szedhető ki egyáltalán, melyik lesz olvasható pl. egy 8 pontos betűméretű szövegben az = jel fölé írt def szócska már cska nagyítóval lesz olvasható. Vagy pl. ezen az oldalon ahol nem tudunk semmit fölé írni itt le se tudjuk írni. És marad a := jelölés. Ez is benne van a "pakliban", hogy nem lesz egységes a jelölésrendszer.

dec. 27. 09:14
 9/14 A kérdező kommentje:
Szerintem fontos azt is megfogalmazni, hogy ezekben az esetekben modalitást rendelünk a relációkhoz ("legyen", "definíció szerint", stb.). És szerintem ugyanide tartozik az is, amikor egy kérdőjelet rakunk a relációs jel fölé. Érdekes lenne egy lista ezekről a modalitásokról. A :=, :<, :>, :eleme, stb. relációkról már van valamilyen közös benyomásunk. Viszont ha a def= relációt szabadabban értelmezem, akkor azt mondhatom, hogy van egy-egy alapdefiníció, amire hivatkozik, és mondjuk az egyenletek vezetésében, akkor kerül a relációs jel fölé a def rövidétes, ha az nem mondjuk egy egyszerűsítésből vagy bővítésből fakad, hanem egy definíció alkalmazásából/definíció alapján történő behelyettesítésből. Például a feltételes valószínűségnél látványos, hogy van egy egyszerű, rövid definíció, és azt alkalmazom egy-egy általánosabb képletnél. De például a nagy ordós függvényosztályok megadásánál el tudom képzelni azt, hogy f(n) eleme O(g(n)) esetén bizonyos helyzetekben az eleme fölé a def rövidítés kerüljön, ha ez éppen egy definíciót használ ki. Vagy például ha egy határértékszámítással kapcsolatos definícióban kikötjük, hogy x nem lehet 0, akkor egy-egy levezetés során x-ről nem csak megállapítom, hogy nem 0, és nem csak azt mondom, hogy ne legyen 0, hanem konkrétan azt mondom, hogy definíció szerint nem egyenlő 0, tehát a nem-egyenlő jel fölé írok egy def-et. Így a kérdésemre a saját válaszom az ez.
dec. 27. 10:24
 10/14 anonim ***** válasza:
55%

Ilyen nincs. Ha egy levezetésben a definiciót használjuk akkor esetleg a szöveges magyarázatba beleírjuk, hogy "definició szerint" és nem bonyolítjuk. Vagy ha olyan a környezet akkor feltételezzük, hogy az olvasó tudja, hogy mi egy definició és magától rájön.

És nem tudom miért akarod hetente többször megváltani és megváltoztatni a matematikát? Megint túl sok bejglit ettél és megfeküdte a gyomrodat?

Az egyenlőség jel fölé írt kérdőjel alakot én eddig csak egyenlőség vizsgálatnál láttam. Abban a jelentésben, hogy "vizsgáljuk meg, hogy a kifejezés két oldala egyenlő-e egymással". Más környezetben még nem. De ha te igen akkor linkelj már releváns szakcikket ahol más értelemben használják.

dec. 27. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!