Az alábbi videóban történt dolgot szeretném elkerülni. Mit tehetnék?
Ez az ember életét vesztette egy e-bike akkumlátor miatt! Nekem is van egy e-bikeom, de ezek után nem nagyon merem a lakásban tölteni az akksiját. Bármikor felrobbanhat!
1. A nagyobb egységeket csakis olyan helyen töltsd, ahol az esetleges akkumulátortűz nem okozhat komolyabb károkat.
2. Szerezz be egy pontos multimétert, és néha méregesd végig az akkumulátorok feszültségeit - főleg erősen lemerült és frissen töltött állapotban. Így időben kibukhat, ha hibás valamelyik cella, a balanszer-elektronika, vagy a töltő veszélyesen túltölti a pakkot. (A közönséges lítium-ion akkumulátoroknál cellánként 4,2 volt a maximum.)
3. Gyorstöltést csak kivételes alkalmakkor használj. Ha csak 0,25C árammal töltesz, akkor csak ritkán gyúl ki a váratlanul meghibásodó akkumulátor.
4. Nagyon valószínű, hogy a videón egy frissen töltött akkupakkot vittek, mely már erősen melegedett, vagy sziszegő hanggal fújt az egyik cellája. Egy technikához értő és óvatosabb ember egy ilyen veszélyes cuccal már nem mert volna beszállni a liftbe.
5. Ha az akksi már negyed órája le van véve a töltőről, és a burkolat is mindenhol hideg, akkor már egy váratlan kigyúlás nagyon nem valószínű.
Mindig rajta hagytam idáig a töltőn, mivel a legalapvetőbb biztonsági szabályzat, ami már szerintem azóta létezhet, mióta feltalálták az akkumulátort, hogy a töltő nem engedi túltölteni az akksit. Viszont melegedést eddig nég nem tapasztaltam, az akksi mindig hideg volt ahányszor megfogtam idáig. Ha melegedést tapasztalnék akkor az bajt jelent? Ez érdekes, mert telefon akksi viszont sokszor melegszik töltésnél, mégse volt még semmi baja eddig
Elvileg nem kerülhet forgalomba olyan akku, aminél ez rendszeresen előfordul.
Lehet neki sérült volt az akku.
Jó, ha tudod lakáson kívül tölteni.
Lehet ez alapján én inkább lépcsőznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!