Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem tudjuk?

Miért nem tudjuk?

Figyelt kérdés
Egy beszélgetős műsorban Dr.Barna Barnabás azt mondta,hogy a belátható univerzumon kívül fogalmunk sincs annak valódi méretéről.De ha tudjuk a kiindulópont idejét,onnan a tágulás sebességét,és annak változásait az idő előrehaladtával,mégcsak ötletünk sincs arra,hogy mekkora lehet az univerzum?

tegnap 07:41
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Hogy mekkora volt a látható univerzum arra itt vannak számolások, aztán ebből annak függvényében lehet mondani egy felső becslést, hogy időben meddig visszamenőleg hisszük el, de talán az 1 fényév az még egy megalapozott felső becslés egy bizonyos időben:

[link] astronomy.stackexchange.com/questions/34467/size-of-the-universe-before-the-big-bang

[link] forbes.com/sites/startswithabang/2021/08/25/how-small-was-the-universe-at-the-start-of-the-big-bang/

(Illetve a 10:09-es válaszban, hogy körülbelül 310-szer ekkora, abba be van építve egy olyan feltételezés is, hogy a görbület kellően simán változik/nem változik olyan távolságokban is, ahol már nem tudjuk mérni. Vagy nem tudom, lehet, hogy elsiklottam afölött, hogy erről mond-e valamit. Meg persze egy ponton mindenképpen feltételezni kell dolgokat, de ez nekem már a nem meggyőző kategória.

youtu.be/u23vZsJbrjE )

tegnap 13:09
 12/12 anonim ***** válasza:
Csak kb. nagyság érdekelne, hogy a valós (nem látható) világegyetem mekkora lehetett kezdetben.
tegnap 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!