Miért nem tudjuk?
Figyelt kérdés
Egy beszélgetős műsorban Dr.Barna Barnabás azt mondta,hogy a belátható univerzumon kívül fogalmunk sincs annak valódi méretéről.De ha tudjuk a kiindulópont idejét,onnan a tágulás sebességét,és annak változásait az idő előrehaladtával,mégcsak ötletünk sincs arra,hogy mekkora lehet az univerzum?tegnap 07:41
1/12 anonim válasza:
Azt tudjuk, hogy valamikor nagyon sűrű volt, és hogy mikor kezdett el tágulni (gondolom, erre hivatkozol úgy, mint „a kiindulópont ideje”). De azt nem tudjuk, hogy ekkor mekkora volt, akkor honnan tudhatnánk, hogy most mekkora?
2/12 anonim válasza:
Voltak olyan időszakok, amikor a sugárzás (valószínűleg) az egész világot átjárta, de jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy ami most érkezik hozzánk, annak a forrása most max. 48 milliárd fényévre van. Ennél messzebbre semmilyen módon nem tudunk nézni, az pedig, hogy a múlt eseményeiből (amikor még a világ nagyobb része látszott), megbecsüljünk valamit... hát... elég nehéz.
3/12 Mojjo válasza:
Jól mondta. A megoldás kulcsa az, hogy fogalmunk nincs, mekkora térrészről indult ki a tágulás. Még azt sem, hogy véges, vagy végtelen nagyról. Annyit tudunk, hogy a belátható világegyetem teljes anyaga egy igen kis térrészben volt összetömörülve (amelynek méretét szintén nem tudjuk, csak felső becslést lehet adni rá), de ez a belátható világegyetem anyaga. Ezerszer ekkora térrészből is indulhatott a világegyetem tágulása, milliószor ekkorából, vagy épp végtelen nagyból, bármekkorából. Ennek megfelelően nagyobb jelenkori teljes világegyetemet eredményezve, mint a belátható mérete.
4/12 anonim válasza:
Arról nem is beszélve, hogy az univerzum nem egy irányból tágul, hanem minden távolodik mindentől.
5/12 A kérdező kommentje:
Akkor az is elképzelhető,hogy az univerzum csak akkora,amekkorának "látszik"?Vagy a belátható univerzumunk úgy aránylik hozzá,mint egy elektron?
tegnap 10:03
6/12 A kérdező kommentje:
Oké.Én ezt nem fogom soha megérteni.
tegnap 10:05
7/12 Mojjo válasza:
@5: Nem, az nem elképzelhető, hogy akkora, amekkorának látszik. Azt tudjuk, hogy legalább egy kb. 30 milliószor akkora.
Ha érdekel a téma bővebben, pl az, hogy ezt honnan tudjuk, itt részletesen elmagyarázzák:
(Amikor arról beszél, hányszor nagyobb az univerzum, átmérőről beszél. Annak a köbét kell venni, ha a teljes, 3 dimenziós méreteket akarod összehasonlítani. Plusz azóta pontosodtak a méréseink - ezekből jön ki az általam említett 30 milliószoros szorzó, mint abszolút minimum.)
8/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
tegnap 12:07
9/12 anonim válasza:
Mojjo!
Ennek mekkora lehetett az eredeti mérete?
10/12 Mojjo válasza:
@9: Sajnos fogalmunk sincs, mert nem tudjuk megmondani, hogy az idő kerekét visszafelé pörgetve mi történik. Így azt sem, mekkorára zsugorodik össze időben visszafelé a világegyetem. Egy felső, maximális becslés adható, de fejből nem tudom megmondani. Utánanézhetek, ha érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!