Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A lángból "hideg fény" is jön?

A lángból "hideg fény" is jön?

Figyelt kérdés
A lángok, tüzek fénye az csak a magas hőmérsékletük miatti izzás eredménye, vagy a lezajló kémiai reakciók közvetlenül is termelnek fényt is a hő mellett, és akkor ilyen módon "hideg fény" is távozik belőlük? Mert néha az az érzésem, hogy fényesebbek, mint amilyen fényes egy velük azonos hőmérsékleten izzó test lenne, tehát kell, hogy jöjjön belőlük "hideg fény" is, mint a szentjánosbogarak fénye, amely nem a hőhatás következménye, hanem attól független kémiai folyamatok eredménye.

tegnapelőtt 22:06
 1/4 anonim ***** válasza:
84%

Nem a "hideg fény" kifejezés a legmegfelelőbb, mert minden látható tartományú fénynek termodinamikai szempontból igen magas az ekvivalens hőmérséklete. Ilyen értelemben a szentjánosbogár fénye is nagyon forró. Helyesebb volna nem hőmérsékleti sugárzást írni, és akkor a válasz egyértelműen igen.

Például a tiszta konyhai gázláng is halványkék fénnyel világít a látható tartományban, viszont egy vékony huzalt belehelyezve egyértelmű lesz, hogy a lánghőmérséklet igencsak magas. Viszont ha sós fapálcát nyomunk bele, akkor meg intenzív sárgát is produkál, ami szintén nem hőmérsékleti sugárzás.

Az összes láng-spekrometriai elemzési módszer az elemek és molekulák karakterisztikus sugárzásait vizsgálja, amelyek nem felelnek meg az ideális fekete test sugárzásának.

tegnapelőtt 23:02
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de pont a gázlángot sem értem, mert pont a kék színhez tartozna a legmagasabb hőmérséklet: a kék csillagok felszíne 35-40 ezer fokos, a gázláng viszont "csak" 1-2 ezer. Tehát akkor annak a kék fénye sem hőmérsékleti sugárzás?
tegnap 18:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ugye először is azt érdemes tisztázni, hogy azok a színek, amikről a melegre asszociálunk, azok a hidegebb feketetest-sugárzáshoz tartoznak, tehát például a vörösen izzó vas hidegebb, mint a sárgán izzó, ami hidegebb, mint a fehéren izzó. Itt van erről egy rövid videó a MinutePhysicstől:

[link] youtu.be/mqZm6u12RJA

> „vagy a lezajló kémiai reakciók közvetlenül is termelnek fényt is a hő mellett”

Ez is egy jó gondolat, tehát hogy lehet jobb hatásfokkal is látható fényt csinálni, úgy, hogy kevésbé melegedjen a fényforrás, és (legalábbis szerintem) logikus lenne ezt a fajta fényt akár „hideg fény”-nek mondani, de nem szokás. Ebben a megközelítésben én úgy állnék a kérdés vizsgálatához, hogy összevetem a gyertyaláng spektrumát az ideális feketetest-sugárzáséval, és eltéréseket keresek, de szerintem nem lesz rá időm és energiám.

(Meg sajnos a kérdésed leírásának többi része és a későbbi kommented alapján nem is ez érdekel, hanem inkább a linkelt videó adja majd meg a választ.)

tegnap 20:14
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

#2 "Tehát akkor annak a (gázlángnak) kék fénye sem hőmérsékleti sugárzás?"

Válasz:

Igen, a kék fény az ott lejátszódó kémiai reakciók karakterisztikus sugárzása. Emellett a gázlángnak nagyon számottevő hőmérsékleti sugárzása is van, de az nem felel meg a láng hőmérséklete szerinti ideális fekete test sugárzásának, mert a korommentes láng emisszivitása annál sokkal gyengébb.

tegnap 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!