A lángból "hideg fény" is jön?
Nem a "hideg fény" kifejezés a legmegfelelőbb, mert minden látható tartományú fénynek termodinamikai szempontból igen magas az ekvivalens hőmérséklete. Ilyen értelemben a szentjánosbogár fénye is nagyon forró. Helyesebb volna nem hőmérsékleti sugárzást írni, és akkor a válasz egyértelműen igen.
Például a tiszta konyhai gázláng is halványkék fénnyel világít a látható tartományban, viszont egy vékony huzalt belehelyezve egyértelmű lesz, hogy a lánghőmérséklet igencsak magas. Viszont ha sós fapálcát nyomunk bele, akkor meg intenzív sárgát is produkál, ami szintén nem hőmérsékleti sugárzás.
Az összes láng-spekrometriai elemzési módszer az elemek és molekulák karakterisztikus sugárzásait vizsgálja, amelyek nem felelnek meg az ideális fekete test sugárzásának.
Ugye először is azt érdemes tisztázni, hogy azok a színek, amikről a melegre asszociálunk, azok a hidegebb feketetest-sugárzáshoz tartoznak, tehát például a vörösen izzó vas hidegebb, mint a sárgán izzó, ami hidegebb, mint a fehéren izzó. Itt van erről egy rövid videó a MinutePhysicstől:
[link] youtu.be/mqZm6u12RJA
> „vagy a lezajló kémiai reakciók közvetlenül is termelnek fényt is a hő mellett”
Ez is egy jó gondolat, tehát hogy lehet jobb hatásfokkal is látható fényt csinálni, úgy, hogy kevésbé melegedjen a fényforrás, és (legalábbis szerintem) logikus lenne ezt a fajta fényt akár „hideg fény”-nek mondani, de nem szokás. Ebben a megközelítésben én úgy állnék a kérdés vizsgálatához, hogy összevetem a gyertyaláng spektrumát az ideális feketetest-sugárzáséval, és eltéréseket keresek, de szerintem nem lesz rá időm és energiám.
(Meg sajnos a kérdésed leírásának többi része és a későbbi kommented alapján nem is ez érdekel, hanem inkább a linkelt videó adja majd meg a választ.)
#2 "Tehát akkor annak a (gázlángnak) kék fénye sem hőmérsékleti sugárzás?"
Válasz:
Igen, a kék fény az ott lejátszódó kémiai reakciók karakterisztikus sugárzása. Emellett a gázlángnak nagyon számottevő hőmérsékleti sugárzása is van, de az nem felel meg a láng hőmérséklete szerinti ideális fekete test sugárzásának, mert a korommentes láng emisszivitása annál sokkal gyengébb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!