Mikor reped meg az üveg? Mikor hideg üvegbe melegvízet öntünk vagy meleg üvegbe hidegvízet ?
Természetesen sokkal könnyebben reped meg a forró üveg a hideg víztől, mint fordítva.
Ennek az a magyarázata, hogy az üveg egy rendkívül rideg, és ezért hasadásra hajlamos anyag. A hétköznapi használatú üvegek felszíne tele van apró karcolásokkal, ezért ezek nagyon könnyen szétnyílnak és tovább hasadnak a hideg folyadék hatására, viszont a meleg folyadék csak összepréseli ezeket a sérüléseket.
Ezt a trükköt használják az automata üvegaprító berendezések is, pl, az apró fiolák gyártásánál. Az előgyártmányt a pozicionálás után egy keményfém-szerszám megkarcolja, majd egy lángnyelv felhevíti, és végül a forgatott vékonyfalú üvegcsövet egy hideg fémdarab érintése a karcolás helyén elhasítja.
00:23
Én pont fordítva mondanám
Természetesen nem fog megrepeni a 30 fokos kancsó a 0 fokos limonádétól.
De ez nagyon kontextus függő. :)
#5 (11:42) - pedig van némi esélye, hogy 30 fokos hőmérséklet-különbség már fatális lesz!
Persze általában kibírja, de egy gyakran használt vékonyfalú és karcos üvegkancsó bizony előbb-utóbb bemondja az unalmasat. Nem egyszerre megy tönkre az üveg, hanem fokozatosan mélyülnek a berepedések a hőciklusoktól. Általában a forró vizes mosogatás utáni hideg vizes öblítés adja meg a kegyelemdöfést, hogy az egyszerű világnézetű emberek egy jót káromkodhassanak, hogy "aztakvrvaíletbe íppen émostam!"
Amúgy én nemrég vastagfalú pezsgősüvegeket aprítottam technikai célokra úgy, hogy forró vízzel áthevítettem a karcolásnál, utána pedig a csapból vékonyan csurgó hideg vízzel repesztettem. A legjobb eredményt a 60 Celsius fokos hőmérséklet-különbség adta, még ha néha ismételni is kellett a ciklust. Ez felett már a vastag üvegpalack sokszor félrerepedt és így a munkadarab a selejtben végezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!