Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az olyan anyagok lebomlását,...

Az olyan anyagok lebomlását, amelyek több ezer vagy millió évek alatt bomlanak le hogyan kell elképzelni?

Figyelt kérdés
Ilyenekre gondolok mint például műanyag, fém, vas, porcelán, stb. Marad utánuk valami "végtermék" vagy teljesen lebomlanak?

dec. 8. 13:38
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk úgy, hogy nemrég találtam egy "centrum" szatyrot a szemét alatt. ezt 1990 után biztosan nem gyártották és ez a példány majdnem teljesen új volt. Szóval alig történt vele valami 30 év alatt.
dec. 8. 16:37
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

@1

Ha nem kap se oxigént, se napfényt, se vizet, se nagy hőingásokat, akkor azért elég sok dolog épségben meg tud maradni. Más részről, 1990 előtt, főleg a világ keletebbi részein még nem igazán foglalkoztak olyanokkal, hogy lebomló műanyag, vagy természetbarát technológia, ezek akkoriban még nem voltak fajsúlyos szempontok.

Kérdező, fémek nem igazán bomlanak le, legfeljebb eloxidálódnak, vagy savak hatására különféle sók keletkeznek belőlük, de vannak, melyek nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. Porcelán is eléggé ellenálló anyag, bár ha víz és fagy éri, akkor viszonylag gyorsan el tud porladni. Műanyagból meg van kismillió fajta, mind eltérő tulajdonságokkal, nagyon tág határok között.

Mivel az anyag nem vész el csak átalakul, ezért a lebomlást kb úgy lehet elképzelni, hogy a környezeti hatásoknak (szél, víz, napfény, stb.) és/vagy az élővilág ténykedésének köszönhetően az adott anyag kisebb, apróbb részekre, alkotóelemekre esik szét (itt különbséget lehet (és olykor kell) tenni a fizikai és a kémiai szétesés között), majd ezek a részek a szél, a víz és az élővilág folyamatos erodáló munkája során egyre távolabb kerülnek a kibocsátás helyétől, homogenizálódnak, szétszóródnak az egyre tágabb környezetben.

dec. 8. 19:17
 3/5 anonim ***** válasza:

Megismered az egyes anyagok tulajdonságait, és akkor ilyen szakértelemmel már el tudod képzelni a lehetséges bomlási folyamatokat is.

Az anyagmegmaradás törvényszerűsége értelmében minden lebomlás után marad valamilyen végtermék.

dec. 8. 19:18
 4/5 anonim ***** válasza:

Én a kétezres években rengeteg holmit pormentesen elcsomagoltam, és felpakoltam a padlásra. Néhány éve elborzadva tapasztaltam, hogy a csomagoláshoz ingyen összegyűjtött TESCO-s szatyrok apró foszlányokra váltak szét a papírdobozokban, ahol azokat nem érhette sem közvetlen, sem szórt napfény.

A zacskók hiányában minden beporosodott, ráadásul még a zacskó anyaga is összeszemetelte az így elrakott cuccokat. Baxák meg a lebomló hulladékaikat - én centrumos retro-zacsikat akarok!

dec. 8. 19:27
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
MINDEN ember kivanalmanak lehetetlen egyszerre megfelelni. :)
dec. 8. 19:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!