Mi történik, ha a szökési sebességnél alacsonyabb sebeséggel megpróbáljuk elhagyni a bolygót?
A kedves kérdezőnk többek között kijelentette a következőt:
"Ugyanakkor elszomorít, hogy egy ilyen egyszerű kérdést nem sikerült felfognod."
🤔😕
Válasz:
Megjegyzem, hogy a #2 (tegnapi 01:03) válasz írója vagyok. Szerintem eléggé kimerítően megfogalmaztam annyit, amennyi alapján egy minimum 16 éves kérdező már önállóan is képes tovább guglizni a témában.
"Tehát ha nem érem el se a második, se az első kozmikus sebességet, és elkezdek emelkedni, akkor mi történik(igen, tudom, hogy az ember nem képes repülni)? Megáll az ember a Kármán vonalnál és láthatatlan falként nem engedi tovább vagy elkezd süllyedni magától?"
Nos, Hollywoodban minden lehetséges, viszont a valóságban nincs technikai lehetőség a reakciós elven működő hajtóművek (vigyázat ez nem egy politikai hovatartozás) állandó üzemben tartására. Ezért nem lehetséges csak úgy össze-vissza repkedni (ilyen tipikus techno-bullshitre a Szar Wars debil-izgató akciójelenetei épülnek), meg tetszés szerinti pozíciókban lebegni az űrben, hanem CSAKIS BALLISZTIKUS RÖPPÁLYÁK IGÉNYBEVÉTELÉVEL LEHET MEGOLDANI AZ ŰRBÉLI KÖZLEKEDÉST (és tartózkodást).
A ballisztikus pályákon csakis olyan sebességekkel lehet repkedni, amit a fizikai törvényszerűségek meghatároznak - és ezen kényszerfeltétel alapján volt értelme kategorizálni a kozmikus sebességeket, hisz ezek szintje nagyon sokat elárul a közlekedő objektum helyezkedési lehetőségeiről.
🤔😟
Ugyanakkor engem elszomorít, hogy egy ilyen egyszerű témát még nem sikerült önállóan felfognod - még az interneten szabadon hozzáférhető rengeteg oktatóanyag segítségével sem.
"Tehát ha nem érem el se a második, se az első kozmikus sebességet, és elkezdek emelkedni, akkor mi történik(igen, tudom, hogy az ember nem képes repülni)? Megáll az ember a Kármán vonalnál és láthatatlan falként nem engedi tovább vagy elkezd süllyedni magától?"
A különböző "kozmikus sebességek" az eldobott kő esetére vonatkoznak, ahol a gyorsítás (elbobás) után már nincs meghajtás. A rakéta is a felszállás után elkanyarodik és megpróbálja elérni a kívánt keringési sebességet, amíg tart az üzemenyaga. A pályán maradáshoz adott keringési sebesség kell.
(a latin eredetű "ballisztikus" kifejezés is az elhajításra utal)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!