1) A 2024 eleme-e az a(x) értékkészletének? 2) Mit rendel a függvény a 2024-hez?
A a(x) függvény a pozitív egész számok halmazán van értelmezve, pozitív egész értékű, szigorúan monoton növekedő. Bármely pozitív egész x-re igaz, hogy
a) a(x)>x
b) a(a(x))=3x
Kérdező! Azt kell megérteni, hogy egy sorozatnak, még ha a tagjai meghatározhatók is egyértelműen (ez persze itt nem igaz), meg kell adni az első elemét.
Az itt megadott információk alapján a sorozat bárhol kezdődhet, továbbá a második elemére nincs információ, a sorozatnak minden második eleme meghatározott. Tehát az első mellett a második is tetszőleges, csak legyen nagyobb az elsőnél.
Aki sorozatokkal akar foglalkozni, nem árt, ha ismeri a szabályait. Az általad definiált sorozat alulhatározott. Méghozzá két független adattal. amit meg kéne adni valamilyen formában.
Nézd meg a #14-et, és gondolkodj el rajt!
#23 Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy létezik-e sorozat a megadott tulajdonságokkal (szig mon nő, a(a(n)) = 3n), akkor belátható, hogy létezik és egyértelmű is.
Ha ezt te nem tudod belátni, semmi gond, viszont így van.
Innentől kezdve pedig nyugodtan vizsgálható.
Kedves Kérdező!
Egyébkent láttam, hogy megosztottad az oldalon az ittdni eredményeket.
Egyébként mindkét választ én írtam, a különbségeset is és a képletet is.
A különbséges észrevétel alapján vezettem le a képletet.
Elismerésem. Remek munka.
Privát üzenetben elküldöm az e-mail címemet Neked. Ha úgy gondolod, akkor név szerint hivatkozhatok rád, ha elküldöd a a nevedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!