Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha elég nagy halmazzal dolgozu...

Ha elég nagy halmazzal dolgozunk, akkor tényleg törvényszerű az ismétlődés?

Figyelt kérdés

Több multiverzummal foglalkozó ismeretterjesztőben hallottam már, hogy amennyiben valóban létezik, akkor a végtelen számú univerzumban elkerülhetetlen az ismétlődés, így lenni fog olyan, vagy nagyon hasonló, mint a miénk, vagy épp olyat hallottam, hogy ha nincs multiverzum, hanem végtelen az univerzumunk, akkor úgynevezett egyes típusú multiverzum alakul ki, elég nagy távolságokban megismétlődnek a dolgok, például kialakul egy másik Föld valahol nagyon távol a már nem látható Univerzumban.

De ha belegondolok a valós számok halmazán csak 0 és 1 között végtelen számú lehetséges szám van, akkor miért kell megismétlődnie a dolgoknak, ha végtelen lehetőség van?

nov. 27. 21:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarok ünneprontó lenni, de egész számból is végtelen sok van, mégis mindegyik különböző...
nov. 27. 21:55
 2/7 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy minden nyílt számhalmaz végtelen, de mindet mégsem lehet felsorolni egy kérdésben. Hoztam egy példát a kérdéshez, valamiért pont a reális számok jutottak eszembe. Ennyi az oka, hogy azt hoztam példának.
nov. 27. 22:21
 3/7 Mojjo ***** válasza:
77%

Annak, hogy egy pöccre, minden atomra megegyezően ugyanolyan bolygó alakuljon ki, mint a Föld, borzasztóan kicsi, de véges kicsi a valószínűsége. Ha véges kicsi valószínűségű eseményünk van és végtelen sok próbálkozásunk, akkor várhatóan az esemény bekövetkezik úgy kb végtelen sokszor - teljesen függetlenül attól, hogy mennyire kicsi az esemény valószínűsége.

Annak, hogy egy szám megismétlődik a számegyemesen, nulla a valószínűsége és emellett lehetetlen esemény (az elsőből nem következik a második végtelen eseménytéren). Szóval lényegileg más a kettő.

nov. 27. 22:47
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A pi számjegyei nem ismétlődnek.
tegnapelőtt 08:58
 5/7 anonim ***** válasza:

3: "Annak, hogy egy pöccre, minden atomra megegyezően ugyanolyan bolygó alakuljon ki, mint a Föld, borzasztóan kicsi, de véges kicsi a valószínűsége."

Akkor lenne véges kicsi a valószínűsége, ha a világegyetemünket leíró/kódoló összes paraméter véges számú lehetséges értéket felvevő diszkrét változó lenne, véges számú lehetséges kombinációval. Halvány gőzünk sincs arról, hogy ez így van-e, jelek mindenesetre nem utalnak rá.

tegnapelőtt 10:35
 6/7 Mojjo ***** válasza:
52%
@4: Ennek a kijelentésnek még értelme sincs. Szerintem te összekevered azzal, hogy nem ismétlődő végtelen tizedestört, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos hosszúságú számsor ismétlődik a végtelenségig, és ennyiből áll az egész végtelen számsor. Nem pedig azt, hogy tetszőleges, véges hosszúságú számsor ne szerepelne többször a pi végtelen hosszúságában. Itt pedig ez lenne a megfelelő analógia.
tegnapelőtt 10:36
 7/7 Mojjo ***** válasza:
100%
@5: Nem is tudom. A Föld áll véges számú atomból, plusz egyéb sallabgokból. Nem tudjuk ugyan végtelen pontossággal az egyes részecskék helyzetét és impulzusát meghatározni, de ugye azt érezzük, hogy ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy a Föld (mint egy meglehetősen mikroszkopikus képződmény, a makroszkópikus jelenségeivel, az élővilágot is beleértve) pontos mása létezik máshol is, ahhoz nem kell kvantumbizonytalanságok méretskálájáig lemenni? A kvantumjelenségek skálájának bizonytalansága makroszkópikus szintén kisimul. Szóval - én legalábbis akárhogy nézem - áll az érvelésem, eléggé véges kicsi a valószínűség, amiről beszélünk.
tegnapelőtt 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!