Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kinek mi a motiváció, miért...

Kinek mi a motiváció, miért tetszik neki egy adott szak, miért azt szeretnéd választani?

Figyelt kérdés
Pályaválasztás előtt állok, elsősorban olyanoktól várok választ, akik az egészségügyi pályát tűzték ki célul. Miért ezt választottad, a családodban valaki már orvos és ezért tetszett meg? Kíváncsi lennék, hogy kinek mi a motivációja egy adott szak iránt, az indittatása. De ha nem is orvosira mennél, hanem mondjuk fizika vagy matematika tetszik és mérnök szeretnél lenni miért ez az álmod, mi fogott meg a munkában.

ma 16:41
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Én állatorvosira akarok jelentkezni idén. Azzal indult az egész, hogy 8 évesen kaptam egy macskát. Nagyon megszerettem, mint első állat. Nem volt még egy éves, megbetegedett, próbáltam rávenni a szüleimet, hogy vigyük orvoshoz, de ők azt vallják, hogy az állat élete annyit ér, amennyiért másikat tudunk szerezni, mivel az állatorvos drágább, mint az ingyen macska, ezért nem engedték, hogy orvoshoz vigyek, azt mondták, hogy "a macska fogyóeszköz, majd lesz másik", meg "olcsóbban szerzünk másikat, nem ér annyit". Ekkor kezdtem el utánajárni, hogy hogyan is lehetne segíteni a cicának, bár sajnos nem gyógyult meg, de ekkor jöttem rá, hogy ez érdekel. Aztán amikor nem volt állatom, akkor is mint hobbi tanulmányoztam a tartásukat, próbáltam utánajárni az egészségügyüknek, 11 éves voltam, amikor a szüleim haza hoztak két nyulat, hogy legyen mivel játszanunk. Előtte nem foglalkoztam túlságosan a nyulak tartásával, inkább a kutyák, macskák érdekeltek, de hogy megjöttek, elkezdtem utánanézni, hogy hogyan is kell őket tartani, közben találkoztam tengerimalac tartással, hörcsögtartással, tulajdonképpen beleástam magam a kisemlősök tartásába és felületesen az egészségügyükbe, állatmentő szervezetek és állatorvosok ismeretterjesztőit próbáltam keresni. Sajnos a nyuszik 4 hónapig éltek, mint tünetrejtő állatok és tapasztalatlan gazdák, csak akkor tűnt fel, hogy gond van, amikor már késő volt, sőt sajnos apám ismét eldöntötte, hogy rajtuk már nem lehet segíteni.

Aztán 14 évesen két szakma érdekelt, az informatika és az állatorvos tudomány. A szüleim erős tanácsára, hogy szakmám is legyen, ne csak érettségim a középiskola végére informatikára mentem (amit így utólag igazából nem bántam meg), de közben az állatok tartásának, egészségügyének kutatását, tanulását nem hagytam abba, sőt akkoriban kezdtem autodidakta módon biológiát és kémiát tanulni. Közben a közösségi szolgálatot állatmenhelyen végeztem, többször önkénteskedtem is, nyáron gyakran vállaltam el alkalmi munkákat környékbeli tenyésztőknél, és a középsuli alatt kisemlősöket is tartottam, akkor már a szüleimre nem hallgatva, a saját pénzemből sűrűbben betértem az állatorvoshoz is. Az orvosok meg amúgy jófejek voltak, megválaszolták a kérdéseimet és nem is húztak le, a legtöbb látogatást 6 ezer forint alatt bőven megúsztam (2018-2022 között voltam gimis).

Aztán ahogy elvégeztem a gimit, a tanáraim és szüleim nyomására legyen diplomám, megpróbálkoztam a mérnökinformatika Bsc-vel, de nagyon úgy éreztem, hogy nem az én világom. Úgy döntöttem, hogy passziváltatom magam, elkezdek komolyan készülni biológiából és kémiából az emelt szintű érettségire és majd ahogy haladok eldöntöm, hogy mi legyen. Szerencsére igen jól sikerültek az emeltek, most ősszel tettem le 90+%-osra őket, úgy döntöttem, hogy az informatika B terv marad, A tervnek megyek az állatorvosira.

ma 17:49
 2/2 A kérdező kommentje:
De jó válasz, köszönöm :) Hajrá
ma 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!