Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az inzulinrezisztencia az...

Az inzulinrezisztencia az izomsejteket jobban sújtja, mint a zsírsejteket? Vagy miért okoz elhízást?

Figyelt kérdés
Korábban azt gondoltam, hogy az inzulinrezisztenciára való hajlam az csak egy "konstrukciós hiba" a szervezetben, mert, hogy az őskorban nem kellett alkalmazkodnia ahhoz, hogy korlátlan mennyiségben juthat táplálékhoz és cukorhoz is, ami a mai világban már annyira túl sok, hogy megviseli. De valahol azt olvastam, hogy az őskorban a túlélést segítette, mert általa hízékonyabbá vált az ember, és amikor táplálékhoz jutott akkor az - átmenetileg kialakuló - inzulinrezisztencia miatt több zsírt tudott felhalmozni, ami az éhínségek idején jól jött. De azt nem értem, hogy oké, hogy ahhoz, hogy a cukor bejusson az izomsejtekbe, és elégjen, ahhoz inzulin kell, de a zsírsejtekbe való bejutáshoz is inzulin kell, tehát ha egyformán válnak rezisztenssé, akkor a zsírsejtekbe sem tudja több bejutni, hogy elhízást okozzon. Ezek szerint, ha ki is alakul az inzulinrezisztencia, akkor is a zsírsejtek kevésbé válnak rezisztenssé az inzulinra, mint az izomsejtek, hogy inkább beléjük menjen a cukor? Ezt nem olvastam sehol, de így tűnik logikusnak.

nov. 14. 12:24
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

Vannak inzulindependens és independens cukorfelvevő (nem jut eszembe a jó szó) fehérjék.

Pl. az idegszövet cukorfelvétele nem függ az inzulin mennyiségétől, hiszen az elég nagy hülyeség lenne.

Rég volt már biokémiám, és most nincs is időm utánanézni, de valószínűsítem, hogy a zsír és izomszövetek cukorfelvétele nem egyformán függ az inzulin szintjétől.

nov. 14. 13:28
 2/10 Mojjo ***** válasza:

@1: "Pl. az idegszövet cukorfelvétele nem függ az inzulin mennyiségétől, hiszen az elég nagy hülyeség lenne"

Függ. Valami 80% körüli mennyiségét veszi fel a glükóznak inzulinfüggetlen utakon.

nov. 14. 16:54
 3/10 A kérdező kommentje:
Közben rájöttem, hogy a cukor a májban alakul zsírrá, és nem a zsírsejtekben, de a májsejtekbe is csak inzulin jelenlétében juthat be, tehát akkor a májsejtek lesznek kevésbé rezisztensek az inzulinra, mint az izomsejtek?
nov. 21. 13:54
 4/10 anonim ***** válasza:

Ez már az a szint lehet, amit senki sem tud, és felfogni sem tud.

A nyolcvanasok második felében több orvos ajánlotta nekem a béta-blokkolót, magas pulzust lenyomni. Amikor megkérdeztem, laikusan, és ez hogy működik akkor, ha a busz után kéne futnom, akkor le kell ülnöm, mert nincs levegőm? Mindhárom széttárta a karjait.

nov. 21. 16:02
 5/10 anonim ***** válasza:
60%

Off, de muszáj négyesre válaszolnom, és akkor elárulom neked, hogyan: A szív elernyedési fázisát tolja pár millisecundummal hosszabbra, és a nagyobb verőtérfogattal a ritkább pulzus is hatékonyabb keringést biztosít.

Más.

Az inzulin rezisztencia meg nem egy kilapcs -bekapcs dolog, hanem amikor táplálékbőség van, és a sejtek úsznak a felvehető cukorban, akkor bedurciznak, hogy kell ám a fenének, minek ide ennyi. Az úgy megy náluk, hogy az inzulin receptoruk valahogy megváltozik, kevésbé ugrál már a főnőknek, az inzulinnak, aki pattog, hogy nesze te sejt, rakd be az ajtón az üzemanyagot.

Nagy kiabálás, kis pakolás= inzulin rezisztencia.

El is rakzározza onnantól a szervezet a jó kis felesleges cukrokat zsírnak.

Minél hamarabb jön, és erősebben valakinek ez a rezisztencia, annál jobban megy neki a hízás. Az ősünk így túlélte az éhínséget. Mi meg örököltük a rezisztenciára haljamosabb receptorait.

nov. 21. 23:28
 6/10 anonim ***** válasza:
#5 ne foglalkozzunk már a bétablokkolóval, látom, az értő olvasás nem megy neked, de azért megkérdezném, ebben az elméletedben hová lehet beszúrni a sovány cukrosokat?
nov. 22. 12:15
 7/10 anonim ***** válasza:

Az egyes tipusúnak inzulin hiánya van. Eleve sovány.

Rossz receptora meg, lehet valakinek túlevés nélkül is, fix adottságként, és akkor ott a sovány kettes.

nov. 22. 15:32
 8/10 A kérdező kommentje:
5-ös: De épp ezt nem értem, hiszen AHHOZ, HOGY A CUKOR ZSíRRÁ ALAKULJON, AHHOZ IS INZULIN KELL!!!! Oké, rájöttem közben, hogy ez a folyamat a májban megy, és nem a zsírsejtekben, de a májsejtekbe is csak inzulin segítségével juthat be a cukor, tehát akkor a májsejtek KEVÉSBÉ LESZNEK REZISZTENSEK, mint az izomsejtek??? Mert ha ugyanannyira rezisztensekké válnának, akkor oda sem tudna több cukor bejutni?
nov. 22. 18:00
 9/10 anonim ***** válasza:

Bejut az mindenhová. De a szervezet mem külön máj meg izom, hanem egy szabályozott egységes egész. Az ir nem az, hogy nem jut be, hanem az, hogy akkor jut be egységnyi, ha két háromszoros inzulin pesztrálja, mint normálisan.

Ha túlkínálat van cukorból, lehet maratont futni, az ir csökken, a cukrot elégeti az izom. Lehet filmezni is, az ir fokozódik, az izom nem használja, a máj meg dolgozik egész nap. A glikogénje nem kell a kutyának se, hát zsírokat gyárt.

nov. 22. 19:05
 10/10 anonim ***** válasza:
A fruktóz (a krisztálycukor glükóz+fruktóz) inzulin nélkül bejut a májba és csak oda. Egy mutáció folytán (ami segített elzsírosodással túlélni a legutóbbi jégkorszakot, ezzel együtt nincs így mindenkiben) a máj nem alakítja közvetlenül glükózzá, hanem glikogénné majd zsírsavvá.
nov. 23. 00:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!