Az inzulinrezisztencia az izomsejteket jobban sújtja, mint a zsírsejteket? Vagy miért okoz elhízást?
Figyelt kérdés
Korábban azt gondoltam, hogy az inzulinrezisztenciára való hajlam az csak egy "konstrukciós hiba" a szervezetben, mert, hogy az őskorban nem kellett alkalmazkodnia ahhoz, hogy korlátlan mennyiségben juthat táplálékhoz és cukorhoz is, ami a mai világban már annyira túl sok, hogy megviseli. De valahol azt olvastam, hogy az őskorban a túlélést segítette, mert általa hízékonyabbá vált az ember, és amikor táplálékhoz jutott akkor az - átmenetileg kialakuló - inzulinrezisztencia miatt több zsírt tudott felhalmozni, ami az éhínségek idején jól jött. De azt nem értem, hogy oké, hogy ahhoz, hogy a cukor bejusson az izomsejtekbe, és elégjen, ahhoz inzulin kell, de a zsírsejtekbe való bejutáshoz is inzulin kell, tehát ha egyformán válnak rezisztenssé, akkor a zsírsejtekbe sem tudja több bejutni, hogy elhízást okozzon. Ezek szerint, ha ki is alakul az inzulinrezisztencia, akkor is a zsírsejtek kevésbé válnak rezisztenssé az inzulinra, mint az izomsejtek, hogy inkább beléjük menjen a cukor? Ezt nem olvastam sehol, de így tűnik logikusnak.ma 12:24
1/2 anonim válasza:
Vannak inzulindependens és independens cukorfelvevő (nem jut eszembe a jó szó) fehérjék.
Pl. az idegszövet cukorfelvétele nem függ az inzulin mennyiségétől, hiszen az elég nagy hülyeség lenne.
Rég volt már biokémiám, és most nincs is időm utánanézni, de valószínűsítem, hogy a zsír és izomszövetek cukorfelvétele nem egyformán függ az inzulin szintjétől.
2/2 Mojjo válasza:
@1: "Pl. az idegszövet cukorfelvétele nem függ az inzulin mennyiségétől, hiszen az elég nagy hülyeség lenne"
Függ. Valami 80% körüli mennyiségét veszi fel a glükóznak inzulinfüggetlen utakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!