Szerintetek mennyire gáz, ha nem tudja fejből felsorolni a Naprendszer bolygóinak nevét?
> „#5 Nem az a lényeg, hogy fontos-e.”
A kérdező említi a fontosságot, arra reagáltam.
> „Oké, akkor mondok egy másik példát. Himnusz. Szerintem MINDENKI egyetért vele, hogy az alapműveltség része és minden magyarnak tudnia kell.”
A Himnuszra még rá lehet fogni, hogy fontos, mert erősíti a nemzeti hovatartozás-tudatot. Vagy valami ilyesmi. Megmondták, hogy végig kell tudni, én meg is tanultam végig, és azóta is átismétlem néhány évente, hogy biztosan ne akadjak meg benne, ha valamiért el kéne szavalnom mind a 8 versszakot (a Szózat 14 szakaszával együtt). Szerintem a felnőtt magyar lakosság kevesebb mint a fele tudná tényleg szóról szóra végigmondani, ha csak úgy rákérdezel. Jó, ha az első versszak sikerül a többségnek.
Végül pedig a kérdező nem az alapműveltséggel kapcsolatban kérdez, hanem hogy mennyire okozhat kellemetlen szituációt (mennyire 'gáz') [1], ha valaki nem tudja ezeket. Márpedig én nem emlékszem olyan helyzetre a gimnázium óta, hogy kiderülhetett volna, hogy nem tudom a Himnuszt (olyanra igen, hogy kiderülhetett volna, hogy nem tudom a bolygókat, de akkor egy csillagásszal beszélgettem). Példának okáért a szlenget ismerni valamiért nem az alapműveltség része, de mégis gyakran tud gáz lenni, ha nem vágod. (Az pedig két külön kérdés lehet, hogy mennyire fontos az alapműveltség, illetve hogy mennyire gáz, ha nincs meg az alapműveltség. Az pedig nem igazán kérdés, hogy ha fontos lenne valamit tudnod, és nem tudod, az gáz.)
Te mikor kerültén olyan helyzetbe, hogy egyáltalán kiderülhetett volna, hogy nem tudod a bolygókat?
[1] [link] e-nyelv.hu/2012-11-19/ez-gaz
"Szerintem a felnőtt magyar lakosság kevesebb mint a fele tudná tényleg szóról szóra végigmondani, ha csak úgy rákérdezel. Jó, ha az első versszak sikerül a többségnek."
A tény, hogy ez csak egy random tipp, azt bizonyítja, hogy soha a büdös életben nem kerül az ember olyan helyzetbe, hogy tudja. Soha nem keveredtél még te sem ilyen helyzetbe. Soha nem is fogsz. Tehát a Himnusz ismerete (főleg az első versszakon túl, de igazából maga az első versszak is) meglehetősen felesleges tudás. Ennek ellenére mindketten egyetértünk abban, hogy fontos tudni legalább az első versszakot. De akkor ez azt jelenti, hogy az alapműveltség nem kell hogy fontos legyen. A Himnusz ismerete alapműveltség, de nem fontos.
"Te mikor kerültén olyan helyzetbe, hogy egyáltalán kiderülhetett volna, hogy nem tudod a bolygókat?"
Pont ez a lényeg, erről beszélek. Bármikor előkerülhet egy téma egy beszélgetés során. Ezeknek az ismereteknek a hiánya nem azért gáz, mert valaki nem tanulta meg őket, hanem azért, mert nem is igazán kell őket tanulni, ezek a tudások maguktól jönnek. Én őszintén soha nem tanultam például a bolygók nevét, mármint úgy, hogy leültem és bemagoltam őket, mégis tudom őket. Mert ez egy olyan téma, ami bármikor bárhol előkerülhet egy beszélgetés során, vagy megnézel egy érdekes világűrről szóló videót, vagy valamilyen okból hírt olvasol a témáról, vagy bármi ilyesmi. Szimplán attól tanulod meg, hogy a környezetedben időről-időre felbukkan a téma.
Hogy akkor mégis miért gáz, ha valaki nem ismeri? Azért, mert ha valaki nem tudja a bolygók nevét, az azt jelenti, hogy csukott szemmel jár a világban. Soha nem olvas el egy cikket sem, soha nem néz meg egy ismeretterjesztő videót sem, soha nincs egy egészséges baráti beszélgetése, de még azt a rohadt internetet is csak f*szságokra használja.
Tehát konkrétan AKTÍVAN KERÜLNI KELL AZ INFORMÁCIÓKAT! És ez a gáz, amikor valaki így éli az életét.
#11 "A Himnuszra még rá lehet fogni, hogy fontos, mert erősíti a nemzeti hovatartozás-tudatot. Vagy valami ilyesmi."
Nem tudom, hogy az összetartozás-tudat lényegesebb-e (komoly kétségeim vannak afelől, hogy pont egy vers ismeretétől lesz-e valaki "magyarabb", meg egyáltalán... tudnék érdekes és visszás dolgokat mondani az "hivatartozás-tudattal" kapcsolatban), vagy az, hogy ismerjük, hogy fajunk - mert amúgy függetlenül attól, hogy magyarok, kenyaiak, vagy argentinok vagyunk-e - ismereteink szerint az egyetlen intelligens élő faj a miénk, és azért nem gondolnám, hogy jelentéktelenebb információ nagyjából tudni, hogy hol is élünk.
"Oké, akkor mondok egy másik példát. Himnusz. [...] Mi történik vajon akkor, ha felcsendül valahol és valaki nem tudja elszavalni?"
Kínos videó kezd a neten keringeni Király Lindáról.
Jókat írtatok szerintem pro és kontra is és igazából ezek így együtt teljesebb választ adnak a kérdésre (semmint csak az egyik ezekből).
Viszont nem keverném össze a megszokott módon azt, hogy valamire szükség lesz-e az életben vagy csak előfordulhat és azt, hogy konkrét létszükséglet-e az életben akár csak mint a hétköznapok szükséglete. Persze szükséges a levegő, az étel és a víz, és más módon szükséges és jó egy alapvető műveltség is. Itt talán nem a "szükséges" szóra hoznám ki a témában, hanem inkább a hasznosra vagy érdekesre. Meg azért mégiscsak edzi az intellektust és jobb világképhez is hozzájárulhat, bár ezt utóbbira nincs garancia azért. Egy nővérkétől vagy tűzoltótól sem várjuk el a bolygók neveinek felsorolását és szerintem egyáltalán nem is vennénk zokon. Igazából ezek jók és hasznosak tudnak lenni, viszont nem tartanám cikinek, ha valaki valamit nem tud - és ez utóbbi lenne még hasznos a társadalmunkban.
Szerintem nem gáz.
Alapműveltség ismerni a bolygók nevét olyan értelemben, hogy ha például bemondják, hogy elrepült a Jupiter közelében a szonda, akkor értsd, és ne kelljen magyarázni, hogy a Jupiter egy bolygó. De fejből felmondani mindet sorban szerintem már túlmutat rajta (mondjuk nem egy nagy extra).
De még ha valaki nem is tudja, olyan nagyon nem ciki, mert nem lesz belőle semmi kára. Ellenben például amikor bemondják, hogy a Vas megyébe tartók ne üljenek autóba, mert hóviharokra kell számítani, sokak számára meg semmit nem mond az információ, mert fogalmuk sincs, hogy merre van Vas megye és mi található ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!