Szerintetek mennyire gáz, ha nem tudja fejből felsorolni a Naprendszer bolygóinak nevét?
Szerinted miért lenne fontos tudni őket?
Amúgy én is fel tudom sorolni őket, sőt, még az égen is felismerem, amelyik szabad szemmel látszik, de olyan nagy előnyét nem látom a mindennapokban. Hacsak nem csillagász valaki, akkor szerintem semennyire sem gáz. (Tulajdonképpen a csillagászok között is el tudok képzelni olyat, akinek semmi szüksége rá, de azért az esetükben fura lenne, ha nem tudnák.)
Földrajz- és fizikaérettségin rákérdezhetnek, utána maximum csillagászatszakon/űrkutatással kapcsolatban, ha olyan helyre kerül valaki. De biztos kijavít majd a többi válaszadó, hogy de igenis, valójában ezek határozzák meg a mindennapjainkat, mert…
Csak most nem igazán jut eszembe semmi kellően tudományos dolog.
Én meg láttam olyat földrajz szakon, akinek lövése nem volt a nap- és holdfogyatkozásról.
Én azt mondom, hogy azért elég alapvető dolog, de mondjuk nem nézek le valakit, aki mondjuk másban jó, csak ebben nem. Amikor valaki általánosan buta, az sokkal nagyobb probléma.
Érdekes. A nevük szerintem valahol az alapműveltség része, de például a Naptól való sorrendiségükben a gázbolygóknál már nem lennék olyan magabiztos, pedig alapszinten érdekelt a csillagászat is.
Na és te fel tudod sorolni a földtörténeti korokat? Kisiskolás koromban bemagoltam őket a krétáig, mert imádtam a paleontológiát. Van ennek bármi haszna? Nem igazán (mivel az évmilliókat és az utána lévőket már sosem tanultam hozzá:D).
Alapvetően, ha egyébként jó véleményem van valakiről, nem ez az infó fog a hozzáállásomban változást hozni, hogy épp nem tudja az összes bolygót.
Az emberek nagy többsége úgy is odasorolná még a Plútót is, és akkor lovagoljak azon, hogy ha! az nem is bolygó! ? Nem jó ilyen tudálékosnak lenni, mindenkin van fogás, de ezért jó, mert meg tudjuk osztani egymással az ismereteinket, meg sz érdeklődésünket:)
Nem.Soha sem késő tanulni..
Tauri,Kripton,Zion,Eternia,K-Pax,Krull,Endor,Viltrum,Fyrine IV
#5 Nem az a lényeg, hogy fontos-e. Az alapműveltség 99%-a az emberek 99%-a számára haszontalan, ha a hasznosságot a mindennapi élethez való szükségesség szerint határozzuk meg. Régen az alapműveltség inkább jelentett olyan tudást, aminek hasznát lehetett venni, de ezt ma már józan paraszti észnek hívjuk, míg az alapműveltség az oktatás feljavulásával és az információ könnyebb elérésével (főleg mióta internet van) kiterjedt olyan dolgokra, amik bár nem igazán hasznosak, de annyira hétköznapi ismeret, hogy gáz, aki nem tudja.
Egyesek lehet azt mondják, hogy a bolygókat nem ismerni nem gáz, mert haszontalan tudás. Oké, akkor mondok egy másik példát. Himnusz. Szerintem MINDENKI egyetért vele, hogy az alapműveltség része és minden magyarnak tudnia kell. Na és amúgy mégis miért? Mikor van erre a tudásra szükség? Mi történik vajon akkor, ha felcsendül valahol és valaki nem tudja elszavalni? A nagy büdös semmi. Mégis "kötelező" tudni és aki nem tudja, az le van nézve, ki van nevetve.
Arra akarok kilyukadni, hogy az alapműveltség nem (csak) hasznos tudást jelent, hanem olyan tudást (is), aminek kulturális jelentősége van, illetve annyira hétköznapi ismeret, hogy kb. lehetetlen nem megtanulni. És a bolygók nevei pont ilyen tudás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!