Úgy hallottam, hogy a Hold felszíne olyan fekete, mint a szén, csak azért látjuk fehérnek, mert a Nap annyira rásüt. Ha fehér lenne a Hold felszíne, akkor mennyire lenne világos éjjel, amikor telihold van?
Helló,
ahogy az előző válaszoló mondta, a Hold felszíne nem fekete, hanem szürke.
Én azt hallottam, "ha a Hold felszínét bevonnánk a legfeketébb bársonnyal, akkor is úgy világítana éjfélkor az égen, mint egy ezüsttallér." Ennek pedig az az oka, hogy az emberi szem a fényerő változását nagyjából logaritmikus skálán érzékeli, ezért egy százszor kisebb teljesítményű fényforrás fényét nem századrésznyinek, hanem annál erősebbnek, mondjuk kb. negyedakkorának érzékeli.
Éppen ezért, ha a Hold felszíne teljesen fehér lenne, a kb. 3-szoros teljesítmény növekedést nem sokkal látnánk fényesebbnek.
Eleve nem értem a kérdés logikáját:
"a Hold felszíne ... fekete..., csak azért fehér mert a Nap annyira rásüt."
Bármely tárgy színét az határozza meg, hogy milyen színű fényt ver vissza, ill. a tökéletesen fekete nem ver vissza semmit, a fehér meg mindent. A fényerőnek itt nincs szerepe.
Igen, szokták a Hold fényvisszaverő képességét (albedoját) hasonlítgatni ehhez ahhoz. Én barna bársonnyal olvastam valahol. A Hold kb. 7%-ot ver vissza a rá eső napfényből. (a Föld 39%-ot).
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!