Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez itt tényleg a DNS elektronm...

Ez itt tényleg a DNS elektronmikroszkóp alatt?

Figyelt kérdés

Vagy valami kamu hír?

Nem éppen egy tudományos magazin:

[link]

okt. 25. 08:32
1 2
 11/16 sadam87 ***** válasza:
50%

"Egész pontosan arra gondoltam, hogy ha már egy ilyen felbontású képet készítek egy ennyire lényeges dologról, akkor már ha van rá mód, legyen látható ennek a dolognak egy szintén lényeges eseménye, ez evidens és alap"

Ha ilyen "evidens" és "alap", akkor miért nem csinálod meg te? Téged szerencsére úgy látom nem zavar meg a tudás abban, hogy rájöjj, hogy valamit lefotózni egy kicsit egyszerűbb, mint valaminek a másolódását lefotózni.

"meg az is, hogy azóta csinálhattak volna erről legalább több másik képet. "

Csináltak. Ha már magadtól nem sikerült utánanézned, legalább nézd meg, amiket linkeltem...

" Azt sem értem, hogy miért ennyire különbözik a csavarodás sűrűsége a különböző képeken: a nagy felbontású képen mint egy sűrű rugó, vagy csavarmenet, amiket meg a 8-as küldött azon jóval kevésbé sűrűek a "menetek" kb mint egy kötél tekeredése."

Ha elolvasnád a linkelt cikkeket, az segítene. Még a kérdező által linkelt cikkben is leírják, hogy a képen levő szál nem egyetlen, hanem 7 DNS szálból áll, így értelemszerűen vastagabb, mint egyetlen szál, ezért vannak rajta látszólag sűrűbben a menetek. (Az általam 1. válaszban linkelt forrásban még rajzon is ábrázolják.)

"Az is különbség, hogy a nagy felbontású képen egyenes mint egy feszített zsineg, de a replikációs eseményt megörökítő képeken tekereg..."

Erre a nagyon trükkös válasz, hogy a nagyfelbontású képen a DNS-t kifeszítették, a replikációs képen meg nem. ¯\_(ツ)_/¯

"Sadam, egész egyszerűen az lett volna a legoptimálisabb válasz arra, hogy miért nem replikáció látható a képen:"

A legoptimálisabb válasz az, hogy nem azt fotózták, mivel hogy ez történt.

"mert a nagy felbontású képen a szál teljesen száraz, vízmentes környezetben van, ahol a replikáció nem mehet végbe, ha pedig vizes közegben van, akkor nem lehet róla ilyen minőségű képet készíteni."

Ha vizes közegben van, akkor semmilyen minőségű elektronmikroszkópos képet nem lehet róla készíteni, mivel az elektronmikroszkópos kép készítésekor a minta vákuumban van, ezért először vízmentesíteni kell. De ha a másolódás közben(!) megakasztják a folyamatot, és ekkor vízmentesítik a mintát, akkor azt az állapotot le lehet fotózni. Ahogy linkeltem is ilyen fotókat.

"De lehetne-e kiválasztani egy épp replikálódó szálat és lefényképezni ezt az eseményt ezzel a nagy felbontású módszerrel?"

Na, ez egy jó kérdés. Nyilván sokkal macerásabb, mint egy DNS szálat lefotózni. (Hiszen például ott nem egyetlen DNS molekulát, hanem egy egész köteget tudtak lefotózni.) Szóval pont ezzel a módszerrel valószínűleg nem. Azt nem tudom, van-e már olyan módszer, a mivel ilyen nagy felbontással le tudnák fényképezni a replikálódó DNS-t. (Nyilván nem önmagában a mikroszkópok felbontásával van a baj, hanem hogy közben meglehetősen kíméletesen kell bánni a mintával.) Én mindenesetre ilyen képpel még nem találkoztam.

okt. 26. 11:49
 12/16 sadam87 ***** válasza:
50%

"Hát nekem mondjuk az is furcsa, hogy a DNS azon a képen ilyen szögegyenes."

Mert kifeszítették. Van is erről kép az általad linkelt cikkben.

"Nehéz elképzelmi, hogy így van jelen a sejtmagban."

Ne is próbáld, mert nem így van a sejtmagban.

"Én inkább ilyen tekergősnek gondoltam volna:"

Jól gondolod. Egyetlen testi sejtünkben összesen kb. 2 méternyi DNS van (igaz, nem egy darabban), nehezen férne el, ha nem volna feltekeredve.

okt. 26. 11:51
 13/16 A kérdező kommentje:
Sadam87, hogy lehet egy DNS-t kifeszíteni?
okt. 26. 12:27
 14/16 sadam87 ***** válasza:
50%

Valami olyasmit csináltak, hogy extrém hidrofób (víztaszító) volt a felület, amire a DNS-t kifeszítették, így könnyű volt a vizet elpárologtatni, a visszamaradó DNS pedig kifeszült az oszlopok között. (Gondolom a cseppek eredetileg az oszlopokon nyugodtak, így ahogy párolgott a víz, a DNS az oszlopokra tapadt.)

Itt érhető el a teljes szakcikk részletes leírással, és képekkel:

[link]

okt. 27. 12:42
 15/16 anonim ***** válasza:
0%
Hát ez olyan nesze semmi fogd meg jól... a dns van a képen, meg látszik a spirál, aztán meg 7 dns szál... elolvastam hidd el, de nem értem mit jelent ez a 7 dns szál, láttam amit linkeltél képen, de nem értem miként hozták létre ezt a 7 szálas struktúrát és mi céllal? miért nem csak egy szálat fényképeztek le így? Az is látszódott volna... De most már sejtem a választ: mert csak.
okt. 28. 10:45
 16/16 sadam87 ***** válasza:

"elolvastam hidd el, de nem értem mit jelent ez a 7 dns szál, láttam amit linkeltél képen, de nem értem miként hozták létre ezt a 7 szálas struktúrát és mi céllal?"

Hát akkor még gyakorold ezt az olvasás nevű dolgot, mert nem sikerült csont nélkül. Idézet a kérdező által linkelt cikkből:

"A módszer jelenleg még csak úgynevezett DNS-kötegekkel működik, amelyekben hat molekulát egy hetedik szál köré csavarnak, mivel a képalkotáshoz szükséges elektronnyalábok energiája akkora, hogy azt egyetlen molekula szerkezete nem viselné el sértetlenül."

De látom, ha az olvasás képességét nem is, a lepontozó gomb használatát már sikerült mesteri szinten elsajátítani...

okt. 28. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!