Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az elektronmikroszkóp roncsolj...

Az elektronmikroszkóp roncsolja az elő sejtet?

Figyelt kérdés

Én arra gondoltam itt, hogy habár az elektronsugarak átmennek vagy szóródnak a sejtszervecskéken, valamennyire biztosan befolyásolják őket.

Történik ilyen? Azt is jó lenne tudni, hogy egy sejtet meddig bombáznak ekkor elektronokkal, hogy a kép előálljon. Az időről sem találtam infót, ezekben kérném a segítséget.

2021. dec. 14. 01:15
 1/5 anonim ***** válasza:
84%

[link]

"Elképesztően szívós kis dög a kullancs: túlélte a pásztázó elektronmikroszkóp vizsgálókamrájának vákuumát és a kemény elektronsugárzást..."

A hivatkozott cikk:

[link]

"Scanning electron microscopes (SEM) [...] However, conventional SEM is not a good tool to observe living organisms because of the associated exposure to high vacuum pressure and electron beam radiation"

2021. dec. 14. 01:29
 2/5 hollófernyiges ***** válasza:
97%
A hagyományos elektronmikroszkóphoz fixálni kell a mintát, ehhez különféle módszerek vannak, kémiai roncsolás, dehidrálás, vékony fémréteg felvitele; egyik sem túl egészséges a sejtnek, az elektronnyaláb ezután már elég másodlagos.
2021. dec. 14. 07:55
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2021. dec. 14. 09:24
 4/5 EagleHUN ***** válasza:

Én is úgy tudtam hogy fémgőzölik a mintákat amit látni szeretnének.

De érdekes volt #1 amit írt és a cikk is.

Végül is működik enélkül is és nem csak mozoghat túl is éli.

2021. dec. 15. 07:31
 5/5 anonim ***** válasza:

Orbitális baromság ez a kullancsos túlélősdi!

Aki használt már pásztázó elektronmikroszkópot az tudja, hogy az ad-hoc betaknyolt és fémgőzölésmentes dielektromos minták (pl. csontszáraz kullancs) mozdítható részei (pl. apró hajlékony szálak, szemcsék, stb.) az elektronsugártól feltöltődnek és ezért mocorognak.

Kizárt, hogy az ilyen vákuumozást túlélje egy kullancs, hisz még egy betokozódott spóra is elveszítené a csíraképességét a több tíz kilo-elektronvoltos (ez röntgentartományú részecske-hőmérséklet) sugár roncsoló hatásától. A szekunder elektronok záporát (a képalkotáshoz ezek vannak detektálva egy nagyfrekvenciás béta detektorral) kiváltó vizsgáló elektronsugár-dózis brutálisan nagy!

okt. 25. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!