Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért az ATP raktározza az...

Miért az ATP raktározza az energiát?

Figyelt kérdés
Olyasmit írnak mindenhol, hogy nagy energiatartalmú az észter kötés benne és ezt felszakítva sok energia jön létre... de például az ADP-ben is ugyanannyi észterkötés és annak ugyanolyan az energiája, nem?

okt. 23. 20:51
 1/5 sadam87 ***** válasza:
82%

"Olyasmit írnak mindenhol, hogy nagy energiatartalmú az észter kötés benne"

Hol írnak ilyet? A foszfátcsoportok közötti kötés nagy energiatartalmú, de az nem észterkötés. És nyilván úgy kapsz ATP-ből ADP-t (és szabadul fel energia), hogy két foszfátcsoportközötti kötést szakítasz fel.

okt. 23. 21:40
 2/5 anonim ***** válasza:

ADP is szolgáltat energiát egyes reakciókban, de az ADP --> AMP + P kötés felszakítása már kisebb energiafelszabadulással jár.

Szerintem már középiskolában is tanították, hogy egy kötés "ereje" nem csak a fajtájától függ, vannak itt további tényezők, amikhez pl. már én is kevés vagyok.

okt. 24. 06:19
 3/5 sadam87 ***** válasza:
77%

Az igaz, hogy az ADP hidrolízise során is felszabadul némi energia, de bevallom, én nem ismerek olyan biokémiai reakciót, ahol ezt valamire felhasználná a sejt. Tudnál ilyenre példát mondani?

okt. 24. 10:17
 4/5 anonim ***** válasza:
3-as most nem éppen érek rá felnyálazni a biokémia jegyzeteimet, de ha sor kerül rá, nem felejtem el.
okt. 24. 15:18
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Az ADP és az ATP között pont egy makroerg kötésnyi különbség van, ahogy a nevükön is látszik. Tehát nem, nem ugyanannyi nagyenergiájú kötés van bennük. Az egyikben egy, a másikban kettő.
okt. 24. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!