Miért ilyen forró Magyarország éghajlata? A kontinens közepén vagyunk, a kontinentális hatás miatt nem kéne sokkal hidegebbnek lennie?
Ukrajna sincs sokkal északabbra. Ideális esetben Budapesten is befagyna a Duna telente. Utoljára a '80-as években volt, hogy befagyott. Utálom ezeket a mai langyos teleket.
Tegnap pl 15 fok volt, nem hiszem, hogy a mediterrán térségben 30 fok lenne most is.
"Ukrajna sincs sokkal északabbra. "
De északabbra van. És vannak magas hegyei (az első 70 hegycsúcsa - [link] - 1235 - 2061 m magas.).
"Ideális esetben Budapesten is befagyna a Duna telente. "
Az hogy mi szerinted az ideális, szubjektív.
"Utálom ezeket a mai langyos teleket."
Megint csak: szubjektív.
"Tegnap pl 15 fok volt,"
Igen és?
2023-ban az októberi maximumok átlaga 20,13, 2022-ben 17,45, 2021-ben 16,23 ˚C volt. Szóval nem csoda.
"nem hiszem, hogy a mediterrán térségben 30 fok lenne most is."
Rómában 2023-ban 26,52, 2022-ben 25,68, 2021-ben 22,23 °C volt az októberi maximumok átlagja. Szóval náluk még melegebb van.
Ukrajna 90%-a síkság, egyedül Kárpátalján hegységek. Ez csak egy kis nyugati csücske az országnak.
De mi bent vagyunk a kontinentális Európa közepén, távol az óceántól, nem a déli partokon, mint Olaszország.
Régen a Duna rendszeresen befagyott. Mátyás királyt is a Duna jegén választották meg. De még az 1940-es években is voltak -30 fokos telek a feljegyzések szerint.
Most a 2020-as években meg már volt olyan év, talán a tavalyi, hogy egy hónapban sem volt 0 fok alatt a napi átlagos középhőmérséklet.
"Ukrajna 90%-a síkság, egyedül Kárpátalján hegységek. Ez csak egy kis nyugati csücske az országnak."
Igen, de vannak magas hegyei. Nekünk nincsenek.
"De mi bent vagyunk a kontinentális Európa közepén, távol az óceántól, nem a déli partokon, mint Olaszország."
Éppen ezért - topiknyitó állításoddal ellentétben - kis hazánk hűvösebb mint Olaszország.
"Régen a Duna rendszeresen befagyott. Mátyás királyt is a Duna jegén választották meg. "
Mátyás Király az 1400-as évek második felében uralkodott pont a "kis jégkorszaknak" nevezett időszak kezdete előtt közvetlen, amikor - ha hihetünk a történetírásnak - még sokkal hűvösebb volt a klíma.
"Most a 2020-as években meg már volt olyan év, talán a tavalyi, hogy egy hónapban sem volt 0 fok alatt a napi átlagos középhőmérséklet."
2024. januárjában, Budapesten volt:
2023. decemberében volt:
2022. januárjában volt:
2021. januárjában volt:
2020. januárjában is volt:
Nem tudom, hogy melyik volt az az év.
De a ‘80-as években -20 fokosak voltak még a telek. Vannak képeink a szocializmus idejéből, ahol derékig érő hó borítja az utcákat.
Most meg? Februárban rövidnadrágban kell kimenni az utcára. Ma is 17 fok volt és lassan már november van. Ilyenkor már sokkal hidegebb szokott lenni. Elgondolkodtam már a Skandináviába való kiköltözésen, mert szörnyű ami itt megy.
"Nem tudom, hogy melyik volt az az év."
Mindegy, mert a #14-es hozzászólásban rámutattam, hogy bizony a 2020-as években a téli hónapokban volt a napi átlaghőmérséklet 0 °C alatti Budapesten.
"De a ‘80-as években -20 fokosak voltak még a telek"
Volt olyan téli nap, ahol egyes helyeken volt a napi középhőmérséklet -20 °C; de hogy egész télen, országos kiterjedésben -20 °C vagy az alatti lett volna a középhőmérséklet az túlzás (de nagyon!).
"Most meg? Februárban rövidnadrágban kell kimenni az utcára."
Ki kényszerít rá hogy a maximum 18 °C-os:
hőmérsékletbe rövidnadrágba kelljen kimenned? Tán házsártos az asszony? ;D
"Ma is 17 fok volt és lassan már november van."
1987. október 22-én, például Szegeden 21 °C volt a napi maximum hőmérséklet.
1944. október 22-én meg 15 °C - szóval nem nagyon maradt el a 17 °C-tól.
#16: Az az 1987-es nagy havazás volt:
ami egy extrém eset volt, nem volt teljesen ilyen az 1980-as évek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!