Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Földi éjszakai égbolt...

A Földi éjszakai égbolt ugyanolyan, mint amit a világűrben látnánk?

Figyelt kérdés
Innen vajon kevesebb csillag látszódhat, mint onnan kintről?

okt. 18. 21:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%

A világűr nagy. Egy galaxis közepén egész másmilyen az égbolt, mint a szélén vagy két galaxis között félúton.

Ha arra gondolsz, hogy milyen onnan, ahol a ma élő űrhajósok többsége jár, ott a csillagképek ugyanolyanok, viszont se a légkör, se a fényszennyezés nem kavar be, így több csillagot láthatnak, ha elsötétítik a kabinjukat.

okt. 18. 21:44
 2/11 A kérdező kommentje:
Ha a Föld közeléből néznénk kint
okt. 18. 21:46
 3/11 A kérdező kommentje:
Szóval akkor a halvány objektumok is látszódnak onnan, például az Uránusz
okt. 19. 00:13
 4/11 Kalman.Mikorka válasza:
100%

Ha a Föld közelében, a légkör felett lennél akkor kevesebb lenne a torzítás, több égitestet és élesebben látnál.

A légkör, a por, füst, pára elég sokat kitakar, torzít.

okt. 19. 02:33
 5/11 sadam87 ***** válasza:
100%

Az Uránusz megfelelően sötét, fényszennyezés mentes helyről a Földről is látható szabad szemmel. Persze elég határeset, nem véletlenül csak bőven a távcsövek korában fedezték fel.

Az űrben nyilván kicsit jobban látszódhat (megfelelő körülmények között), de nyilván onnan sem lenne nagyon fényes.

okt. 19. 11:11
 6/11 A kérdező kommentje:

Nekem még távcsővel sem sikerült megfigyelni :/

okt. 19. 11:55
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

A Stellárium csillagtérképe alapján én egy sima 2×3 centis binokulárral tudtam azonosítani, és még csak ki sem mentem hozzá a falu közepéről. Persze csak egy pötty volt, nyilván, még csak kékesebbnek se látszott (amúgy nem is olyan kék, mint egyes túl populárissá vált hamis színes képeken), de attól még biztos vagyok benne, hogy az Uránusz volt.

Miután megvan a hozzávetőleges iránya, próbáld megjegyezni, hogy hogyan állnak hozzá hasonló látszófényességű csillagok körülötte, és akkor talán tudod majd azonosítani te is.

okt. 19. 12:00
 8/11 sadam87 ***** válasza:
Milyen távcsővel próbáltad megfigyelni?
okt. 19. 12:01
 9/11 A kérdező kommentje:
Először vadásztávcsővel utána a SkyWatcher 114/900-as teleszkópommal
okt. 19. 12:02
 10/11 A kérdező kommentje:
Én a Star Chart alkalmazási használom
okt. 19. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!