Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért hívják az ázsiaiakat...

Miért hívják az ázsiaiakat sárgának, amikor ugyanolyan a bőrük, mint a miénk, csak kicsit barnább?

Figyelt kérdés

szept. 11. 12:00
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Amiért minket fehérnek, amikor nem is vagyunk fehérek, hanem rózsaszínes, porcelános színű.
szept. 11. 12:10
 2/7 anonim ***** válasza:
92%

Mert már Carl Linnaeus - a taxonómia atyja - az emberi fajt a Systema Naturae művének első kiadásában négy "részre" osztotta fel:

- Europæus albesc[ens] (fehér európai)

- Americanus rubesc[ens] (vörös amerikai)

- Asiaticus fuscus (sárgásbarna ázsiai)

- Africanus nigr[iculus] (fekete afrikai)

majd a 10. kiadásban az ázsiaiak sárgásbarna jelzőjét sárgára ("luridus") cserélte.

Bővebben:

[link]

szept. 11. 12:13
 3/7 A kérdező kommentje:
#1 De ők semmivel sem sárgábbak mint mi, ennyi erővel hívhatnák őket a fehereknek.
szept. 11. 12:23
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

3: De szerintem igen. Olyan sárgásbarnák.

Nem úgy barnák, mint amikor egy "fehér" lebarnul. Tényleg olyan sárgás.

De nyilván sok "fehérnek" is vannak sárgás tónusok a bőrében.

Így találták ki az osztályozást, és szerintem eléggé jellemző is. Nincs egy olyan szín, ami konkrétan leírná a bőrszíneket, nem kell szó szerint értelmezni. Nyilván nem úgy sárga, hogy citromsárga vagy narancssárga.

szept. 11. 12:26
 5/7 anonim ***** válasza:
84%
hát ezt én sem értem. japánokkal dolgozok, voltam is kint nátöbbször, de bőrszínt tekintve semmi különbséget nem látok az europid embertípushoz képest, ott az átlagnak ugyanaz a világosbarnás árnyalatú bőrszíne van, mint mondjuk egy arab embernek. aki világosabb bőrű és jobban védi magát a naptól (főleg nők), azoknak meg a közép-európára dél-európára jellemző kicsit bézses/krémszínes fehér az árnyalatuk, és ennyi.
szept. 11. 12:56
 6/7 anonim ***** válasza:
54%
Az igazán sárgásbarnák inkább a pakisztániak. Ők latino-sárgásak, a kínaiak meg ilyen kaukázusi-sárgásak.
szept. 11. 16:47
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Itt van egy tudományos publikáció néhány etnikum (fehér, kínai, thai és kurd) bőrszínéről:

[link]

És egy grafikon a bőrszínük világosságáról, vörösségéről és sárgaságáról:

[link]

Eszerint a kínaiak tényleg sárgábbak, mint mi, de nem annyira, mint a thaiföldiek :)

szept. 11. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!