Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történne velem, ha Pesten...

Mi történne velem, ha Pesten valamelyik hídról beugranék a megáradt Dunába?

Figyelt kérdés
Természetesen nem tervezek ilyet, de eszembe jutott, hogy mi történne velem, ha beleugranék a megáradt Dunába.
szept. 22. 20:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ezen még sosem gondolkoztam igazán, hogy Budapesten a hidak Budához vagy Pesthez tartoznak… Biztos, hogy Pesten ugranál a Dunába és nem Budán?

Amúgy gyanús, hogy simán kimentenének motorcsónakkal (legalábbis voltak ilyen hírek, hogy mentettek ki a Dunából belepotyogott embereket). Persze ez több mindentől függ, ha a pillérhez közel ugrasz a híd északi oldalán, akkor lehet, hogy az örvények úgy lehúznak, hogy csak pár száz kilométerrel lejjebb bukkansz majd fel holtan (legalábbis voltak már ilyen hírek, hogy a Dunában eltűnt emberek testét Mohácsnál vagy már Romániában találták meg)…

A magas vízállás olyan szempontból szerencsés, hogy kevésbé ütöd meg magad vízbe érkezéskor.

szept. 22. 21:11
 2/9 A kérdező kommentje:

Elnézést, ha rosszul fogalmaztam, nem igazán ismerem Pestet (sem Budát).

Ha tegyük fel nem a pillérhez közel ugrok, akkor mi történne?

szept. 22. 21:15
 3/9 anonim ***** válasza:
85%
Megfulladnál.
szept. 22. 21:58
 4/9 A nagy Levin ***** válasza:
100%
Budapestnél eléggé nagy a Duna sodrása. Ezt az áradás még fokozza. Ha szerencséd van, akkor észre vesznek és kimentenek időben, ha nincs, akkor lehet, hogy csak valahol Mohácsnál kerülsz elő.
szept. 22. 22:02
 5/9 crudy ***** válasza:
32%
Nos, egyszer beugrottam a dunába az erzsébett hídról. Akkor jó ötletnek tűnt... Azon túl, hogy megütötte a seggem a vízzel nem történt más, kiúsztam. Nem hiszem, hogy bármin változtat a magasabb vízszint.
szept. 22. 22:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Ha jol tudsz uszni semmi nem tortenne. Ha nem tudsz akkor nagyon hamar megfulladnal.
szept. 23. 09:21
 7/9 anonim ***** válasza:

Es a jo uszotudast ugy ertem hogy versenyszeruen uszol, tehat helyes technikaval uszol, erzed a vizet, fel tudsz fekudni a sodrasra.

A sportolo uszok, kb 2eve a nyiltvizi ebn siman usztak a nagyon hullamzo tengerben. Ami szerintem nehezebb mint egy kb egyenletesen folyo viztomeg.

Persze akadallyal, tereptarggyal sodras kozben ne talalkozz.

szept. 23. 09:23
 8/9 anonim ***** válasza:
Elsodorna a Duna...
szept. 23. 13:32
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A "mi történne" eléggé definiálatlan kérdés.

Mindenekelőtt szinte minden a körülményektől függ.

Néhány szempont: most a Duna úgy 14-16 fokos. Ha nem bírod, sokkot kapsz és esélytelen a mentésed is. Ha bírod, mehetünk tovább. Tehát tegyük fel úgy ugrottál, hogy a sodrás nem visz örvénybe, nem csap neki semminek (ez is esélytelen). Ha tudsz ugrani amúgy, érhetsz a vízbe simán, ha nem tudsz, úgy megüthet, hogy megzavarodsz (esélytelen). Ha vízbe értél és nem kapsz pánikot (ez nem attól függ, mit határozol el), akkor kérdés, mennyire vagy képes felismerni a valós helyzetet, és tudod-e, ilyenkor mi a tenedő. Ha nem, hatalmas szerencse kell, hogy élve megúszd. Ha igen, akkor felismerted, mi a teendő. Mindenekelőtt együttműködni a sodrással, mert az erőkülönbség miatt te esélytelen lennél. Vagyis elsőként felszínen maradni (ez lehetséges kellő tudással), úszni az ár mentén úgy, hogy minden akadályt (következő híd pillére) kikerülj. Ez is lehetséges. Aztán a képességed szerint Csepel környékén akár partot is érhetsz.

A vízből való kimentéshez akkora szerencse kell, hogy az szinte nincs is, tehát kizárólag a saját képességedre támaszkodhatsz, ha az első pár másodpercet túlélted.

szept. 23. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!