Szerinted mikor ér véget a megszokott modern életvitelünk?

Mert anyag az gyakorlatilag van, csak energia kell.
Azt meg az atomerőművek biztosítják.
Már persze akkor, ha nem nő nagyon az energiaigényünk.
Meg főleg akkor, ha nem borítjuk fel a mostani világot a felmelegedéssel.

Én már túl vagyok a hetvenen és többször véget ért már a megszokott életem.
Gyermekkoromban még megéltem az ősi szokások elmúlását, vidéken a csordás hazahajtotta az állatokat a legelőről, de a falu szélén szélnek eresztette őket és a tehenek szépen hazaballagtak, ahogy ősidők óta tették. Nem volt gond a közlekedéssel, mert gépkocsi jó ha fél évente járt arra véletlenül. Az öregek ott üldögéltek a házuk előtt az öreg, fényesre koptetott padon, amit tán az ükapjuk fadrikált.
Aratáskor markot szedtem a nyagyapám után. Az öregem kemény ember volt, akkora rendet vágott a kaszájával, hogy nem győztem kévébe szedni.
Pesti srác voltam különben, csak vakációra mentem vidákre és mivel a két nagyszülő jó kétszáz km-re lakott egymástól, mindig meg kellett újra tanulnom a helyi nyelvjárást, a tájszólást, mert mindig volt valami, amit nem értettem.
TV adás már volt valami, de csak kevés embernek volt készüléke, pár százaléknak, így nemegyszer megesett, hogy szomszéd család(ok) átjöttek valamilyen műsort megnézni.
Aztán ugye ez még a komputer előtt volt és mondhatni, a telefon előzz, mert ez utóbbi ugyan már volt, de csak keveseknek volt része benne, vagyis a telefonfülkékbe kellett járni, ha valakit felhívtunk tantusszal, vagy később aprópénzzel.
Ma éppen volt egy több órás áramszünet, talán az árvíz miatt és nem működött semmi elektromos ketyere, nem volt TV, sem Internet, semmit nem tudtam csinálni és tisztára olyan érzésem volt, mint a hetvenes években.
Azt már csak megemlítem, hogy mennyire más minden a 'szocializmus' bukása után, vagy azt, hogy kövületnek érzem magam néha ebben a digitális világban, teljesen más az unokáimnak, akik beleszülettek, így azt mondom, hogy folyamatosan szűnik meg a megszokott modern életvitelünk és jönnek a változások, egyre jobban és egyre több, amit mindenki észlelni fog, ahogy öregszik.

16
Nehéz ezt megmondani. Régen szerettem a sci-fit, a galaktika újságot, Lem, Bradburry, Asimov történeteit.
Olyan elképzelések voltak, hogy majd 2000-ben mindenhol mozgó járdák lesznek, de ugye azok mégsem lettek, ám lettek olyan dolgok, amelyekre senki nem gondolt volna.
Annyi bizonyos, hogy azóta szaporodtunk jócskán, mert én még azt tanultam iskolábsn, hogy három milliárd ember él a Földön, ma meg úgy nyolcnál is több. Itthon nem érzékelhető ez, mert mi speciel éppen fogytunk, de ez az óriási szaporodás, meg a növekvő tendencia bizony riasztó és ez lesz az alapja a domináns életnódbeli változásoknak.
Nem biztos, hogy éhínség, vagy áruhiány lesz, vagy más dekadens katasztrófa, mert a technológiai fejlődés mindent felül írhat, ahogy mindezideig történt.
Idáig is mindig megszűnt a kor által megszokott, az akkori modern életvitel és még modernebb lett.
A kommunizmusnak, vagy szocializmusnak csúfolt államkapitalista, még ennél is életképtelenebb átmenetet ne keverjük ide. A névleg kommunista Kína, a leginkább nyugatosodott állam a Földön.
Ugyanazt a fejlődést és széleskorű fogyasztói társadalmat akarja elérni a nyomortelepi Nigériai is amiben mi élünk.

"A kommunizmusnak, vagy szocializmusnak csúfolt államkapitalista, még ennél is életképtelenebb átmenetet ne keverjük ide"
Bocs, csak megemlítettem, de elhiheted, mindenkinek roppant módon megváltozott az életvitele a rendszerváltás után.
Annyi van ebben, amiért mégis érdemes ezt a fajta változást is figyelembe venni, hogy bármilyen drasztikus ideológiai változás óriási mértékben képes megváltoztatni az aktuális életvitelt.
Nyugat-Európában erősen tapasztalható ez. 1986-ban voltam először Münchenben, akkor még NSZK volt. Ki merem jelenteni, hogy teljesen más ma az életvitelük és ebben jelentős szerepe van az ideológiai változásoknak.
Azt viszont előre nem tudhatjuk, hogy a jövőben ez milyen irányba fordul, lesz e változás és ha igen merre?
19#
Apám is kisebb megszakításokkal, már a 80-as években kint dolgozott az NSZK-ban, egyszerű szakmunkás ként. Elkártyátom a lehetőséget típus, velem a jóval fiatalabb második gyermekével 🤣. Cinizmus. Kulákvér nem vész el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!