A barna szem hátrányosabb éjszaka vagy rossz fényviszoonyok szürkület stb. közben mint a kék?
A barna szem hátrányosabb északon a kékkel szemben a hosszú éjszakák és szürkület miatt. Barna szemmel nem látni rossz fényviszonyok között annyi féle színt, és a fókuszálás is nehezebb.
Tanulmány: [link]
"Barna mitől lenne jó szemszín, hiszen tucat azaz "standard eye color" ahogy az angol nyelv mondaná. Az emberiség 90%-nak tucat barna szem jutott."
És? Mi köze annak, hogy mi a jó, ahhoz, hogy hány ember született vele?
Úgyhogy kevésbé vonzó mint a ritkább 10%-ot alkotó kék szürke zöld szemszín. Ami kevésbé vonzó az szarabb.
Másrészt a barna szem nem adja vissza a színeket annyira fényhiányos környezetben, és rosszabbul fókuszál sötétebb környezetben.
"Úgyhogy kevésbé vonzó mint a ritkább 10%-ot alkotó kék szürke zöld szemszín. Ami kevésbé vonzó az szarabb."
Mitől lenne az? Számomra pl a legvonzóbb.
Én a magam tapasztalatai alapján fogok válaszolni kék szemmel.
Érzékeny a szemem a fényre, de ezt nem úgy kell érteni, hogy jobban is látok (bár jól látok:). Mivel nincs pigmentálva az íriszem, ezért nem csak a pupillámon jut be fény a retinámra, hanem az íriszemen is átszűrődik, ami inkább zavaró, mintsem hasznos a képalkotás szempontjából. Szerintem fontos az írisz pigmentáltsága pontosan azért, hogy csakis a pupillán jusson be hasznos fény, ne pedig az íriszen átszűrődve is - mert ez csak fényérzékenységet fog okozni, nem pedig jobb sötétben való látást.
Az irisz pigmentálva van kék szem esetében. A kék szem nem albinó szem.
Mint fentebb bizonyítottam a linkelt tudományos kutatással a barna szemnek szürkületben rossz fényviszonyok között rossz a fókuszálása és a színhűsége.
A résztvevő barnaszeműek a világos szemszínnel rendelkezőkhöz képest nagyon rossz arányban azonosították a színeket ha a fényerőt csökkentették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!