A Nap mekkora mennyiségű hidrogént használ el naponta?
Hány kg-ot vagy köbmétert. Folyamatos a fúzió, tehát egyre fogy a hidrogénkészlet, mégis elképesztő mennyiségű fényt és hőt termel.
Igazából én azt nem értem, hogyan képes ezt 9 milliárd éven át fenntartani. Hogyhogy nem fogy el a hidrogén néhány ezer vagy százezer év alatt?

Wikipedia, ctrl+f hydrogen, második mondat:
Every second, the Sun's core fuses about 600 billion kilograms (kg) of hydrogen into helium and converts 4 billion kg of matter into energy.

Nagyon durva becslést fogok csinálni, amiért 500-szor agyon fognak dobálni kővel, de...
A nap tömege 10^30 kg nagyságrendű.
A fenti adat alapján évenként 10^11*10^9=10^20 kg nagyságrendű hidrogén fogy.
Ez alapján a nap élettartamára 10^30/10^20=10^10, azaz kb. 10 milliárd év adódik.

Nekem 1800 tonna jön ki, de abban egyet értünk, hogy porszemnek ez elég combos.

Linkek:
[link] enwp.org/Sun
[link] WA input: (600 billion kg)/(Solar mass)*(Earth mass)
[link] WA input: (600 billion kg)/(Solar mass)*(average mass of a human)/(density of water)
Az utolsó azt mutatja, hogy ha egy ember tömegének beszélnénk ekkora részéről, akkor az már egy nagyon aprócska, nagyjából 300 nm átmérőjű porszemecskében elférne, bár az már lehet, hogy inkább nanorészecske, mint porszem. (Az 1800 t az nagyjából egy 12 m élhosszúságú betonkocka tömege.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!