Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy konstelláció egyik...

Ha egy konstelláció egyik csillagáról milyennek látszik a többi? Ugyanúgy együttállnak?

Figyelt kérdés
Pl Fiastyúk csillagkép Alcyone csillagáról néznénk a többit vagy bármelyik csillaghalmaz.

2024. júl. 7. 23:34
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
A mi Napunk vajon tagja valamilyen csillagképnek?
nov. 1. 17:33
 12/20 nb2019 ***** válasza:
100%

Csillagképnek nem, mert a csillagképeket csak az ember alkotta a látszó éjszakai égbolton.

Nyílthalmaznak (jelenleg már) szintén nem tagja, de jelen tudásunk szerint a kelezkezéskor egy nyílthalmaz tagja volt, csak eltávolodtak a csillagok. (Az történt, amit a Fiastyúk jövője kapcsán is írtam.)

nov. 1. 17:54
 13/20 anonim ***** válasza:

11

Ez szerintem kicsit átgondolatlan kérdés volt.

Gondold végig a 12-es első mondatát: nappali égbolton nem látunk csillagot, ezért annak idején a Napot nem illesztették be egy csillagképbe sem. A csillagképek régi, öröklött elemei a mai modern csillagászatnak. Asztrológiában, mikor a Nap benne jár egy csillagképben, akkor azt a csillagképet tartják az adott hónap jegyének ha jól tudom de nem biztos. El is van tolódva.

nov. 1. 18:26
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

helyesbítés a 13-ashoz:

ezt írtam:

"nappali égbolton nem látunk csillagot"

helyesbítve:

"nappali égbolton nem látunk csillagot a Napon kívül"

nov. 2. 10:42
 15/20 A kérdező kommentje:
Egy másik naprendszerből gondoltam
nov. 2. 11:10
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Hát, ha élnek másik naprendszerben lények, és hasonlóak hozzánk (érdeklődés, fejlődési út stb) akkor lehet.
nov. 2. 11:20
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
De akkor valamennyire közel kell hogy legyenek, mert a Nap nem egy túl nagy csillag, messziről nem látható.
nov. 2. 11:21
 18/20 nb2019 ***** válasza:
100%

Ha egy másik csillag bolygórendszeréből nézzük az eget, akkor (ha az ottaniak is alkottak csillagképeket) onnan természetesen a Napunk is az egyiknek a területére esik. Hogy jelentős csillag-e onnan nézve, része-e az általuk alkotott alakzatnak, az függ a távolságuktól, illetve a szemük érzékenységétől.

Ahogy a 17-es is írta a Nap egy elég halvány csillag, az abszolút fényessége 4,83 magnitúdó, vagyis 10 parszek (kb 32,6) fényév távolságról 4,83 magnitúdósnak látszana. (Összehasonlításul: Az Alfa Centauri picivel fényesebb /4,38/ ami a Földről nézve ugyan a Kentaúr legfényesebb csillaga, de ha kb. 70-80 fényév távolságra lenne (a jelenlegi 4 helyett) már éppen csak észrevehető lenne. Kb ez a helyzet a Nappal is). Nagyjából 10-20 fényéven belül még elég fényes csillagnak számítana (kb 2-3,5 m) ahhoz, hogy jellegzetes csillaga legyen egy csillagképnek. (Aztán persze ez függ attól is, hogy a többi, az adott csillagképet alkotó csillag mennyire lenne fényes.)

nov. 2. 13:31
 19/20 A kérdező kommentje:
Ilyen képek vajon vannak fent neten ahol a Napot mutatják ilyen távolsagokból? Szimulációs, nem igazi, nem rajzolt
nov. 2. 14:20
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Gondoltam, hogy printscreen-elek néhányat a Celestia-ból, de nem érdemes, szinte csak a legközelebbiekről látszódik. Nem egy Betelgeuse szerencsénkre:)
nov. 4. 12:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!