Hogy keletkezhet szulfát ion? (SO4) 2-
Nem tudom, hogy jöhet létre egy ilyen ion, és miért kétszeresen negatív a töltése?
Ugye a kén és oxigén a VI.A főcsoportban van tehát van 2 párosított és 2 párosítatlan elektronja van. És ha a kén mellé adok 4 oxigént akkor lesz az oxigéneknek fejenként 2 párosítatlan tehát összesen 4*2e-, a kén sehogy sem lehet, hogy 8e-ja lesz... és mit jelent az, hogy 2szeresen negtaív töltésű? mitől annyi?
"A kénsav lead két hidrogént (proton) ezért lesz kétszeresen negatív töltésű"
Nem a kénsav ad le csak a két hidrogén ad át a szulfátionnak két elektront azért lesz ott két -- többlet
A másik kérdésedre válaszolva:
A kénsavmolekulát úgy képzeld el, hogy a kénhez kapcsolódik két oxigén kettős kötéssel, és két oxigén egyes kötéssel, mert a másik kötésükkel a hidrogénhez kapcsolódnak. [link]
Az szerkezetét pedig a következőképp: Az elemi kénatomnak az oxigén analógiájára van két szabad gyöke (két párosítatlan elektron), és két párosított elektronpárja. A két párosítatlanokhoz bekapcsolódik két oxigén, azokhoz pedig a hidrogén. Ekkor marad ugye a két párosított, "nemkötő" elektronpár. Mivel az oxigén egy elég erős elektronszívó anyag, ezért neki kedvező azokhoz is kapcsolódni. Hogy a kénnek konkrétan miért jó, hogy 12 elektron szaladgál körülötte, azt most konkrétan nem tudom. ÉS még mielőtt valaki belémkötne, fentebb nem a kénsav keletkezésének reakciómechanizmusát akartam leírni, csak szemléltetni a szerkezetet.
A szulfátionban pedig a negatív töltés nem a kénen, hanem azon a két oxigénen van, amiken előzőleg a hidrogén volt. Amikor a kénsav reagál egy lúggal, akkor nem hidrogént ad le, hanem protont, pozitív töltésű hidrogén iont, amiről így hátramarad az egy szem elektronja. A molekula protonszáma csökken, az elektronszáma viszont ugyanannyi marad, azért negatív lesz az össztöltés.
Első válaszoló: nem mondasz hülyeséget, így keletkezik a szulfát ion.
Második válaszló: az (SO4)2- nem jelent 2 iont, a "2-" a kitevőben van! Azt jelenti kettő negatív töltése van az egy darab szulfát ionnak!
Mellesleg én úgy vélem, előbb az elmélettel kell összeismerkedni és csak aztán a gyakorlattal, mert a kémia nem játék. Felkészültséged alapján csak remélni tudom, hogy nem gyárban, vagy üzemben foglalkozol kémiával - a gyakorlatban.
A mai rohanó világban sajnos egyre többször figyelem, hogy a fiatalok olyan dolgokat mondanak, amikről lila dusztjuk nincsen. Sms-t küldök, mondják, de, hogy mi az, vagy minek a rövidítése - nem tudják.
Ne biztasd erre a mai fiatalságot - jobb ha tisztában vannak vele, miről is beszélnek!
Harmadik válaszoló: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna! (De igenis a kénsav ad le két protont!!!)
Negyedik válaszoló: korrekt
Annyit kiegészítésül a negyedik válaszhoz, hogy a kérdező is megértse, hogy nem mindig az oktett elv érvényesül, ha a központi atom már elégendően nagy méretű:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!