Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy hívják a hálózatokban a...

Hogy hívják a hálózatokban a csomópontokat összekötő "vonalakat"?

Figyelt kérdés
Angolul el tudom mondani, hogy "a network consists of nodes and edges that connect the nodes". Itt az "edge" szót keresem magyarul.
2024. jún. 2. 20:16
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Gráfoknál élek és csúcsok vannak. Hálózati topológiánál talán csomópont és kapcsolat.
2024. jún. 2. 20:37
 2/6 anonim ***** válasza:
81%

A matematikai hálófogalom egy kicsit más. Az a gráf, amit itt az első válaszoló emleget, azt POSET-ekben úgy hívjuk, hogy Hasse diagram. Ha tehát (A;≤) egy POSET, akkor definiálható egy ún. követési reláció:

Azt mondom, hogy az a,b A-beli elemekre b követi a-t, ha a<b és minden a≤x≤b elemre x=a vagy x=b. A Hasse diagram egy POSET-et reprezentáló irányított gráf, az irányítást úgy értelmezzük, hogy ha a≤b, akkor b fentebb van, és az a és b elemek között akkor és csak akkor fut irányított él, ha b követi a-t.

POSET-ekben lehet beszélni infimumról meg szuprémumról, egyszerűen arról van szó, hogy egy A POSET egy X részhalmazának infimuma a legnagyobb alsó korlátja a "≤" parciális rendezésben, a szuprémuma pedig a legkisebb felső korlátja a "≤" parciális rendezésben (már ha ezek léteznek).

Az (A;≤) POSET ún. metszetfélháló, ha bármely kételemű részhalmazának van infimuma, illetve ún. egyesítés-félháló, ha bármely kételemű részhalmazának van szuprémuma. Ha egy (A;≤) POSET metszet- és egyesítés-félháló is, akkor hálónak nevezzük. Végül ha A bármely részhalmazának létezik infimuma és szuprémuma, akkor hálónak nevezzük.

És mivel minden háló egy POSET, ezért lehet reprezentálni a Hasse-diagramjával, itt pedig az él még kevés, mert a Hasse-diagram *irányított* gráf, tehát irányított élről kell beszélni.

De itt nem matematikai hálóról van szó (az lattice), így attól függ a válasz, hogy hogyan van reprezentálva. Ha le van rajzolva, akkor nyugodtan lehet élnek nevezni, a csúcsokat pedig csomópontnak, ahogy az előttem szóló mondta. Ha nincs lerajzolva, akkor inkább a kapcsolat szót használd.

2024. jún. 2. 21:44
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Az "edge" szó szerinti fordításban is élt jelent angolul, úgyhogy biztosan ez az a szó, amit kerestem.
2024. jún. 2. 21:46
 4/6 anonim ***** válasza:
Él helyett szokás ágat, csúcs helyett meg csomópontot mondani.
2024. jún. 2. 22:36
 5/6 anonim ***** válasza:

Németben Knoten és Verbindung. A Knoten csomópont, mint az angol Node. A Verbindung kapcsolatot jelent, magyarban ezt használnám (nem vagyok biztos benne, hogy angolban a linket nem használják szinonimaként).

Ahogy írják, a gráfelméletben élekröl beszélünk, de szerintem sem szerencsés hálózatoknál ezt használni.

2024. jún. 3. 09:03
 6/6 anonim ***** válasza:
69%
Mivel én erősáramos vagyok, hálózat alatt helyből energiatranszportáló hálózatot értek (bár elismerem, hogy van besúgóhálózat, nyirokvezeték-hálózat és vasútvonal-hálózat is), azon szakirodalomban nincs "nem szerencsés" kitétel.
2024. jún. 3. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!