Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy hívják a hálózatokban a...

Hogy hívják a hálózatokban a csomópontokat összekötő "vonalakat"?

Figyelt kérdés
Angolul el tudom mondani, hogy "a network consists of nodes and edges that connect the nodes". Itt az "edge" szót keresem magyarul.
jún. 2. 20:16
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Gráfoknál élek és csúcsok vannak. Hálózati topológiánál talán csomópont és kapcsolat.
jún. 2. 20:37
 2/6 anonim ***** válasza:
81%

A matematikai hálófogalom egy kicsit más. Az a gráf, amit itt az első válaszoló emleget, azt POSET-ekben úgy hívjuk, hogy Hasse diagram. Ha tehát (A;≤) egy POSET, akkor definiálható egy ún. követési reláció:

Azt mondom, hogy az a,b A-beli elemekre b követi a-t, ha a<b és minden a≤x≤b elemre x=a vagy x=b. A Hasse diagram egy POSET-et reprezentáló irányított gráf, az irányítást úgy értelmezzük, hogy ha a≤b, akkor b fentebb van, és az a és b elemek között akkor és csak akkor fut irányított él, ha b követi a-t.

POSET-ekben lehet beszélni infimumról meg szuprémumról, egyszerűen arról van szó, hogy egy A POSET egy X részhalmazának infimuma a legnagyobb alsó korlátja a "≤" parciális rendezésben, a szuprémuma pedig a legkisebb felső korlátja a "≤" parciális rendezésben (már ha ezek léteznek).

Az (A;≤) POSET ún. metszetfélháló, ha bármely kételemű részhalmazának van infimuma, illetve ún. egyesítés-félháló, ha bármely kételemű részhalmazának van szuprémuma. Ha egy (A;≤) POSET metszet- és egyesítés-félháló is, akkor hálónak nevezzük. Végül ha A bármely részhalmazának létezik infimuma és szuprémuma, akkor hálónak nevezzük.

És mivel minden háló egy POSET, ezért lehet reprezentálni a Hasse-diagramjával, itt pedig az él még kevés, mert a Hasse-diagram *irányított* gráf, tehát irányított élről kell beszélni.

De itt nem matematikai hálóról van szó (az lattice), így attól függ a válasz, hogy hogyan van reprezentálva. Ha le van rajzolva, akkor nyugodtan lehet élnek nevezni, a csúcsokat pedig csomópontnak, ahogy az előttem szóló mondta. Ha nincs lerajzolva, akkor inkább a kapcsolat szót használd.

jún. 2. 21:44
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Az "edge" szó szerinti fordításban is élt jelent angolul, úgyhogy biztosan ez az a szó, amit kerestem.
jún. 2. 21:46
 4/6 anonim ***** válasza:
Él helyett szokás ágat, csúcs helyett meg csomópontot mondani.
jún. 2. 22:36
 5/6 anonim ***** válasza:

Németben Knoten és Verbindung. A Knoten csomópont, mint az angol Node. A Verbindung kapcsolatot jelent, magyarban ezt használnám (nem vagyok biztos benne, hogy angolban a linket nem használják szinonimaként).

Ahogy írják, a gráfelméletben élekröl beszélünk, de szerintem sem szerencsés hálózatoknál ezt használni.

jún. 3. 09:03
 6/6 anonim ***** válasza:
69%
Mivel én erősáramos vagyok, hálózat alatt helyből energiatranszportáló hálózatot értek (bár elismerem, hogy van besúgóhálózat, nyirokvezeték-hálózat és vasútvonal-hálózat is), azon szakirodalomban nincs "nem szerencsés" kitétel.
jún. 3. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!