Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mik azok a csillagászati...

Mik azok a csillagászati események, amik miatt a jövőben kihalhat az emberiség?

Figyelt kérdés
Ilyesmikre gondolok, mint a Nap vörös óriássá változása, a nagy attraktor által kifejtett vonzás a galaxisunkra: https://www.youtube.com/watch?v=dNjfhgrdFWM , vagy például a nagy szűrő elmélete: [link]

máj. 6. 19:11
 1/4 anonim ***** válasza:
Ha bekavar egy meteor a műholdakba és egy eltalált műhold részei miatt a végére az összes összetörik.
máj. 6. 19:25
 2/4 Psycho ***** válasza:
100%

A Nagy Attraktor sosem fog minket elpusztítani. Az egy dolog, hogy a galaxisunk MOZOG abba az irányba, de sosem fogja ELÉRNI azt. Túl messze van. Emiatt nem kell aggódnia senkinek.

A Nagy Szűrő egy érdekes elmélet, de ugyanolyan esély van arra, hogy a szűrő valójában (időben) MÖGÖTTÜNK van, mint, hogy előttünk.

Pl. az egysejtűből többsejtűvé avanzsálódás egy egészen elképesztően nagy ugrás volt a földtörténet során, rengeteg időre volt rá szükség.

Így akár ez is lehet egy ilyen szűrő.

Vagy épp az intelligens, technológiai élet megjelenése. A Földön többmilliárd éve van élet, mégis, legjobb tudomásunk szerint ez csak egyszer fejlődött ki.

---

Ami kihalást okozhat, az nyilván - nem kell senkinek bemutatni - egy jelentős méretű aszteroidabecsapódás lehet. A dínók erről tudnának mesélni... öhm... ha nem... na érted 😅

Egy "közeli" szupernóvarobbanás szintúgy pusztító hatású lehet. Igaz, a teljes kihaláshoz csillagászati értelemben igen közel kellene történnie, nagyon max pártucat fényévnyire. Erre jelenleg zéró az esély, mert nincs olyan csillag a közelben, ami ilyet tudna csinálni.

Egy "jól irányított" gammavillanás szintúgy okozhat kihalást.

Volt nemrég egy ilyen, ami telibetalálta a Földet. 2 milliárd fényév távolságban történt (!), de mérhető hatása volt a földi ionoszférára, megvakított néhány szenzitív műszert, ergo mondhatjuk, hogy okozott némi kalamajkát. Ha ez nem ekkora távolságban van, hanem mindössze pártucat, vagy párszáz fényévre, nekünk gatya.

Ha megy az angol:

https://www.youtube.com/watch?v=RHSoIDmolBE

Szerencsére ilyentől sem kell tartani mostanában.

Ha valamikor a jövőben a Nap rendkívül közel haladna el egy másik csillag mellett, akkor a gravitációs turbulencia akár ki is parittyázhatná a Földet a csillagközi térbe, ami hát... nem kell ecsetelni, mennyire problémás lenne.

Ami még eszembe jut, és valahol az a nyugtalanító benne, hogy sohasem tudhatjuk előre a közeledését, a vákuum-katasztrófa, vagy vákuum-bomlás.

[link]

(Nem tudom mennyire clickbait cikk, csak a középtájt szürkéskékkel kiemelt szöveget futottam át, az nagyjából leírja miről van szó)

Lényege, hogy minden okunk megvan feltételezni, hogy a vákuum jelenleg NEM a legstabilabb alapállapotában van. Márpedig, ha - pl a kvantumalagút-hatás révén - valahol az Univerzumban egy pont tartósan átbillen egy még stabilabb állapotba, akkor egy fénysebességgel, sugárirányban terjedő gömb kezdene el növekedni "szétfelé", ami kvázi mindent elpusztítana, amit felemészt.

Mivel fénysebességgel terjed, sosem tudnánk, hogy közeleg. És ha elér minket, azt sem fogjuk megtudni, hisz egy szemvillanás alatt HUSS és vége mindennek.

Kicsit dramatikus voltam, de ez egy teljesen legitim elmélet.

máj. 6. 20:14
 3/4 A kérdező kommentje:
Erről a vákuum-katasztrófáról még soha nem hallottam. El tudnád magyarázni, hogy miért alakulna ki ez a gömb és miért kezdene el növekedni?
máj. 6. 21:48
 4/4 Psycho ***** válasza:
100%

Számos videó megtekinthető erről. Itt egy rövid - szerintem frappáns, szemléletes és jól érthető - videó erről a Kurzgesagt yt csatornától:

https://www.youtube.com/watch?v=ijFm6DxNVyI

Kiválasztható magyar felirat (ami nem ilyen gugli translate-es).

Szerintem jobban összefoglalja, mint ahogy én itt le tudnám írni pár sorban.

máj. 6. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!