Az orvostudomány a jövőben képes lesz az emberi végtagok visszanövesztésére?
Ez erősen kétséges.
A funkcionális struktúrák az egyedfejlődés folyamán alakulnak ki, ezért nem lehet csak úgy elindítani az újradifferenciálódást egy kifejlett egyed testi maradványán, mert ehhez az őssejtek már nem értenek.
(Tudom, hogy a scientológusok egyik kedvenc poénja ez a végtag-kinövesztősdi, de hagyjuk meg nekik ezt az oktalan fantáziavilágot.)
Nem értek hozzá, hogy hogyan kéne, de szerintem igen. Előbb utobb fogják annyira érteni az emberi szervezet működését, hogy valamiképpen még ezt a test számára lehetetlen állapotot is képesek lesznek megoldani, kiváltani. Úgy értem, hogy az emberi szervezet egy rendkivűl bonyolult gépezet, de azért nem megfejthetetlen isteni csoda. Ha saccperkb tipelnem kéne, akkor növesztenek majd külön egy szervet, végtagot, és azt rendkivül fejlett robot mikrosebészeti eljárásokkal pár orás műtéttel a testhez illeszti a robot.
Orvosok szoktak visszavarni végtagokat, amik félig meddig működnek. Tehát a tudás kb már most is megvan, ezt vegyítve majd egy jövőbeni szuper preciz robotsebészettel, valószinűleg meg lehet csinálni.
Még akár a végtag növesztést sem zárnám ki, de arra ötletem sincs hogyan kéne lehetne vezérelni, levezényelni.
Elképzelhető, hogy valamikor menni fog a végtagok növesztése "lombikban".
Folyamatos 3D technika őssejtekkel és részben differenciálódott sejtekkel. Hormonadagolás a megfelelő pontokon. Külön növesztett szövetrészek beillesztése a növekedő végtagba.
A szalamandrának most is megy, szóval:
- nem lehetetlen,
- lehet is lesni, hogy hogyan történik.
Meglesz ez, csak nem a mi életünkben.
Lehetni lehet, hogy eljutunk oda, de szerintem nem ez lesz az úgymond költséghatékonyabb megoldás.
3d nyomtatással már most is kísérleteznek szervek "állványzatát" megépítik és növesztik rajta a szövetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!