Ha az intelligencia öröklődik, akkor az közvetlenül kiktől jön?
Példa:
Nagyapám a 90-es években taxisofőr létére felépített egy vállalkozást, és egy jómódú ember lett belőle.
Kaptam én is az eszéből, én is fel tudnék építeni egy vállalkozást idővel?
További kérdés, hogy nagyapád a '90-es évek vállalkozójaként mennyire volt híve a simlis módszereknek, a számviteli rend megsértésének vagy a munkajogi szabályok megszegésének. Mert ha netán öröklődik az abban az időben általános svindlerség, akkor te már nagy bajban leszel a 21. századi hivatalok és hatóságok előtt.
Természetesen nem feltételezek ismeretlenül semmi rosszat az öregről. Viszont az intelligencia nem így működik.
Sajnos nem jó a példa, mert azt feltételezi, hogy a papád KIZÁRÓLAG az intelligenciának köszönheti azt, hogy felépítette a vállalkozását.
A valóságban nyilván 1000 más tényezőn múlt még a dolog (talpraesettség, kezdeményezés, kalandvágy, motiváció, körülmények, lehetőségek, jogszabályi környezet, stb - hogy néhány belső és külső plusz tényezőt említsünk).
Az mindazonáltal tény, hogy van összefüggés a szülők és a gyerekeik IQ-ja közt, azaz az intelligenciánk egy tekintélyes hányada a felmenők génkészletén múlik.
DE! Nemcsak azon. Lehetsz Te zsenik gyereke, ha mostoha körülmények közt, szülőktől elszakítva, elhanyagoltan, mocsokban, alultápláltan nevelkedsz, sosem leszel a következő Einstein.
Tehát a környezeti hatások is azért vastagon befolyásolni tudják, hogy milyen mértékben bontakozik ki a genetikailag meghatározott ún. válaszövezet.
(Válaszövezetnek azt nevezzük, hogy általában a gének nem egy konkrét értéket determinálnak, hanem egy lehetséges sávot - pl magasság. A gének alapján 175-180 közt leszel, és a környezeti hatások határozzák meg, pontosan mennyi.)
A családi háttér genetikától függetlenül is számít, de nem fognék semmit kizárólagosan se a genetikára, se a családi háttérre, mert az ember tud fejlődni.
Mellékesen az Einstein dolog... és tudom, hogy nem te találtad ki és a csapból is ilyenek folynak, csak inkább nem dobálóznék annyira Einsteinnel egy ilyen témában (vagy hasonlóakban). Olyan ez mintha valaki futóedzésekről érdeklődne és a 100 méteres csúcs spinter nevét hoznánk fel példának, hogy sosem leszel olyan. Az emberek nem akarnak csúcs sprinterek lenni, ha a fizikumukat akaják fejleszteni és nem akarnak intelligencia fejlesztés terén zsenik lenni, meg csúcs elméleti fizikusok vagy kozmológusok.
Amúgy a környezet valóban számít - amíg elkezd nem számítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!