Mi a magyarázata annak, hogy a 2,3-dimetilbut-2-énnek nincs cisz-transz izomere de a 2,3-diklórbut-2-énnek van?
2,3-dimetilbut-2-én esetében a plusz metil csoportok lényegében megegyeznek a "bután két végével" ha lerajzolod azt fogod látni hogy két kettős kötéses C "körül" van lényegében 4 db metil csoport ez esetben pedig nincs minek cisz-transz állapotba kerülnie
ezzel szemben a 2,3-diklórbut-2-én esetében a a két középső kettős kötéses szénre kapcsolódik 2 metil és 2 Cl 1-1 mindegyikből a kettős kötés két oldalán, ebben az esetben pedig már állhatnak a metil és a Cl csoportok egymás "mellett" vagy egymással "szemben" (átlósan) így itt van cisz-transz izoméria
Köszönöm!
Ha kérdezhetek még, amikor létrejön a 2,3-diklórbut-2-én molekula akkor hogy dől el, hogy transz vagy cisz izomer lesz belőle?
Ha egyszer kialakult akkor már csak erélyes külső hatás következtében tud változni, jól értelmezem?
Ebben már nem vagyok olyan jártas szóval én is tévedhetek az első kérdeésedre azt tudom mondani hogy nagyrészt a véletlen alakítja viszont a transz (átlós) izomerek stabilabbak mivel "szimetrikusabbak" a cisz-eknél viszont azt nem tudom hogy ez befolyásolja e a keletkezésük eloszlását
A második kérdésedre igen, legjobb tudomásom szerint ez úgy működik ahogy írtad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!